Blaga KiM: Velika Hoča

Večeras će u 20:30 sati na RTS2 biti prikazana druga epizoda iz serijala "Blaga Kosova i Metohije" posvećena Velikoj Hoči.

Podeli ovaj članak sa:
  • Pogled na Veliku Hoču (Foto arhiva Kim)

Velika ili Golema Hoča, čije se ime prvi put spominje još u spisima iz XII veka, sa svojih 13 crkava iz srednjeg veka, sa izuzetnim primerima arhitekture iz XIX. veka, sa tradicijom vinogradarstva iz rimskog doba, predstavlja ambijentalnu sredinu izuzetnih kulturno istorijskih vrednosti.

Velika Hoča se u srpskim istorijskim izvorima prvi put pominje 1198. u osnivačkoj povelji manastira Hilandara.

Osnivajući manastir, veliki Župan Stefan Nemanja je poklonio Hilandaru metoh u koji su ušli Velika, tada Gornja i Donja Hoča, i još osam sela u neposrednoj okolini. To ne znači da u Velikoj Hoči nisu svoje metohe imali i ostali manastiri, Devič, manastir Marka Koriškog, neki drugi... srednjevekovni pronijari, pa kasnije bogati Prizrenci, ali je dečanski metoh ono po čemu se prepoznaje Velika Hoča danas.

Dečanska vinica se ističe među ostalim seoskim vinicama jer je svoj procvat doživela u vreme cara Dušana, kada je iz nje vinovodima teklo vino do njegovog dvora u Prizrenu. I danas se u njoj proizvede do 70 hiljada litara vina godišnje. Poznati bankar i narodni poslanik između dva svetska rata Hadži Ljuba Patrnogić je imao svoj konak, vinicu i vinograde u ovom selu.

U emisiji govore:

- stanovnici Velike Hoče i okoline
- sveštenici i monasi SPC
- etnolog dr Mirjana Đekić
- istoričar Aleksandar Gudžić
- istoričar umetnosti Dejan Radovanović
- etnomuzikolog dr Mirjana Zakić
- lingvista prof. dr Radivoje Mladenović

Oni koji propuste premijerni termin, epizodu o Velikoj Hoči mogu da pogledaju 56 minuta iza ponoći na RTS1.

Kroz sve epizode ovog serijala vodi vas Predrag Radonjić.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane