Vesti
Kultura

Četvrti dan festivala: Palčica pozdravljena ovacijama

Festival „Mali Joakim“ odvija se četvrti dan u Gračanici. Na današnjem repertoaru našla predstava „Palčica“ Pozorišta lutaka iz Niša. Deca iz metohijskih sredina ali i sa centralnog Kosova ovacijama su pozdravili glumce.
Četvrti dan festivala: Palčica pozdravljena ovacijama
Iz predstave ''Palčica'' (Foto Dom kullture Gračanica)

Na pozorišnoj scenu u Domu kulture „Gračanica“ danas su se našli glumci Niškog pozorišta lutaka. Poznatu bajku je adaptirala i režirala Dragana Miloševski Popov.

Glumica Jelena Đorđević oduševljena je reakcijom publike ali i organizacijom celog događaja. Posebno je, kaže srećna, zbog povrtaka u pozorište nakon dugog perioda izolacije.

„Mnogo smo srećni, divno je jer je napokon puna sala i napokon smo u pozorištu ponovo. Deca su bila fenomenalna, toliko su lepo reagovali, tačno na mestima gde smo očekivalli. Umorna sam ali nemam nikakav osećaj o nama. Drago mi je što se ovaj festival „Mali Joakim“ održava u Gračanici, a meni je prvi put da sam na sceni u Gračanici i zaista je divan osećaj“, kazala je glumica.

Na festival su autobusima organizovano došli učenici osnovnih škola iz Sušice i Ugljara. Nekima je ovo bio prvi put u pozorištu.

„Prelep je osećaj doći u pozorište i gledati predstavu. Već nekoliko puta sam gledala „Palčicu“, ali sada sam presrećna što imam priliku da je gledam uživo“, kaže Nevena Jovanović iz Ugljara.

„Volim što sam ovde i baš je zanimljivo, nadam se da će biti uzbudljiva predstava. Ja sam prvi put u pozorištu, i lepo mi je ovde, osećam se super“, kaže Katarina Milošević iz Ugljara.

„Došla sam da bih gledala predstavu Palčica. Lep je osećaj i volela bih da opet ovako nešto organizuje, poručuje Jana Galić iz Kosova Polja.

Učiteljice koje su došle u pratnji dece kažu da je dolazak u pozorište veoma značajan.

„Ovo je za njih jedan potpuno novi doživljaj jer nisu imali prilike da zajedno svi gledaju neku predstavu, nije bilo organizovano. Deca su ushićena, radosna što će gledati predstavu. Organizovan je prevoz, došli smo autobusom, i zahvaljejm se ovom prilikom što je sve dobro bilo organizovano i što smo imali prilike da deca dođu i odgledati predstavu. Nadamo se da će ubuduće biti što više ovakvih organizacija i predstava i deci će puno značiti“, kaže učiteljica Olgica Milić.

Osim dece sa centralnog Kosova u pozorište su organizovano su došli i mališani iz Osojana, Istoka i sela oko Kline.

„Došla sam ovde sa mojim društvom. Naš šesnaestoro je došlo kombijem. Prvi put sam u Gračanici. Nakon odgledane predstave ićićemo da obiđemo manastir Gračanicu. Uzbuđena sam i ovde je jako lepo, nikada nisam gledala predstavu“, kaže Hristina Dašić iz Osojana.

Njen drug Gavrilo Sekulić iz Istoka kaže da je lepše gledati predstavu u pozorišnoj sali, nego u učionici. „Došao sam sa drugarima da gledamo predstavu. Nadam se da će biti jako lepo. Ponekad i kod nas u školi u Osojanu dođu da igraju predstave“.

Prevoz dece iz Osojana i Istoka platili su ljudi dobre volje iz Beča, kaže učiteljica OŠ „Radoš Tošić“ Dostana Kastratović.

„Doveli smo grupu dece od prvog do četvrtog razreda da obiđu Gračanicu i gledaju predstavu. Deca su se oduševila kada su čula da ići u Gračanicu, pitali su kada ćemo da idemo i jedva su čekali danas posle časova da krenemo. Ovde je lepo, oduševljeni smo i puni utisaka“.

Dolazak dece iz izolovanih srpskih sredina obradovao je i glumce Lutkarskog pozorišta u Nišu. Nakon odgirane predstave glumica Aleksandra Pavlović koja je tumačila lik Palčice strpljivo se fotografisala sa mališanima.

„Mnogo mi je drago što ste ih doveli, verujem da su oni posebno uživali a i nama je bilo posebno zadovoljstvo, prosto imali smo jednu vrstu drugačije odgovornosti igrajući sada za tu decu pošto prvi put gledaju predstavu, tako da nam je to jako značajno tako da hvala organizatorima što su tu decu doveli baš na našu predstavu“, rekla je glumica Aleksandra.

Iz uprave Narodnog pozorišta u Prištini koja je domaćini 13. festivala za decu kažu da su prezadovoljni dosadašnjim tokom ovog značajnog kulturnog događaja. „Međutim, iako je takmičarski festival, taj momenat nagrađivanja zaista nije nikome bitan. Juče sam razgovarao sa kolegama iz Vranja koji su mi rekli da nikada nisu, ni u Vranju, niti bilo gde, gde su gostovali sa predstavom imali takvu interakciju sa publikom, takav osećaj ljubavi koji su im deca pružila i potrebe da se sa njima druže i nakon predstave“, kaže za RTV Kim direktor NPP-a Predrag Radonjić.

Tribine nakon predstava

Tokom festivala se organizuju i okrugli stolovi na kojima učestvuju glumci, reditelji i upravnici pozorišta koji su deo Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije. Tribine vodi Miloš Latinović, direktor Bitefa i prijatelj Prištinskog pozorišta.

„Vrlo dobro se družimo i sarađujemo, radimo neke zajedničke stvari i zbog toga mi je drago da sam posle „velikog“ Joakima i sada na „Malom Joakimu“ koji je izuzetno značajna manifestacija za ovu sredinu ali i za Srbiju uopšte jer ovo jedna prezentacija najboljih ostvarenja za decu na jednom mestu. Mislim da dosadašnji tok festivala u potpunosti opravdava sve ono što pozorišta ulažu u pripremi predstava za decu. Ne tretiraju ih kao manje važne na svojim repertoarima,nego su to vrlo ozbiljne produkcije, lepo igrane, dinamične, raskošne, i mislim da je veliko zadovoljstvo da to deca vide a i nama starijima da vidimo takvu produkciju i tako dobre predstave.

Latinović je pohvalio organizaciju festivala. „Ovo je jedinstvena prilika da neka deca vide pozorište tamo gde pozorište jeste, u pozorišnoj sali. Vi možete da organizujete pozorišnu predstavu u nekom mestu gde oni žive ili u nekom vrtiću ili školi ali ta magija magija pozorišta može da se doživi samo u pozorišnoj sali i zbog toga su ova deca vrlo često ushićena, zadovoljna, srećna i ono što je važno što posle predstava mogu da se susretnu sa glumcima“, kazao je Latinović za RTV Kim.

Festival „Mali Joakim“ traje do nedelje a do tada će publika imati prilike da pogleda još tri predstave i dodelu nagrada za one najbolje.Ostale vesti

„Antigona“ otvara festival „Joakim Vujić“

Predstava "Antigona", po Sofokleu, a u režiji Nenada Todorovića i koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović", otvoriće 57. pozorišni festival "Joakim Vujić" koji će biti održan u Leskovcu od 23. do 30. septembra.

  • 22.09.2021
Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021