Vesti
Kultura

Braća Vasić, uspešni harmonikaši

Braća Mladen i Veljko Vasić iz Donje Brnjice talentovani su harmonikaši koji imaju predispozicije da postanu profesionalni i poznati muzičari sa Kosova.
Braća Vasić, uspešni harmonikaši
Mladen i Veljko Vasić (Foto KIM)

Mladen i Veljko Vasić, učenici srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Gračanici, harmoniku su zavoleli kao deca, a prve note i tonove nasledili su od oca Srđana Vasića, takođe uspešnog muzičara.

„Kao mali slušali smo oca, počeli smo da sviramo i tako zavoleli harmoniku. Harmonika je težak instrument za sviranje, ali kada se puno radi i vežba onda se radujemo svakom času i savladavanju svake nove kompozicije. Kod kuće imamo studio i to nam dosta olakšava“, kaže Veljko Vasić.

Braća Vasić osim u školi, svakodnevno 3 - 4 sata vežbaju i kod kuće. Kako kažu odvoje malo vremena i za ostale aktivnosti, ali ljubav prema harmonici im je na prvom mestu. Marljivo vežbaju i razvijaju muzičke sposobnosti, što dokazuju i brojne osvojene nagrade na festivalima.

„Ove godine osvojili smo prvo mesto u katgoriji duet na međunarodnom festivalu u Sokobanji. Prvo mesto osvojili smo i na takmičenju „Prva harmonika Kosova i Meothije“ u Leposaviću, gde je čaln žirija bio harmonikaš Ljubiša Pavković“, kaže Mladen Vasić.

„Prvo mesto osvojili smo i na festivalu u Aranđelovcu gde smo kao nagradu osvojili mogućnost da snimimo dve svoje melodije. Član Žirija bio je harmonikaš Borko Radivojević i ovih dana zajedno pripremamo dva kola, očekujemo da se uskoro pojavi CD“, dodaje Veljko.

Vasićima uzori su poznati virotuzi na harmonici Borko Radivojević i Ljubiša Pavković, a nakon završene srednje Muzičke škole planiraju da upišu muzičku akademiju.Ostale vesti

Nagrada
Književna manifestacija "Pesnička reč u čast profesora i književnika Slobodana Kostica", biće održana sutra, 23. oktobra u kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, sa početkom u 18.00 časova.
  • 22.10.2021
Olivera Radić dobitnica nagrade za novinarsku humanost
Novinarka prištinskog "Jedinstva" Olivera Radić ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije.
  • 22.10.2021
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova i Metohije „Venac“, pokrenuo je internet kanal „TVnet Venac“.
  • 22.10.2021
Gračanica: U subotu premijera predstave

Polaznici Škole glume Narodnog pozorišta u Prištini, u subotu, 23. oktobra u 13 sati će premijerno u Domu kulture “Gračanica” izvesti komediju "Veselo povrće".

  • 21.10.2021
Petar Sarić ovogodišnji dobitnik nagrade „Borisav Stanković“

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade „Borisav Stanković“ koju je ustanovila i dodeljuje istoimena književna zajednica iz Vranja je književnik sa Kosova Petar Sarić za celokupno stvaralaštvo koje sačinjavaju četiri knjige poezije i sedam romana, saopšteno je na konferenciji za novinare.

  • 20.10.2021
Londan kroz rep kritikuje Beograd i Prištinu i „predizborne igre koje igraju“
„Vuku svoje veze, a veze vuku veze, pa smo se zamrsili i tako nas kuvaju. Igra na emocije, rodoljub je, dokle više bre, ne mirišem te. Vaše igrice sve, već videli smo – ćuti, sorry tata ali sada moraš ovo čuti“ – ovo su stihovi pesme mladog repera iz Osojana, Danila Đurića, poznatijeg kao Londaneze. Pesmu je napisao „pod uticajem svega sto se dešavalo zadnjih mesec dana ljudima na Kosovu“, kaže za KoSSev njen autor.
  • 20.10.2021