Vesti
Kultura

“Carski glasovi” odjekivali Gračanicom

U Domu kulture u Gračanici održan je drugi Festival izvornih pesama u čast Jordana Nikolića i Mare Đorđević pod nazivom “Carski glasovi“.
“Carski glasovi” odjekivali Gračanicom
Detalj sa Festivala izvornih pesama u Gračanici (Foto Kim)

Festival su organizovali Udruženje estradnih umetnika i izvođača sa Кosova, КUD „Etno izvori“ i Dom kulture „Gračanica“.

Mladi vokalni solisti sa Кosova i Metohije izvodili su teme Jordana Nikolića i Mare Đorđević u znak sećanja na ovo dvoje umetnika koji su čitav život bili odani kosovskometohijskom melosu.

„Iako je koronavirus još uvek prisutan, ove godine smo imali sreću da održimo festival. Izvođači iz različitih krajeva na Kosovu izabrani su na audiciji“, kazao je direktor ove manifestacije Zlatko Stojanović.

“Pripreme su trajale skoro tri meseca. Išli smo po svim mestima Kosova i Metohije, obišli smo Kosovsku Kamenicu, Hoču, Brezovicu, Gračanicu. Susreo sam se mnogo talentovane dece, koja neguju izvornu muziku. Bilo je planirano da večeras bude izvedeno 13 kompozicija, pa je spisak ipak proširen na 18. Nadam se da će ih iduće godine biti još više, pa da festival organizujemo dve večeri”, dodao je on.

Mlade pevačice koje su se večeras predstavile gračaničkoj publici bile su vrlo uzbuđene i nakon nastupa.

“Pored togo što sam učetvovala na ovom festivalu, drago mi je što se dosta mladih, dece, odazvalo, kao i što neguju našu tradiciju, što je zapanjujuće. Koncert je bio fantastičan, uživala sam u svakoj pesmi”, kazala je Miljana Slavić iz Lepine.

“Ne pevam prvi put na ovom festivalu, učestvovala sam i prošle godine. Osećaj je jako lep kada pevam pred svojom narodom”, kazala je Emilija Đokić iz Lapljeg Sela, koja je izvodila pesmu “Pošla mi Sutka na vodu”.

“Osećaj što sam danas ovde je u isto vreme prelep, čudan, čaroban. Nisam prvi put u Gračanici. Pevala sam pesmu `Rasti, rasti`”, rekla je Pavlina Radovanović iz Orahovca.

Publika je sa zadovoljstvom ispratila repertoar i nastupe izvođača.

“Uživala sam u muzici, bilo je prelepo. Oduševili su me mladi učesnici. S obzirom da sam prvi put u Gračanici, bilo mi je zadovoljstvo što sam na neki način bila deo festivala”, rekla je Marija Kostić iz Niša.

Gosti festivala bili su: Zorana Pavić, Raša Pavlović, Ranko Šemić, Danijel Đoković i КUD „Slavuj“ iz Novog Badovca.

Festival su pomogli Udruženje poslovnih žena „Avenija“ i Turistička organizacija Gračanice (TOG).Ostale vesti

U ponedeljak počinje
Deseti Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" održaće se od 29. novembra do 1. decembra 2021. godine u Domu kulture „Gračanica“ koji je i organizator festivala. Pored Doma kulture „Gračanica“ festival će se održati i u Kosovskoj Mitrovici u PKC „Akvarijus“. Svečano otvaranje festivala je 29. 11. 2021. u 20 časova.
  • 27.11.2021
Mila Mihajlović svojim stihovima ostavlja
Zbirka pesama "Večni trag" mlade pesnikinje Mile Mihajlović promovisana je večeras u Gračanici.
  • 26.11.2021
Bista čuvenom svešteniku Milivoju Miletiću čeka svoj postament u Goraždevcu
Vajar Dragan Radenović, poreklom iz Dobrog Dola u okolini Goraždevca, izvajao je bistu čuvenog goraždevačkog sveštenika i prosvetnog predvodnika ovog kraja. Bista čeka da se odredi mesto i uradi postament kako bi bila postavljena.
  • 25.11.2021
’’Antigona’’ na turneji u Crnoj Gori
Narodno pozorište u Prištini (NPP) i Narodno pozorište Timočke krajine "Zoran Radmilović" kreću na malu crnogorsku turneju sa predstavom „Antigona“ koja će najpre biti izvedena u Nikšiću 26. novembra, a potom, dan za danom, i u Herceg Novom, odnosno Kotoru.
  • 23.11.2021
Svečano otvaranje filmskog festivala večeras u Gračanici
Sedmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) pod sloganom "Ovde" svečano će biti otvoren večeras u 21 čas u Domu kulture "Gračanica". 
  • 19.11.2021
KM: Potpisan ugovor o saradnji NPP-a i Fakulteta umetnosti
U Rektoratu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Predrag Radonjić i dekan Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici Ester Milentijević potptisali su juče ugovor o saradnji ove dve institucije.
  • 18.11.2021