Vesti
Kultura

Četiri prva mesta za balerine iz Gračanice

Balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje organizuje Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

Četiri prva mesta za balerine iz Gračanice
Balerine (Foto Dom kulture Gračanica)

Prva mesta su osvojena u svim kategorijama u kojima su nastupale: balet grupa "Waltz of mistake"; solo varijacija 1 "Blue Bird"; solo varijacija 2 "Soppelia doll" i duet "Pizzicato".

„Veoma smo srećne što smo danas osvojile četiri zlatne medalje. Ovo je tako važno za sve nas“, kaže Nikolina Đorđević koja je osvojila zlato u solo varijaciji 2 "Soppelia doll", uzrast od 13 godina.

Кoreograf Una Stepanović sa Instituta za umetničku igru, koja ove sezone vodi Školu smatra da je ovo veliki rezultat mladih balerina, njihovih nastavnika, Doma kulture i Instituta za umetničku igru.

„Ja sam danas jako ponosna učiteljica baleta, zahvaljujem se svima. Zahvaljujem se mojoj dečici ovo je za njih tek početak, već sutra spremamo nove nastupe i takmičenja“, rekla je koreograf Una Stepanović.

U periodu pandemije posebno je bilo važno održati konituitet nastave i časove baleta.

„Naši rezultati od 2017. godine do danas pokazuju da se rad i talenat, uprkos brojnim prperekama, uvek isplate i da budu nagrađeni. Imamo kapaciteta da, u okviru Doma kulture, formiramo i održimo školu kojom ćemo se svi ponositi“, smatra koordinatorka Škole baleta Snežana Bursać Petrović.

Odlazak na takmičenje i smeštaj omogućili su Opština Gračanica, Sindikalna organizacija JP TE Кosovo, restoran „Posebna priča“ Gračanica i „Jugo“ market Gračanica.Ostale vesti

PKC “Akvarijus” nagrada Udruženja književnika Srbije
Udruženje književnika Srbije (UKS) uručilo je Privatnom kulturnom centru (PKC) „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice, u okviru Svetosavske svečanosti održanih u Beogradu, nagradu “Blagodarje” za trajni doprinos ugledu i razvoju UKS-a. Nagradu je u ime PKC “Akvarijus” primio umetnik Aleksandar Kasalović, dugogodišnji saradnik ovog po mnogo čemu posebnog centra.
  • 28.01.2022
Akademija u čast prosvetitelja: Sveti Sava neprolazna vrednost

U Domu kulture "Gračanica" danas je održana svečana Svetosavska akademija. U okviru programa dodeljena su priznanja “Đorđe Lekić“ istaknutim prosvetnim radnicima i institucijama i “Čitalačko slovo“ najaktivnijim čitaocima Narodne biblioteke u Gračanici.

  • 26.01.2022
Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi
Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda poklonio je dva polukoncertna klavira Domu kulture "Gračanica" i Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Prištine sa sedištem u Gračanici.
  • 20.01.2022
Preminuo književnik Radovan Beli Marković
Srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je u 75. godini, prenela je Radio-televizija Srbije.
  • 20.01.2022
Miketić Subotić: Pametnije je brinuti šta ćemo, nego kako ćemo reći
Da li je moguće da smo završili škole, neki manje, neki veće, a da nismo naučili kako se pravilno priča naš sopstveni jezik? Kako se pravilno akcentuju reči u srpskom jeziku? Šta standardni govorni jezik podrazumeva i zašto je za svakog od nas korisnije da se njime služimo, makar u formalnoj komunikaciji? Koji deo fonetike, ali i gramatike, pravi najveći problem ljudima koji pripadaju kosovsko-resavskom govornom narečju? Kakva je i kolika,u edukativnom smislu, uloga medija?
  • 17.01.2022
’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2
Dokumentarni film "Uprkos svemu" o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) biće prikazan večeras u 21.47 na drugom programu srpskog javnog medijskog servisa. Njegov autor Goran Avramović ističe da su ekipa i glumci NPP-a najbolji kada je u pitanju izazivanje emocija kod publike jer gledaoci uvek, bez razlike, prepoznaju sebe i svoje živote u njihovim komadima, što je samo potvrda prepoznavanja koju je najpre učinio ansambl teatra, prepoznavanja svih (ne)uslova i (ne)sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i šire.
  • 12.01.2022