Vesti
Kultura

Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili

U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
Smotra dečijeg folklora u Svetim Arhangelima (Foto: Radio Goraždevac)

Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić rekao je za Radio Goraždevacda je značajno što se ovakva manifestacija održava na jednom ovakvom mestu.

 
„Danas smo ovde na najsvetijem mestu koje postoji, Svetim Arhangelima. Zaista je predivno i poseban je osećaj sve dece. Sami možete da se uverite kakav je osećaj deteta kada uđe na prag ovde. Ovo je nama peta godina ovde po redu da dečiji festival održavamo u Svetim Arhangelima, a inače 23 po festival“, kaže Lakiušić.
 
Deca koja su se danas okupila u Svetim Arhangelima imaće priliku da se druže i pokažu svoj talenat.
 
„Zadatak nam je da našu decu koja su se danas okupila ovde u nešto manjem broju, pre svega zbog situacije na severu Kosova, a danas ih je oko 600 ovde, da im damo priliku da iskažu svoj talent kroz pesmu, igru, slikanje crtanje“, kaže Lakušić za Radio Goraždevac.
 
Poručio je deci da je nophodno da čuvaju ono što su naši preci ostavili i ono što mi čuvamo.
 
 Cilj ove manifestacije je čuvanje i negovanje tradicije i narodnih običaja, ali i da deca upoznaju svoje vršnjake, istoriju, kulturu i da na ostacima Svetih Arhanđela grade kulturu sećanja i potrebu da se uništeno obnavlja.
 
Svim učesnicima biće dodeljeni medaljoni, diplome i pehari kao motivacija za dalji napredak i razvijanje talenta.
 
Manifestaciju su podržali Kancelarija za Кosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije. Ona je trebalo da bude održana 27. maja, ali je pomerena za 4. jun zbog vremenskih neprilika.Ostale vesti

NPP sledeće sedmice obeležava 75 godina postojanja i otvara novu sezonu
Narodno pozorište u Prištini (NPP) će tokom naredne sedmice otvoriti sezonu 2023/2024. i obeležiti 75. godišnjicu postojanja i rada novim izvođenjima predstave "Ženidba", predstavljanjem dopunjenog izdanja monografije o ovom teatru, izložbom fotografija i najavom nove premijere.
  • 30.09.2023
Izložba slika Zorana Furunovića u Galeriji Doma kulture Gračanica 2. oktobra

Galerija umetnosti Priština i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu slika Zorana Furunovića u ponedeljak (2. oktobar) sa početkom od 20 časova, u Galeriji Doma kulture Gračanica.

  • 29.09.2023
Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023