Vesti
Kultura

’’Ćirilica’’ Vasilja Adžića u ’’Akvarijusu’’

Izložba slika i crteža pod naslovom "Ćirilica" mitrovačkog multimedijalnog umetnika Vasilja Adžića biće otvorena u Galeriji "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici, večeras, 22. aprila 2019. godine, u 20:00 časova.
’’Ćirilica’’ Vasilja Adžića u ’’Akvarijusu’’
Vasilj Adžić u emisiji ''Umetnost života'' (Foto Kim)

Prošle godine, upravo u "Akvarijusu", predstavljene su, u okviru izložbe "Buđenje", sve faze autorovog rada – od samih početaka (ciklus "Početak"), preko sazrevanja ("Otkrivanje") do poslednjih radova u kojima traga za novim izrazom ("Na tragu").

U svom najnovijem ciklusu („Ćirilica“), Adžić, po mišljenju istoričara umetnosti Dejana Tubića i Aleksandre Dimitrijević, "sintezom apstrakcije i ćirilične kaligrafije, stvara jedinstveni likovni jezik akcionog slikarstva sa jedne strane, i tradicionalne umetnosti lepog pisanja, sa druge".

Izložba će biti postavljena do 6. maja.

Vasilj Adžić, rođen 1976. godine u Kosovskoj Mitrovici, je multimedijalni umetnik koji iza sebe ima veliki broj crteža i slika, a prisutan je i u oblasti muzičke i scenske umetnosti.

Kao glumac bio je angažovan u Narodnom pozorištu u Prištini gde je igrao uloge u predstavama: "Hotel Kosovo", "Venecijanke", "Sestre", "Podgorička skupština", "Lift - Slobodan šou"…

Jedan je od organizatora mitrovačkog "Nort siti" džez i bluz festivala, unutar koga je osmislio likovne radionice sa ciljem reafirmacije prakse kolektivnog slikarstva.

Oženjen je i otac dvoje dece. Živi i stvara u podeljenom gradu na Ibru.

Više o ovoj izložbi Vasilja Adžića i samom autoru možete pročitati OVDE, a emisiju "Umetnost života" RTV Kim u kojoj je gostovao ovaj umetnik možete pogledati OVDE.Ostale vesti

„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020