Vesti
Kultura

Čeku: Ove nedelje prvi predlozi za trajnu zaštitu kulturnog nasleđa

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrula Čeku je rekao je da su započeli kompletiranje relevantnih podzakonskih akata, koji će, prema njegovim rečima, stvoriti jaku osnovu za profesionalni proces procene kulturnog nasleđa. Čeku je dodao da će tokom ove nedelje podneti prvi set predloga za trajnu zaštitu dobara kulturnog nasleđa.
Čeku: Ove nedelje prvi predlozi za trajnu zaštitu kulturnog nasleđa
Hajrula Čeku (u sredini) na okruglom stolu Kosovskog saveta za kulturnu baštinu (Foto Kosova Press)

Ministar Čeku je govorio na okruglom stolu koji je organizovao Kosovski savet za kulturnu baštinu (KSKB).

„U bliskoj saradnji sa Kosovskim savetom za kulturnu baštinu, započeli smo sa kompletiranjem relevantnog sekundarnog zakonodavstva koje će stvoriti jaku osnovu za profesionalni proces procene kulturnog nasleđa u skladu sa međunarodnim standardima i principima. Takođe, nakon intenzivnog angažovanja institucija kulturnog nasleđa i u bliskoj saradnji sa KSKB-om tokom ove nedelje ćemo podneti prvu grupu predloga za trajnu zaštitu našeg bogatog kulturnog nasleđa“, rekao je on.

Čeku je dodao da je poslednjih meseci pokrenuto nekoliko programa koji će, prema njegovim rečima, doprineti poboljšanju situacije u pogledu zaštite kulturnog nasleđa. Pomenuo je program integrisanog sistema upravljanja kulturnim nasleđem i rekao da će kroz ovaj program biti obezbeđeno uključivanje svih podataka i kategorija kulturnog nasleđa u zajedničku i integrisanu platformu.

Predsednik Odbora za obrazovanje i kulturu u Skupštini Kosova Ardian Gola je naveo da će ovaj odbor podržati sve mere koje čuvaju identitet, istoriju i kulturu Kosova.

„Uloga, odgovornost rada i koordinacija svih institucionalnih veza je od najveće važnosti", rekao je on.

Predsednica odbora KSKB Zanita Halimi je naglasila da kulturno nasleđe na Kosovu mora biti zaštićeno.

„Ovaj okrugli sto treba posmatrati kao platformu za dijalog, da se razmisli o onome što je do sada postignuto. Svi smo svesni da je kulturno nasleđe dragoceni resurs na mnogo načina, kulturno nasleđe je važno za ekonomski razvoj, za turističku privlačnost, ono je faktor identiteta, tako da moramo nastaviti da ga štitimo, ne samo zbog njegove važne uloge u ekonomskom rastu i zapošljavanju, već posebno zato što je to naša odgovornost prema budućim generacijama“, rekla je Halimi.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022