Vesti
Kultura

Brojne nagrade za učenike muzičke škole Stevan Hristić u Stanišoru

Učenici muzičke škole „Stevan Hristić“ u Stanišoru u Kosovskom Pomoravlju godinama unazad beleže značajne rezultate na velikim takmičenjima. Na nekoliko festivala u Srbiji su u različitim konkurencijama osvajali su prva tri mesta.
Brojne nagrade za učenike muzičke škole Stevan Hristić u Stanišoru
Novak Mitrić, jedan od nagrađenih učenika (Foto paroh Stevo Mitrić)

Na 17. Međunarodnom festivalu gitare u Leskovcu talentovani đaci, Vukašin Denić i Novak Mitrić osvojili su drugo mesto, dok je njihov drug Vuk Milenković nagrađen trećom nagradom u konkurenciji – klasična gitara.

Vukašin Denić, Vuk Milenković, Novak Mitrić nastavili su da nižu uspehe i na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu „Mediana Guitar festu“ u Nišu, gde su osvojili prve nagrade. Učenica ove škole Maja Jovanović nagrađena je drugim medaljom.
Na Naissus Guitar Festu u Nišu ove godine je prvu nagradu osvojio Novak Mitrić, dok je treća nagrada pripala Vuku Milenkoviću.

Ovi talentovani đaci učestvovali su i na takmičenju festivalu “Muzičko proleće” u Smederevu gde Mitrić i Milenković osvojili prve nagrade, a Maja Jovanović drugu.

„Kultura i umetnost pružaju mogućnost da se pronađe uteha, nada i inspiracija“, kaže paroh Stevo Mitrić inače otac nagrađivanog Novaka.

„Verujem da će ova grupa talentovanih đaka i drugi umetnici na Кosovu i Metohiji nastaviti da razvijaju svoje veštine i da će ih uspeh pratiti u njihovoj muzičkoj karijeri. Važno je da ih zajednica i profesori podržavaju u tom putu, jer je kultura i obrazovanje ključan faktor za prosperitet i napredak. Imajmo veru u snagu kulture i umetnosti da obogatimo svoje živote i podignemo ljudskost na viši nivo“, kazao je paroh Stevo Mitrić.

Muzičku školu „Stevan Hristić“ u Stanišoru pohađa blizu 500 učenika.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023