Vesti
Kultura

Darinka Jevrić, svedok istorijske i životne istine

Istinski rodoljub, Darinka Jevrić, nikome nije ispostavljala, ali ni polagala račune, istakla je prof. dr Mitra Reljić. Darinka, bila je nezvani gost u vremenu, rekli su njeni prijatelji na književnom događaju u Kosovskoj Mitrovici posvećenom pesniki u čast.
Darinka Jevrić, svedok istorijske i životne istine
Sa književne večeri u Kosovskoj Mitrovici (Foto Kontakt)

’’Poetsko ćoše’’ posvećeno pesnikinji i novinarki Darinki Jevrić održano je sinoć u galeriji „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

Povodom sedamdeset godina od rođenja i deset godina od smrti najznačajnije srpske književnice na Kosovu i Metohiji, priređen je kulturno-umetnički program.

O životu i radu Darinke Jevrić govorili su prof. dr Mitra Reljić i pesnik Živojin Rakočević, kolege i veliki Darinkini prijatelji i vrsni poznavaoci njenog stvaralačkog opusa.

“Svoj poetski dar shvatala je kao poslanje i nikada nije pristajala na lažno klicanje i patetiku”, naglasila je prof. dr Mitra Reljić, bliska Darinkina prijateljica.

Dato joj je, dodaje ona, da svedoči istorijsku istinu, ljudsku, umetničku, životnu.

“Darinka je rodoljublje razumevala kao nešto sasvim normalno, nije pristajala na takozvanu ‘sramnu zavjetrinu, na lažno klicanje”, kažala je profesorka.

Poezija Darinke Jevrić sastavni je deo kulturnog identiteta Kosova i Metohije, naglasio je Živojin Rakočević, novinar i književnik.

’’Poezija Darinke Jevrić je ušla u sve antologije i mislim da nema bolje prilike, boljeg mesta i trenutka da mladi ljudi čuju i govore o najvećoj srpskoj pesnikinji na KiM. Darinka je imala osećaj i sluh za trenutak, za sve ono što nam se sada događa, Darinka Jevrić je zenica naše kulture i vrh stvaralaštva ondašnje naše zemlje koja je bila veoma konkurentna kada je poezija u pitanju’’, rekao je Rakočević.

Poetsko ćoše posvećeno Darinki Jevrić jeste pokušaj da napravimo inicijativu zarad pripreme sabranih dela naše najznačajnije pesnikinje, istakao je književni kritičar i pisac Aleksandar Dunđerin.

On je naglasio da još uvek ne postoji ozbiljniji projekat koji bi njeno stvaralaštvo učinio dostupnijim njenim čitaocima iako je ona najznačajnija pesnikinja na KiM. Postoje, kaže, tek pojedinačne inicijative poput ove književne večeri i nedavno otvaranje čitaonice u Gračanici koja nosi Darinkino ime.

Darinka Jevrić je deo našeg kulturnog nasleđa i svi mi koji živimo na Kosovu i Metohiji trebalo bi da njenim delima češće posvećujemo pažnju, podvukla je Miljana Bulatović, akademski slikar i jedan od autora kulturno-umetničkog programa galerije ’Akvarijus’.

Tokom poetske večeri, najuspešnijim takmičarima prvog ciklusa Književnih okršaja, nedavno održanih u galeriji „Akvarijus“, dodeljene su nagrade.

Pobednica Darija Mašković kao nagradu dobila je štampanje svoje prve knjige.

Nagrada za drugo mesto uručena je Jovanu Maslaru, za treće Anđeliji Arsenijević, dok je Vuk Pantović dobio specijalno priznanje za najbolje originalno pojedinačno delo nastalo tokom prvog ciklusa okršaja.

 Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020