Vesti
Kultura

Cile Marinković poklonio svoju sliku Gračanici

Poznati srpski slikar Milan Cile Marinković poklonio je Galeriji Doma kulture u Gračanici sliku pod nazivom „U pariskom metrou“.
Cile Marinković poklonio svoju sliku Gračanici
Slika Cileta Marinkovića (Foto Dom kulture)

Kako navode iz Doma kulture, gest čuvenog slikara obogatiće fundus ove ustanove i kulturnu ponudu.

Milan Cile Marinković dobio je prošle godine nagradu „Longin“ za životno delo, koju Dom kulture „Gračanica“ uručuje svake godine pred Vidovdan.

Njegova izložba otvorila je ovogodišnje Vidovdanske svečanosti, a nagradu je primila njegova ćerka, princeza Danica Karađorđević.

Milan Cile Marinković rođen je u Beogradu, izlagao je na preko 250 zajedničkih i samostalnih izložbi u Jugoslaviji, Francuskoj, Sjedinjenim državama, Belgiji, Italiji, Španiji itd. Dobitnik je većeg broja priznanja i nagrada. Od 1992. godine živi i radi u Parizu.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022
’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu
Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
  • 04.08.2022
Počinje novi Eko art fest
Tokom leta i jeseni na severu Кosova će biti upriličen četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački "Akvarijus", biće realizovan pod sloganom "Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj" (3R’s: Reduce, Reuse, Recycle).
  • 03.08.2022
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
  • 22.07.2022
Izvođači iz devet gradova na 55. Manifestaciji “Akordi Leška”
Kulturna manifestacija “Akordi Leška” održava se punih 55 godina i okuplja vokalne soliste koji nastupaju u revijalnom i takmičarskom delu programa boreći se za prvi glas ovog prestižnog i tradicionalnog takmičenja.
  • 20.07.2022