Vesti
Kultura

Dečije uzbuđenje zbog ponovnog otvaranja Škole glume u Gračanici

U Gračanici je ponovo počela sa radom Škola glume koju organizuju Narodno pozorište u Prištini i Dom kulture „Gračanica“. Petnaestak polaznika došlo je danas na prvi čas kod glumica Radmile Knežević i Tamare Tomanović.
Dečije uzbuđenje zbog ponovnog otvaranja Škole glume u Gračanici
Počela sa radom Škola glume (Foto Kim)

Škola glume za decu počela je sa radom još prošle godine, ali je zbog izbijanja pandemije koronavirusa nastava obustavljena. Uz poštovanje mera opreza rad se nastavlja, a polaznike će osnovama glumačkog zanata učiti članice ansambla Narodnog pozorišta u Prištini.

„Prvo ćemo početi sa vežabama opuštanja, sa igranjem, uvešćemo ih u taj svet glume. Danas imamo plan i program da im pokažemo kako to funkcioniše iza scene, da vide kako mi pripremamo jednu predstavu i šta je sve potrebno da se napravi da bi se došlo do gotovog proizvoda. Biće tu časova dikcije, scenskog pokreta, igara. Radićemo na tome da se deca oslobode, da nauče da govore na sceni, a zatim ćemo ih uvesti u svet čitalačkih proba, priprema jedne predstave, da bismo na kraju, nadamo se uz muziku, kostime, svetlo i scenografiju, došli do onog krajnjeg produkta, a to je predstava“, kazala je za RTV Kim glumica Tamara Tomanović, jedna od četiri predavačice.

Predviđeno je da časovi glume traju do juna, a na kraju sezone polaznici će odigrati predstavu „Veselo povrće“.

Glumica i rediteljka Radmila Knežević kaže da pozorište ima edukativni značaj za decu i da je za svakog umetnika važno da svoje znanje prenese na druge.

„Ova škola glume umnogome doprinosi afirmaciji dramskog stvaralaštva kod dece. Ono što najmanje možemo da očekujemo je da sutra Prištinsko pozorište ima svoju vernu publiku u Gračanici. Cilj svega toga je edukacija, ne samo kultura, u smislu umetnost radi umetnosti, nego i sama edukacija i stvaranje nekih možda budućih glumaca, deca koja će biti zainteresovana da upišu Akademiju“, istakla je Kneževićeva.

Atmosfera na prvom času bila je veoma vesela, a deca nisu krila oduševljenje zbog pojave na sceni i upoznavanja sa glumicama.

„Odlučio sam da upišem glumu zato što ovde glumimo, zabavljamo se i imaću nove drugare i drugarice. Volim glumu. Želeo bih da kad porastem budem glumac i glumim u serijama“, kaže osmogodišnji Danilo Milovanović, učenik OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici.

Njegova drugarica Mila takođe ima velika očekivanja.

„Došla sam ovde kako bih imala neke aktivnosti, kod kuće se dosađujem. Očekujem da ću naučiti da glumim, biće mi zanimljivo i upoznaću nove drugare. Drugarica mi je rekla da je gluma baš zanimljiva i nisam imala drugog izbora već da se upišem“, rekla je Mila Vorgučić.

Nikolina Petković i Mila Mladenović učenice su osmog razreda. Obe bi volele da se u budućnosti bave glumom.

„Ja bih volela da se ostvarim u glumi i nadam se da će nam ovde biti lepo. Mislim da ćemo dosta toga naučiti“, uverena je Nikolina.

„I ja mislim da ćemo se ovde lepo provesti i da ćemo dosta toga naučiti. Nadam se da ću se u budućnosti ostvariti u ovome“, kaže Mila Mladenović.

Za decu na centralnom Kosovu trenutno nema mnogo kulturnih sadržaja, pa je početak rada Škole glume veoma značajan, smatraju roditelji.

„S obzirom da je moje dete već nekoliko dana euforično u vezi dolaska na časove glume, mislim da je ova Škola glume vrlo značajna. To je meni, kao roditelju, sasvim dovoljno i srećan sam da tako nešto postoji“, kazao je Isak Vorgučić.

„Doveo sam ćerkicu, ona voli glumu i sama nešto snima na Tik-Toku. Neka proba, pa ako ide, ide. Ovo znači jer deca ovde i nemaju neku zanimaciju“, mišljenja je Goran Smilić.

„Ideja same škole nije da svako od ove dece postane glumac, već da se oni uče timskom duhu, razviju talente i da na ’daskama koje život znače’ razvijaju svoju kreativnost i maštu. Ideja ovakvih akcija i aktivnosti je da negde promovišemo prave vrednosti i da decu učimo pravim vrednostima. U jedno sam ubeđen, ova deca će biti verna pozorišna publika i negovaće prave vrednosti“, ističe Aleksandar Gudžić iz Doma kulture „Gračanica“.

Škola glume u Gračanici je besplatna i predviđena je za dečake i devojčice školskog uzrasta. Pored Radmile Knežević i Tamare Tomanović, časove će voditi i Jasmina Stojiljković i Nastasija Staša Stojisavljević.Ostale vesti

Gimnazijalka Mila Mihajlović objavila zbirku ljubavnih pesama
Mila Mihajlović, učenica prvog razreda Gimnazije u Lapljem Selu objavila je u novembru zbirku ljubavnih pesama pod nazivom „Večni trag“.
  • 07.04.2021
Premijera predstave „Deobe“ i Festival „Mali Joakim“ odlažu se za maj
Dva dana pre najavljene premijere u Gračanici, odlaže se izvođenje predstave „Deobe“ u režiji Juga Radivojevića. Zbog novih mera protiv širenja epidemije koje je uvela Vlada Kosova, pomereno je i održavanje 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, saznaje RTV Kim.
  • 06.04.2021
Gračanica: Od 12. do 18. aprila festival
Narodno pozorište u Prištini i Dom kulture "Gračanica" će od 12 do 18. aprila biti domaćini pozorišnog festivala za decu "Mali Joakim".
  • 01.04.2021
Predstava
Premijerno izvođenje koprodukcijske predstave "Deobe" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Prištini, po tekstu Dobrice Ćosića i u režiji Juga Radivojevića, zakazano je za četvrtak, 8. april u 19:00 časova, u Domu kulture u Gračanici.
  • 01.04.2021
Premijera predstave
Porozišna predstava „Polomljeno rebro“ reditelja Janka Cekića, po scenariju Nadice Đorđević, biće premijerno izvedena večeras pred publikom u Gračanici.
  • 31.03.2021
„Presek stanja“ u Mitrovici
Izložba crteža „Presek stanja“ likovnog umetnika Aleksandra Glibetića iz Kraljeva biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 31. marta 2021. godine u 19 časova.
  • 30.03.2021