Vesti
Kultura

Čeku: Ove nedelje prvi predlozi za trajnu zaštitu kulturnog nasleđa

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrula Čeku je rekao je da su započeli kompletiranje relevantnih podzakonskih akata, koji će, prema njegovim rečima, stvoriti jaku osnovu za profesionalni proces procene kulturnog nasleđa. Čeku je dodao da će tokom ove nedelje podneti prvi set predloga za trajnu zaštitu dobara kulturnog nasleđa.
Čeku: Ove nedelje prvi predlozi za trajnu zaštitu kulturnog nasleđa
Hajrula Čeku (u sredini) na okruglom stolu Kosovskog saveta za kulturnu baštinu (Foto Kosova Press)

Ministar Čeku je govorio na okruglom stolu koji je organizovao Kosovski savet za kulturnu baštinu (KSKB).

„U bliskoj saradnji sa Kosovskim savetom za kulturnu baštinu, započeli smo sa kompletiranjem relevantnog sekundarnog zakonodavstva koje će stvoriti jaku osnovu za profesionalni proces procene kulturnog nasleđa u skladu sa međunarodnim standardima i principima. Takođe, nakon intenzivnog angažovanja institucija kulturnog nasleđa i u bliskoj saradnji sa KSKB-om tokom ove nedelje ćemo podneti prvu grupu predloga za trajnu zaštitu našeg bogatog kulturnog nasleđa“, rekao je on.

Čeku je dodao da je poslednjih meseci pokrenuto nekoliko programa koji će, prema njegovim rečima, doprineti poboljšanju situacije u pogledu zaštite kulturnog nasleđa. Pomenuo je program integrisanog sistema upravljanja kulturnim nasleđem i rekao da će kroz ovaj program biti obezbeđeno uključivanje svih podataka i kategorija kulturnog nasleđa u zajedničku i integrisanu platformu.

Predsednik Odbora za obrazovanje i kulturu u Skupštini Kosova Ardian Gola je naveo da će ovaj odbor podržati sve mere koje čuvaju identitet, istoriju i kulturu Kosova.

„Uloga, odgovornost rada i koordinacija svih institucionalnih veza je od najveće važnosti", rekao je on.

Predsednica odbora KSKB Zanita Halimi je naglasila da kulturno nasleđe na Kosovu mora biti zaštićeno.

„Ovaj okrugli sto treba posmatrati kao platformu za dijalog, da se razmisli o onome što je do sada postignuto. Svi smo svesni da je kulturno nasleđe dragoceni resurs na mnogo načina, kulturno nasleđe je važno za ekonomski razvoj, za turističku privlačnost, ono je faktor identiteta, tako da moramo nastaviti da ga štitimo, ne samo zbog njegove važne uloge u ekonomskom rastu i zapošljavanju, već posebno zato što je to naša odgovornost prema budućim generacijama“, rekla je Halimi.Ostale vesti

Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi
Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda poklonio je dva polukoncertna klavira Domu kulture "Gračanica" i Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Prištine sa sedištem u Gračanici.
  • 20.01.2022
Preminuo književnik Radovan Beli Marković
Srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je u 75. godini, prenela je Radio-televizija Srbije.
  • 20.01.2022
Miketić Subotić: Pametnije je brinuti šta ćemo, nego kako ćemo reći
Da li je moguće da smo završili škole, neki manje, neki veće, a da nismo naučili kako se pravilno priča naš sopstveni jezik? Kako se pravilno akcentuju reči u srpskom jeziku? Šta standardni govorni jezik podrazumeva i zašto je za svakog od nas korisnije da se njime služimo, makar u formalnoj komunikaciji? Koji deo fonetike, ali i gramatike, pravi najveći problem ljudima koji pripadaju kosovsko-resavskom govornom narečju? Kakva je i kolika,u edukativnom smislu, uloga medija?
  • 17.01.2022
’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2
Dokumentarni film "Uprkos svemu" o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) biće prikazan večeras u 21.47 na drugom programu srpskog javnog medijskog servisa. Njegov autor Goran Avramović ističe da su ekipa i glumci NPP-a najbolji kada je u pitanju izazivanje emocija kod publike jer gledaoci uvek, bez razlike, prepoznaju sebe i svoje živote u njihovim komadima, što je samo potvrda prepoznavanja koju je najpre učinio ansambl teatra, prepoznavanja svih (ne)uslova i (ne)sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i šire.
  • 12.01.2022
Radonjić: Pozorišne kuće najteže podnele epidemiološke mere
"Pozorišne kuće su najteže podnele mere i izolacije u borbi protiv koronavirusa jer pozorište zavisi od interakcije sa publikom“, kazao je u novogodišnjem intervjuu za RTK2 direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.
  • 31.12.2021
Mali svet Dejana Pavićevića

Izložba likovnih radova mitrovačkog multimedijalnog umetnika Dejana Pavićevića, otvorena je sinoć u PKC “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

  • 30.12.2021