Vesti
Kultura

Brojne nagrade za mlade muzičare iz škole „Stevan Mokranjac“

Učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Prištine (sa sedištem u Lapljem Selu) ostvarili su izuzetne rezultate na Memorijalu „Kosta Manojlović“ koji je, zbog pandemije koronavirusa, održan „na daljinu“. Prvu nagradu u disciplini klavir dobio je učenik četvrtog razreda Danijel Eminović koji je apsolutni pobednik u svojoj klasi.
Brojne nagrade za mlade muzičare iz škole „Stevan Mokranjac“
Danijel Eminović (Foto arhiva Kim)

Organizator takmičenja održanog od 1. do 6. decembra je bila Osnovna muzička škola „Božidar Trudić“ iz Smederevske Palanke.

Direktor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Andrija Jović kazao je za RTV Kim da su mladi muzičari ostvarili zavidne rezultate.

„Naši učenici su ostvarili izuzetan plasman u disciplinama za klavir i harmoniku. Svi naši učenici su rangirani tako da su ostvarili prvo, drugo i treće mesto. Najviše poena i najbolji plasman imao je učenik četvrtog razreda Danijel Eminović i osvojio je prvu nagradu. Učenik drugog razreda Momir Mladenović je u disciplini harmonika osvojio drugo mesto“, rekao je Jović.

Danijel Eminović iz Lapljeg Sela je prvo mesto izborio kompozicijama Jozefa Hajdna i Mocarta.

Profesor klavira Nemanja Đorđević kaže da je ponosan na sve učenike koji su se takmičili, jer su svi i nagrađeni, ali da je posebno zadovoljan plasmanom svojih učenika.

„Radi se o prvoj nagradi Danijela Eminovića, trećoj nagradi Milene Dimitrijević i takođe trećoj nagrade Ivone Gigić. Što se tiče učenika koji je osvojio prvu nagradu, Danijela Eminovića, on je apsolutni pobednik u svojoj klasi i zaista mislim da je to na ponos celoj Muzičkoj školi i celoj našoj Gračanici“, kazao je Đorđević.

Pored pomenutih, drugom nagradom u disciplini klavir okitili su se i učenik drugog razreda Lazar Gudžić, kao i učenik trećeg razreda Luka Lazić.

Đorđević ističe da im sada predstoji takmičenje u Aleksincu koje će biti održano do 23. do 30. decembra ove godine, takođe on-lajn.


PROČITAJTE JOŠ: Učenici nagradama ukrasili Muzičku školu „Stevan Mokranjac“

 

Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020