Vesti
Kultura

"Čeznem da vam kažem" u Gračanici: Intimna ispovest na sceni

Poetsko-muzički kabare "Čeznem da vam kažem" Milorada Damjanovića izveden je večeras u Domu kulture u Gračanici. Autor se nada da će nakon predstave neki mladi ljudi posegnuti za zbirkama poezije.
Detalj sa konferencije (Foto Kim)

Publici na centralnom Kosovu večeras su se predstavili: Milorad Damjanović, Mina Lazarević, Stevan Piale, Nataša Radovanović i Pavle Joksimović.

"Čeznem da vam kažem" je Damjanovićeva lična priča. Prvak drame Beogradskog narodnog pozorišta je pre početka predstave kazao novinarima da mu se prvi put ukazala prilika da dođe na Kosovo.

"Imao sam želju da dođem i ranije, ali nekako me put nije dovodio. Rekli su mi svi, kada dođeš u Gračanicu i na Kosovo, vratićeš se drugačiji nego što si došao. Prvo smo se naježili kada smo došli u Gračanicu, to je bilo isto osećanje kod svih. Trudio sam se da u okviru neke intimne ispovesti koja je na momente tužna, duhovita i srećna, da neke mlade ljude koji su zaboravili šta je poezija nateram da otvore neku zbirku", istakao je on.

"Ja sam uvek pričala, videćete kada odemo na Kosovo, ovaj kabare mora da ide tamo. Neki mali srčani udari se dešavaju u svakoj predstavi, zato se jako radujemo. Mislim da je ovo jedan posebno emotivan program koji je priča naše generacije. Mnogo sećanja, mnogo želja, mnogo snova, svega ima, i tužnog i smešnog, mislim da će svako naći deo koji će ga dotaći", rekla je Nataša Radovanović.

Mina Lazarević se, prema njenim rečima, stalno vraća na Kosovo.

"Posebno je ovde, zato što mi imamo poseban odnos prema vama koji ste ovde i prema našoj zemlji ovde. Ovo je naš vid borbe i čuvanja, svako radi ono što najbolje može. Mislim da ćete imati prilike da uživate večeras, da se prepustite emocijama, da se nasmejete i možda zaplačete. Kažu da nisi živeo ako nisi voleo i bio tužan", kazala je ona.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić je navela da je "Čeznem da vam kažem" kabare sa iskonskim vrednostima.

"Večeras sam ovde da pozdravim goste i da im poželim dobrodošlicu ispred kancelarije za Kosovo i Metohiju koja će nastaviti da podržava ovakve aktivnosti. Moram da kažem da se mi zajednički, Ministarstvo kulture i Kancelarija za KiM ponosimo što tom zajedničkom borbom u nemogućim uslovima uspevamo da očuvamo naš duh koji niko nikada nije uspeo da uruši", kazala je ona.

Kabare "Čeznem da vam kažem“ je večeras izveden 34, a prvi put na Kosovu.

 Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023