Vesti
Kultura

’’Čitajte srpske narodne pesme i priče’’

Raša Popov, jedan od najomiljenijih pisaca za decu i odrasle, novinar i autor kultne dečije emisije „Fazoni i fore“ održao je "školski čas" za mališane u Gračanici.

’’Čitajte srpske narodne pesme i priče’’
Raša Popov u Gračanici (Foto Kim)

U velikoj sali Doma kulture u Gračanici nije bilo dovoljno stolica za svu decu koja su došla da čuju i vide Rašu Popova, jednog od najomiljenijih pisaca za decu i odrasle. Čika Raša je mališanima na šaljiv i pristupačan način govorio o drugarstvu, poštovanju i zdravom odnosu prema životu.

„Najviše mi se svidelo što smo mogli da čujemo pesme kojih nema u knjigama. Veoma sam se obradovala kada sam videla čika Rašu“, rekla nam je jedna devojčica.

Poruka Raše Popova, jednog od autora čuvene TV emisije „Fazoni i fore“ svim učenicima jeste da čitaju srpske narodne priče i pesme, a naročito dela Vuka Stefanovića Karadžića jer su, kako kaže, mnogi učeni ljudi učili srpski jezik kako bi njegova dela čitali u originalu.

„Svako naše dete, svaki naš đak, rađa se sa sposobnošću da čita srpske narodne pesme i treba da koristi tu šansu koju mu je Bog podario. Treba čitati srpske narodne priče i srpske narodne pesme“, poručio je Popov.

Čika Raša, koji ima 82 godine, nije zamerio mališanima što ga nisu sve vreme pažljivo slušali i što su bili pomalo nestašni. Kaže da da mu je veoma drago što je u gračaničkom Domu kulture bilo mnogo dece.

„Ponekad stignemo u neka sela gde ima malo dece. Kažu nam da je njihova škola pre 20 godina ima 800 đaka, sada ima samo 70. Međutim, u Kosovskoj Mitrovici i ovde u Gračanici video sam puno lepe i slobodne dece“, kazao je Popov.

Posetu Raše Popova organizovao je Kulturni klub Gračanica i Dom kulture, a za sve učenike prevoz je obezbedila Opština.Ostale vesti

Petar Sarić ovogodišnji dobitnik nagrade „Borisav Stanković“

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade „Borisav Stanković“ koju je ustanovila i dodeljuje istoimena književna zajednica iz Vranja je književnik sa Kosova Petar Sarić za celokupno stvaralaštvo koje sačinjavaju četiri knjige poezije i sedam romana, saopšteno je na konferenciji za novinare.

  • 20.10.2021
Londan kroz rep kritikuje Beograd i Prištinu i „predizborne igre koje igraju“
„Vuku svoje veze, a veze vuku veze, pa smo se zamrsili i tako nas kuvaju. Igra na emocije, rodoljub je, dokle više bre, ne mirišem te. Vaše igrice sve, već videli smo – ćuti, sorry tata ali sada moraš ovo čuti“ – ovo su stihovi pesme mladog repera iz Osojana, Danila Đurića, poznatijeg kao Londaneze. Pesmu je napisao „pod uticajem svega sto se dešavalo zadnjih mesec dana ljudima na Kosovu“, kaže za KoSSev njen autor.
  • 20.10.2021
Putujući bioskop Doma kulture Gračanica
Dom kulture ,,Gračanica“ organizuje još jednu turneju Putujućeg bioskopa u mestima širom Kosova, saopšteno je iz ove ustanove. 
  • 20.10.2021
Glumci amateri iz Gračanice osvojili nagradu na FEDRAS-u
Amaterskom pozorištu „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“ je sinoć na Festivalu dramskih amatera sela Srbije (FEDRAS) uručeno priznanje za kolektivnu igru u predstavi „Život geto tinejdžera“.
  • 19.10.2021
Promocija knjige Petra Kostića u Gračanici
Povodom jubileja 150 godina postojanja Prizrenske bogoslovije Dom kulture Gračanica i Udruženje „Sveti Spasˮ organizuju promociju knjige Petra Kostića „Prosvetno-kulturni život pravoslavnih Srba u Prizrenu i njegovoj okolini u XIX i početkom XX veka (sa uspomenama pisca)“.
  • 19.10.2021
Večeras u “Akvarijusu” o stvaralaštvu Grigorija Božovića
U okviru „Pijace knjige“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici večeras od 18 časova predstaviće se Dom kulture „Stari Kolašin“ iz Zubinog Potoka. 
  • 18.10.2021