Vesti
Kultura

“Dantonova smrt“ - francuska revolucija i Srbija devedesetih

U prepunoj sali gračaničkog Doma kulture premijerno je izvedena predstava “Dantonova smrt“. Nakon spuštanja zavese publika nije krila oduševljenje i gromoglasnim aplauzom pozdravila je glumce i reditelja.
“Dantonova smrt“ - francuska revolucija i Srbija devedesetih
Sa premijere u Gračanici (Foto Kim)

Radnja ovog pozorišnog komada koji je za Narodno pozorište Priština režirao Maurisi Fare smeštena je u doba Francuske buržoaske revolucije.

Reditelj kaže da je ovaj težak komad Narodno pozorište iz Prištine izvelo profesionalno, nazvavši nama poznatu glumačku postavu “evropskom“.

Fare ističe da je oduševljen pažnjom publike tokom predstave i reakcijom gledalaca nakon što je ovaj dvosatni komad izveden.

“Pokušali smo da za srpsku publiku adaptiramo predstavu i kroz prilagođen tekst nađemo dodirnu tačku, nešto što će imati veze sa srpskom publikom. Publika je fantastično reagovala. Mislim da Srbija ima odlične glumce i ne vidim nikakvu razliku u radu glumaca ovde i u drugim zemljama. Naprotiv, ovde su glumci malo bolji“, kaže reditelj Maurisi Fare.

Glumci prištinskog Narodnog pozorišta navode da je bilo teže napraviti nego izvesti ovakav komad.

“Postoji ta jezička barijera sa rediteljem i dosta toga se izgubi u prevodu. Nismo znali na šta će ovo ličiti, ali je reakcija publike bila dobra. Mislim da će ova priča proći jednako dobro i u narednim izvođenjima“, navodi glumac prištinskog Narodnog pozorišta Milan Vasić.

"Posao nije bio nimalo lak, naporno smo radili, ali sa uživanjem. Sve se zaboravi kad izađemo pred publiku i doživimo uspeh kao večeras. Mislim da se publici jako dopala predstava", kazala je glumica Anika Grujić.

Velika sala Doma kulture u Gračanici bila je prepuna, a gledaoci nakon predstave nisu ostali ravnodušni.

“Predstava je ozbiljna i poučna. Navodi me na prihvatanje filozofske misli “Istoriju učimo da iz nje naučimo“. Vredi pogledati ovakav komad“, kaže Nikola Popović iz Preoca.

“Komplikovana i interesantna predstava. Ko god je stvarno želeo da uđe u suštinu ovog komada, svidelo mu se“, rekao je Stefan Milić iz Čaglavice.

Poznata srpska glumica Nada Blam koja je u ovom komadu glumila pre trideset godina, prisustvovala je premijeri “Dantonove smrti“ u Gračanici.

“Kada sam ja glumila u ovoj predstavi, bila je znatno drugačija. Koncept ove predstave uvek mora da bude malo pomeren, jer je u pitanju Francuska buržoaska revolucija. Glumci Prištinskog narodnog pozorišta su bili fantastični, sve se uklopilo, kostim, scenografija“, rekla je Nada Blam.

Reditelja Maruisia Farea je publika na Kosovu već upoznala kroz komad "Revizor".

Posle godinu i po dana Fare je nastavio saradnju sa Prištinskim pozorištem, postavljajući komad "Dantonova smrt" po tekstu Georga Bihnera.

Fare kaže da bi rado i dalje sarađivao sa prištinskim Narodnim pozorištem, ističući da poslednju reč uvek ima publika.Ostale vesti

Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020