Vesti
Kultura

Časovi baleta od sutra na RTV Kim

Škola baleta u Gračanici organizovala je časove za svoje polaznice i tokom pandemije izazvane koronavirusom. Od ove subote časovi će se emitovati na našoj televiziji.
Časovi baleta od sutra na RTV Kim
Iz baletske predstave ''Fabrika lutaka'' (Foto arhiva Kim)

Škola baleta u Gračanici koju pohađa blizu 90 malih balerina sa centralnog Kosova obustavila je rad u prostorijama Doma kulture zbog vanrednih mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Kako bi ostale u formi, nastavnik baleta Nikola Korać i Dom kultura Gračanica su za svoje polaznice organizovali online časove. Male balerine su do sada časove pratile preko računara ili mobilnih telefona.

Međutim, predstavnici Doma kulture, Škole baleta i RTV Kim postigli su dogovor o emitovanju časova na našem programu.

Svake subote od 18 sati na RTV Kim će biti emitovani časovi baleta.

"Kako nas je sve prekinula i paralisala ova pandemija virusa, znajući situaciju i na Kosovu i u Gračanici gde držim časove u Školi baleta, znajući da su deci trenutno onemogućene skoro sve aktivnosti koje su do sada imali, i muzička škola, i časovi jezika i dr, nisam želeo da moje balerine ostanu bez časova baleta, iako nas je zadesilo sve u pripremi završnog koncerta. Želeo sam da nastavimo rad, ali u vidu lekcija "na daljinu" koje samostalno pripremam za svaku grupu od 3 do 15 godina. Lekcije su identične kao čas, samo što nisam prisutan uživo. Svake subote imaju nov mterijal za vežbanje kako bi ostale u formi, a pre svega da ne razmišljaju o stanju koje nas je zadesilo", kazao je Nikola Korać za RTV Kim.

Korać kaže da Škola baleta i Dom kulture u Gračanici nisu želeli da zaborave ni balerine iz Baletskog studija u Šilovu, pa će i tamošnje polaznice, njih 33, pratiti časove putem lokalne televizije Puls.

 

 Ostale vesti

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020