Vesti
Kultura

“Carski glasovi” odjekivali Gračanicom

U Domu kulture u Gračanici održan je drugi Festival izvornih pesama u čast Jordana Nikolića i Mare Đorđević pod nazivom “Carski glasovi“.
“Carski glasovi” odjekivali Gračanicom
Detalj sa Festivala izvornih pesama u Gračanici (Foto Kim)

Festival su organizovali Udruženje estradnih umetnika i izvođača sa Кosova, КUD „Etno izvori“ i Dom kulture „Gračanica“.

Mladi vokalni solisti sa Кosova i Metohije izvodili su teme Jordana Nikolića i Mare Đorđević u znak sećanja na ovo dvoje umetnika koji su čitav život bili odani kosovskometohijskom melosu.

„Iako je koronavirus još uvek prisutan, ove godine smo imali sreću da održimo festival. Izvođači iz različitih krajeva na Kosovu izabrani su na audiciji“, kazao je direktor ove manifestacije Zlatko Stojanović.

“Pripreme su trajale skoro tri meseca. Išli smo po svim mestima Kosova i Metohije, obišli smo Kosovsku Kamenicu, Hoču, Brezovicu, Gračanicu. Susreo sam se mnogo talentovane dece, koja neguju izvornu muziku. Bilo je planirano da večeras bude izvedeno 13 kompozicija, pa je spisak ipak proširen na 18. Nadam se da će ih iduće godine biti još više, pa da festival organizujemo dve večeri”, dodao je on.

Mlade pevačice koje su se večeras predstavile gračaničkoj publici bile su vrlo uzbuđene i nakon nastupa.

“Pored togo što sam učetvovala na ovom festivalu, drago mi je što se dosta mladih, dece, odazvalo, kao i što neguju našu tradiciju, što je zapanjujuće. Koncert je bio fantastičan, uživala sam u svakoj pesmi”, kazala je Miljana Slavić iz Lepine.

“Ne pevam prvi put na ovom festivalu, učestvovala sam i prošle godine. Osećaj je jako lep kada pevam pred svojom narodom”, kazala je Emilija Đokić iz Lapljeg Sela, koja je izvodila pesmu “Pošla mi Sutka na vodu”.

“Osećaj što sam danas ovde je u isto vreme prelep, čudan, čaroban. Nisam prvi put u Gračanici. Pevala sam pesmu `Rasti, rasti`”, rekla je Pavlina Radovanović iz Orahovca.

Publika je sa zadovoljstvom ispratila repertoar i nastupe izvođača.

“Uživala sam u muzici, bilo je prelepo. Oduševili su me mladi učesnici. S obzirom da sam prvi put u Gračanici, bilo mi je zadovoljstvo što sam na neki način bila deo festivala”, rekla je Marija Kostić iz Niša.

Gosti festivala bili su: Zorana Pavić, Raša Pavlović, Ranko Šemić, Danijel Đoković i КUD „Slavuj“ iz Novog Badovca.

Festival su pomogli Udruženje poslovnih žena „Avenija“ i Turistička organizacija Gračanice (TOG).Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022