Vesti
Kultura

„Bonton u pozorištu“ sutra pred gračaničkom publikom

Dom kulture „Gračanica“ organizuje projekciju dokumentarno-igranog filma "Bonton u pozorištu" u režiji Dimitrija Rakočevića, koji su snimili i za publiku pripremili članovi dramske grupe Doma kulture „Gračanica“ AP "Janićije Popović". Projekcija će biti održana u petak 12. maja u 20 časova u velikoj sali gračaničkog Doma kulture.

„Bonton u pozorištu“ sutra pred gračaničkom publikom
Ilustracija (Foto Dom kulture

U filmu se članovi dramske grupe Doma kulture „Gračanica“ bave konkretnim pravilima ponašanja u pozorištu i ukazuju na sitnice na koje svi treba da obrate pažnju kada dođu u pozorište a to su: Pravilo oblačenja u pozorištu, ponašanje pre početka predstave, ponašanje u toku izvođenja predstave i ponašanje na kraju predstave.

„Pravila lepog ponašanja važe svuda pa i u pozorištu. Međutim, danas se ljubitelji pozorišta ponekad opuste i zaborave na lepa ponašanja i dobre manire. Atmosfera koja vlada u pozorištu traži od publike odgovarajuća pravila. Da biste postali deo atmosfere koja vlada u pozorištu trebalo bi se pridržavati nekih osnovnih pravila ponašanja“, rekao je Aleksandar Gudžić, urednik pozorišnog programa Doma kulture „Gračanica“.

„Možda nekima na prvi pogled to deluje nepoznato, ali poseta pozorištu zahteva posebne oblike ponašanja koje morate znati i koji se u suštini od vas i očekuju, pa iako možda niste ni upoznati sa njima", napominje Helena Popović, članica AP „Janićije Popović“ iz Gračanice.

U filmu igraju članovi dramske grupe Doma kulture „Gračanica“ AP „Janićije Popović“: Helena Popović, Dunja Živić, Natalija Josifović, Tijana Petrović, Ognjen Jovanović, Mila Mladenović, Tijana Mitić, Mila Vorgučić, Ana Vujović, Danilo Milovanović i Sofija Petrović.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023