Vesti
Kultura

Časovi baleta od sutra na RTV Kim

Škola baleta u Gračanici organizovala je časove za svoje polaznice i tokom pandemije izazvane koronavirusom. Od ove subote časovi će se emitovati na našoj televiziji.
Časovi baleta od sutra na RTV Kim
Iz baletske predstave ''Fabrika lutaka'' (Foto arhiva Kim)

Škola baleta u Gračanici koju pohađa blizu 90 malih balerina sa centralnog Kosova obustavila je rad u prostorijama Doma kulture zbog vanrednih mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Kako bi ostale u formi, nastavnik baleta Nikola Korać i Dom kultura Gračanica su za svoje polaznice organizovali online časove. Male balerine su do sada časove pratile preko računara ili mobilnih telefona.

Međutim, predstavnici Doma kulture, Škole baleta i RTV Kim postigli su dogovor o emitovanju časova na našem programu.

Svake subote od 18 sati na RTV Kim će biti emitovani časovi baleta.

"Kako nas je sve prekinula i paralisala ova pandemija virusa, znajući situaciju i na Kosovu i u Gračanici gde držim časove u Školi baleta, znajući da su deci trenutno onemogućene skoro sve aktivnosti koje su do sada imali, i muzička škola, i časovi jezika i dr, nisam želeo da moje balerine ostanu bez časova baleta, iako nas je zadesilo sve u pripremi završnog koncerta. Želeo sam da nastavimo rad, ali u vidu lekcija "na daljinu" koje samostalno pripremam za svaku grupu od 3 do 15 godina. Lekcije su identične kao čas, samo što nisam prisutan uživo. Svake subote imaju nov mterijal za vežbanje kako bi ostale u formi, a pre svega da ne razmišljaju o stanju koje nas je zadesilo", kazao je Nikola Korać za RTV Kim.

Korać kaže da Škola baleta i Dom kulture u Gračanici nisu želeli da zaborave ni balerine iz Baletskog studija u Šilovu, pa će i tamošnje polaznice, njih 33, pratiti časove putem lokalne televizije Puls.

 

 Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023