Vesti
Kultura

Bogat kulturni sadržaj u oktobru

Poklonici kulture i umetnosti u Gračanici će tokom oktobra moći da uživaju u bogatim i zanimljivim programima Doma kulture.
Bogat kulturni sadržaj u oktobru
Dom kulture u Gračanici (Foto Dom kulture)

Ono što je novina za oktobar u odnosu na leto za nama, po rečima Aleksandra Gudžića iz Doma kulture, odnosi se na pozorišni program.

„Sve počinje 8. oktobra akademijom koju organizuje Narodno pozorište iz Prištine. Oni će tokom oktobra izvesti dve svoje predstave, jedna je `Ivkova slava u Prizrenu`, koja će se igrati 08. oktobra u Gračanici, a druga je `Uspavana lepotica`, koja će za najmlađu pubiku biti izvedena u Donjoj Gušterici i Goraždevcu“, naveo je Gudžić.

I amatersko pozorište „Janićije Popović“ pripema dve nove predstave, napominje on. Jedna predstava je „Slatki nemir“, dok se druga zove „Ničija zemlja“, sa kojom će, kako je Gudžić rekao, nastupiti i na Festivalu dramskih amatera sela Srbije u Malom Crniću 19. oktobra.

„U prvoj predstavi `Slatki nemir`, od poznatog i priznatog dečijeg stvaraoca Tode Nikoletića, govorimo o odrastanju mališana, o prvom zaljubljivanju, dakle o svemu onome što život čini zanimljivim. U drugoj predstavi `Ničija deca`, koju igra starija grupa naše sekcije glume, govormo o postkonfliktnom društvu, o sudbinama ljudi na KiM nakon rata 1999. godine“, objašnjava Gudžić.

Četvrtak je, kao i do sada, rezervisan za filmove i za najnovija ostvarenja iz sveta kinematografije.

„Taj filmski program je koncipiran da i za decu, ali i za odrasle, organizujemo projekcije filmova. Kao i do sada, 17 časova je vreme rezervisano za crtaće, dok su u nekom kasnijem terminu akcioni filmovi, trileri i drame“, kazao je Gudžić i podsetio da je počela sa radom i treća sezna Škole baleta, kao i da će u narednom periodu početi sa radom i Škola glume koju zajednički organizuju Dom kulture Gračanica i Narodno pozorište u Prištini.

„Koristim priliku da pozovem sve roditelje da pošalju svoju decu u škole baleta i glume, da na jedan kvalitetan način provode svoje vreme na daskama koje život znače, gde je sve dozvoljeno, da se uče novim veštinama i timskom radu“, rekao je Aleksandar Gudžić.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020