Vesti
Kultura

Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Mitrovica Sever)

„Drugačije je to. Bilo je toliko književnih večeri i niotkuda nisam dobila toliko poruka kao sa Kosova i Metohije i to je fantastičan osećaj . To samo dokazuje koliko smo mi sa Kosova i Metohije gostoljubivi , znam to jer i ja sam odrasla ovde, ali ono što je zanimljivo je da sam ovim povodom dobila mnogo poruka i iz ostalih krajeva Srbije pa i iz regiona i svi su rekli – pozdravi naš narod tamo“ rekla je na početku večeri autorka knjiga koje su do poslednje rasprodate pre nego što je književno veče uopšte počelo.

Damjanovićeva je govorila o izborima koje pravimo, o našim odlukama, o tome kako da znate da vas neko voli, o ljubavi, inspiraciji, svom novinarskom radu, o rečima kojima dopire do široke publike, koristeći se društvenim mrežama, o maksimaksimama koje imaju na hiljade pregleda i koje nepogrešivo nalaze ime za sve naše bolove, strahove, nadanja.

„Dobro je“ naziv je jedne od njenih knjiga.

Dobro je – je tako teško reći vama, poručila je književnica.

„Nije lako ići ovako i govoriti ljudima – „Dobro je“.Nije lako ali verujte, ima to sve nekog smisla. A posebno mi je bilo neugodno da dođem na moje Kosovo i Metohiju da ljudima koji su toliko napaćeni, pod tolikim pritiskom, doći ovde, stati ispred vas i reći „Dobro je“… Treba zaista i ludosti i hrabrosti za to. Koliko god da je teško, uvek postoji to nešto u čoveku ta nada, ta vera, ta ljubav i poverenje u život da sve ima smisla i da sve ipak, ma koliko bolelo, dobro je“.

Publika je uživala u tekstovima i kratkim pričama Damjanovićeve, u porukama prepunim optimizma i čiste životne radosti.

“Ljubav je tvrđava u kojoj si, za sve što nije ljubav, neosvojiv”, „Strahovi se obistinjuju. I snovi, jednako.“ „Volim ljude koji mirišu na čisto. Kad progovore.“, samo su neke od njih.

Brankica Damjanović je rođena je u Prištini ali se preselila u Pirot za vreme rata, 1999. godine gde je radila kao novinarka 9 godina. Ovom profesijom se bavila 20 godina. Radila je na RTS-u kao i na pirotskoj lokalnoj televiziji. Napisala je nekoliko priručnika za novinare. Majka je dvoje dece. Prva zbirka kratkih priča Dobro je izašla je u više izdanja, štampana u 10 000 primeraka a knjiga Ne bih ovo mogla bez tebe nagrađena je priznanjem Novosadskog književnog kluba za najbolje prozno ostvarenje u 2015. godini. Kasnije je izdala knjige: Moj sin Jovan (2011), Rukopis moga brata (2016), Rekla mi je volim te (2018), Setilo se majke (2020).

Književno veče je organizovao Kulturni centar „Dragica Žarković“ Kosovska Mitrovica.Ostale vesti

Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023
Zajednički koncert Ansambla „Venac“ i „Kolo“ u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova "Venac" i Ansambl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" održaće zajednički koncert u Domu kulture "Gračanica" 11.06.2023. godine sa početkom u 20 časova. 
  • 02.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu" kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine. Manifestacija će se ove godine održati 4. juna 2023. godine.
  • 01.06.2023
Živojin Rakočević dobitnik gran prija na festivalu „Pro poet“
Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević dobitnik je glavne nagrade na Međunarodnom književnom festivalu u Inđiji „Pro poet“.
  • 29.05.2023