Vesti
Kultura

“Dantonova smrt“ - francuska revolucija i Srbija devedesetih

U prepunoj sali gračaničkog Doma kulture premijerno je izvedena predstava “Dantonova smrt“. Nakon spuštanja zavese publika nije krila oduševljenje i gromoglasnim aplauzom pozdravila je glumce i reditelja.
“Dantonova smrt“ - francuska revolucija i Srbija devedesetih
Sa premijere u Gračanici (Foto Kim)

Radnja ovog pozorišnog komada koji je za Narodno pozorište Priština režirao Maurisi Fare smeštena je u doba Francuske buržoaske revolucije.

Reditelj kaže da je ovaj težak komad Narodno pozorište iz Prištine izvelo profesionalno, nazvavši nama poznatu glumačku postavu “evropskom“.

Fare ističe da je oduševljen pažnjom publike tokom predstave i reakcijom gledalaca nakon što je ovaj dvosatni komad izveden.

“Pokušali smo da za srpsku publiku adaptiramo predstavu i kroz prilagođen tekst nađemo dodirnu tačku, nešto što će imati veze sa srpskom publikom. Publika je fantastično reagovala. Mislim da Srbija ima odlične glumce i ne vidim nikakvu razliku u radu glumaca ovde i u drugim zemljama. Naprotiv, ovde su glumci malo bolji“, kaže reditelj Maurisi Fare.

Glumci prištinskog Narodnog pozorišta navode da je bilo teže napraviti nego izvesti ovakav komad.

“Postoji ta jezička barijera sa rediteljem i dosta toga se izgubi u prevodu. Nismo znali na šta će ovo ličiti, ali je reakcija publike bila dobra. Mislim da će ova priča proći jednako dobro i u narednim izvođenjima“, navodi glumac prištinskog Narodnog pozorišta Milan Vasić.

"Posao nije bio nimalo lak, naporno smo radili, ali sa uživanjem. Sve se zaboravi kad izađemo pred publiku i doživimo uspeh kao večeras. Mislim da se publici jako dopala predstava", kazala je glumica Anika Grujić.

Velika sala Doma kulture u Gračanici bila je prepuna, a gledaoci nakon predstave nisu ostali ravnodušni.

“Predstava je ozbiljna i poučna. Navodi me na prihvatanje filozofske misli “Istoriju učimo da iz nje naučimo“. Vredi pogledati ovakav komad“, kaže Nikola Popović iz Preoca.

“Komplikovana i interesantna predstava. Ko god je stvarno želeo da uđe u suštinu ovog komada, svidelo mu se“, rekao je Stefan Milić iz Čaglavice.

Poznata srpska glumica Nada Blam koja je u ovom komadu glumila pre trideset godina, prisustvovala je premijeri “Dantonove smrti“ u Gračanici.

“Kada sam ja glumila u ovoj predstavi, bila je znatno drugačija. Koncept ove predstave uvek mora da bude malo pomeren, jer je u pitanju Francuska buržoaska revolucija. Glumci Prištinskog narodnog pozorišta su bili fantastični, sve se uklopilo, kostim, scenografija“, rekla je Nada Blam.

Reditelja Maruisia Farea je publika na Kosovu već upoznala kroz komad "Revizor".

Posle godinu i po dana Fare je nastavio saradnju sa Prištinskim pozorištem, postavljajući komad "Dantonova smrt" po tekstu Georga Bihnera.

Fare kaže da bi rado i dalje sarađivao sa prištinskim Narodnim pozorištem, ističući da poslednju reč uvek ima publika.Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020