Vesti
Kultura

Blaga KiM: Velika Hoča

Večeras će u 20:30 sati na RTS2 biti prikazana druga epizoda iz serijala "Blaga Kosova i Metohije" posvećena Velikoj Hoči.
Blaga KiM: Velika Hoča
Pogled na Veliku Hoču (Foto arhiva Kim)

Velika ili Golema Hoča, čije se ime prvi put spominje još u spisima iz XII veka, sa svojih 13 crkava iz srednjeg veka, sa izuzetnim primerima arhitekture iz XIX. veka, sa tradicijom vinogradarstva iz rimskog doba, predstavlja ambijentalnu sredinu izuzetnih kulturno istorijskih vrednosti.

Velika Hoča se u srpskim istorijskim izvorima prvi put pominje 1198. u osnivačkoj povelji manastira Hilandara.

Osnivajući manastir, veliki Župan Stefan Nemanja je poklonio Hilandaru metoh u koji su ušli Velika, tada Gornja i Donja Hoča, i još osam sela u neposrednoj okolini. To ne znači da u Velikoj Hoči nisu svoje metohe imali i ostali manastiri, Devič, manastir Marka Koriškog, neki drugi... srednjevekovni pronijari, pa kasnije bogati Prizrenci, ali je dečanski metoh ono po čemu se prepoznaje Velika Hoča danas.

Dečanska vinica se ističe među ostalim seoskim vinicama jer je svoj procvat doživela u vreme cara Dušana, kada je iz nje vinovodima teklo vino do njegovog dvora u Prizrenu. I danas se u njoj proizvede do 70 hiljada litara vina godišnje. Poznati bankar i narodni poslanik između dva svetska rata Hadži Ljuba Patrnogić je imao svoj konak, vinicu i vinograde u ovom selu.

U emisiji govore:

- stanovnici Velike Hoče i okoline
- sveštenici i monasi SPC
- etnolog dr Mirjana Đekić
- istoričar Aleksandar Gudžić
- istoričar umetnosti Dejan Radovanović
- etnomuzikolog dr Mirjana Zakić
- lingvista prof. dr Radivoje Mladenović

Oni koji propuste premijerni termin, epizodu o Velikoj Hoči mogu da pogledaju 56 minuta iza ponoći na RTS1.

Kroz sve epizode ovog serijala vodi vas Predrag Radonjić.Ostale vesti

Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020