Blaga KiM: Velika Hoča

Večeras će u 20:30 sati na RTS2 biti prikazana druga epizoda iz serijala "Blaga Kosova i Metohije" posvećena Velikoj Hoči.

Podeli ovaj članak sa:
 • Pogled na Veliku Hoču (Foto arhiva Kim)

Velika ili Golema Hoča, čije se ime prvi put spominje još u spisima iz XII veka, sa svojih 13 crkava iz srednjeg veka, sa izuzetnim primerima arhitekture iz XIX. veka, sa tradicijom vinogradarstva iz rimskog doba, predstavlja ambijentalnu sredinu izuzetnih kulturno istorijskih vrednosti.

Velika Hoča se u srpskim istorijskim izvorima prvi put pominje 1198. u osnivačkoj povelji manastira Hilandara.

Osnivajući manastir, veliki Župan Stefan Nemanja je poklonio Hilandaru metoh u koji su ušli Velika, tada Gornja i Donja Hoča, i još osam sela u neposrednoj okolini. To ne znači da u Velikoj Hoči nisu svoje metohe imali i ostali manastiri, Devič, manastir Marka Koriškog, neki drugi... srednjevekovni pronijari, pa kasnije bogati Prizrenci, ali je dečanski metoh ono po čemu se prepoznaje Velika Hoča danas.

Dečanska vinica se ističe među ostalim seoskim vinicama jer je svoj procvat doživela u vreme cara Dušana, kada je iz nje vinovodima teklo vino do njegovog dvora u Prizrenu. I danas se u njoj proizvede do 70 hiljada litara vina godišnje. Poznati bankar i narodni poslanik između dva svetska rata Hadži Ljuba Patrnogić je imao svoj konak, vinicu i vinograde u ovom selu.

U emisiji govore:

- stanovnici Velike Hoče i okoline
- sveštenici i monasi SPC
- etnolog dr Mirjana Đekić
- istoričar Aleksandar Gudžić
- istoričar umetnosti Dejan Radovanović
- etnomuzikolog dr Mirjana Zakić
- lingvista prof. dr Radivoje Mladenović

Oni koji propuste premijerni termin, epizodu o Velikoj Hoči mogu da pogledaju 56 minuta iza ponoći na RTS1.

Kroz sve epizode ovog serijala vodi vas Predrag Radonjić.

Ostale vesti

 • Književni okršaj za hrabre pesnike

  Književni okršaj za hrabre pesnike

  Galerija „Akvarijus“ u severnom delu Kosovske  Mitrovice poznato je mesto na kome se okupljaju umetnici. Oni koji umetnost prate večeras će moći da uživaju u književnom okršaju.

 • Ulična poezija

  Ulična poezija

  Učenici Građevinsko-saobraćajne škole i njihova profesorka srpskog jezika, Marija Кaradžić danas su na ulicama Gračanice, povodom Svetskog dana poezije, recitovali stihove i prolaznicima  delili prigodne poklone.

 • Gračanica: Svetski dan pozorišta za decu

  Gračanica: Svetski dan pozorišta za decu

  Povodom Svetskog dana pozorišta za decu u Domu kulture u Gračanici će danas biti prikazan dokumentarni film “Isoland” autorke Nikoline Spasić. Projekciju filma će pratiti tribina „Glumac u Pozorištu za decu“.

 • Slovo o jeziku: govor Sirinićke župe

  Slovo o jeziku: govor Sirinićke župe

  Sirinićka župa je, uz Sredačku župu, Goru, Opolje i Prizrenski Podgor, jedna od župa u okolini Prizrena. Nalazi se u kotlini gornjeg toka reke Lepenac, severoistočno od Šar planine. Specifična je po mnogo čemu, između ostalog, i po govoru.

 • ’’Ivkova slava’’ na repertoaru NPP-a početkom maja

  ’’Ivkova slava’’ na repertoaru NPP-a početkom maja

  Ansambl NPP-a uz podršku kolega iz Niša otpočeo je sa radom na predstavi "Ivkova slava" koja će premijerno biti izvedena u Gračanici 08. maja. Reditelj Bojan Stojčetović najavljuje scensko izmeštanje čuvenog komada Stevana Sremca na Kosovo i Metohiju.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane