Vesti
Kultura

Časovi baleta od sutra na RTV Kim

Škola baleta u Gračanici organizovala je časove za svoje polaznice i tokom pandemije izazvane koronavirusom. Od ove subote časovi će se emitovati na našoj televiziji.
Časovi baleta od sutra na RTV Kim
Iz baletske predstave ''Fabrika lutaka'' (Foto arhiva Kim)

Škola baleta u Gračanici koju pohađa blizu 90 malih balerina sa centralnog Kosova obustavila je rad u prostorijama Doma kulture zbog vanrednih mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Kako bi ostale u formi, nastavnik baleta Nikola Korać i Dom kultura Gračanica su za svoje polaznice organizovali online časove. Male balerine su do sada časove pratile preko računara ili mobilnih telefona.

Međutim, predstavnici Doma kulture, Škole baleta i RTV Kim postigli su dogovor o emitovanju časova na našem programu.

Svake subote od 18 sati na RTV Kim će biti emitovani časovi baleta.

"Kako nas je sve prekinula i paralisala ova pandemija virusa, znajući situaciju i na Kosovu i u Gračanici gde držim časove u Školi baleta, znajući da su deci trenutno onemogućene skoro sve aktivnosti koje su do sada imali, i muzička škola, i časovi jezika i dr, nisam želeo da moje balerine ostanu bez časova baleta, iako nas je zadesilo sve u pripremi završnog koncerta. Želeo sam da nastavimo rad, ali u vidu lekcija "na daljinu" koje samostalno pripremam za svaku grupu od 3 do 15 godina. Lekcije su identične kao čas, samo što nisam prisutan uživo. Svake subote imaju nov mterijal za vežbanje kako bi ostale u formi, a pre svega da ne razmišljaju o stanju koje nas je zadesilo", kazao je Nikola Korać za RTV Kim.

Korać kaže da Škola baleta i Dom kulture u Gračanici nisu želeli da zaborave ni balerine iz Baletskog studija u Šilovu, pa će i tamošnje polaznice, njih 33, pratiti časove putem lokalne televizije Puls.

 

 Ostale vesti

„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020