Blaga KiM: Velika Hoča

Večeras će u 20:30 sati na RTS2 biti prikazana druga epizoda iz serijala "Blaga Kosova i Metohije" posvećena Velikoj Hoči.

Podeli ovaj članak sa:
 • Pogled na Veliku Hoču (Foto arhiva Kim)

Velika ili Golema Hoča, čije se ime prvi put spominje još u spisima iz XII veka, sa svojih 13 crkava iz srednjeg veka, sa izuzetnim primerima arhitekture iz XIX. veka, sa tradicijom vinogradarstva iz rimskog doba, predstavlja ambijentalnu sredinu izuzetnih kulturno istorijskih vrednosti.

Velika Hoča se u srpskim istorijskim izvorima prvi put pominje 1198. u osnivačkoj povelji manastira Hilandara.

Osnivajući manastir, veliki Župan Stefan Nemanja je poklonio Hilandaru metoh u koji su ušli Velika, tada Gornja i Donja Hoča, i još osam sela u neposrednoj okolini. To ne znači da u Velikoj Hoči nisu svoje metohe imali i ostali manastiri, Devič, manastir Marka Koriškog, neki drugi... srednjevekovni pronijari, pa kasnije bogati Prizrenci, ali je dečanski metoh ono po čemu se prepoznaje Velika Hoča danas.

Dečanska vinica se ističe među ostalim seoskim vinicama jer je svoj procvat doživela u vreme cara Dušana, kada je iz nje vinovodima teklo vino do njegovog dvora u Prizrenu. I danas se u njoj proizvede do 70 hiljada litara vina godišnje. Poznati bankar i narodni poslanik između dva svetska rata Hadži Ljuba Patrnogić je imao svoj konak, vinicu i vinograde u ovom selu.

U emisiji govore:

- stanovnici Velike Hoče i okoline
- sveštenici i monasi SPC
- etnolog dr Mirjana Đekić
- istoričar Aleksandar Gudžić
- istoričar umetnosti Dejan Radovanović
- etnomuzikolog dr Mirjana Zakić
- lingvista prof. dr Radivoje Mladenović

Oni koji propuste premijerni termin, epizodu o Velikoj Hoči mogu da pogledaju 56 minuta iza ponoći na RTS1.

Kroz sve epizode ovog serijala vodi vas Predrag Radonjić.

Ostale vesti

 • ’’Suočila sam se sa svojom tugom’’

  ’’Suočila sam se sa svojom tugom’’

  "Održite svoj identitet gde god da se nađete, šta god da vam se dešava. To je jedini način da opstanete i da trajete", poručila je u emisiji RTV Kim „Život i umetnost“, rediteljka, glumica, spisateljica i dramski edukator Radmila Knežević.

 • ’’Ni Davidov, ni carski, ni spahijski’’

  ’’Ni Davidov, ni carski, ni spahijski’’

  “Mi nemamo kancelariju, nemamo telefon, nemamo svoj računar, nemamo radni prostor i sastajemo se po kafanama. Očigledno da nema razumevanja u društvu za jednu krovnu organizaciju književnika. To je sramota za jedno društvo i za jednu državu“, rekao je u emisiji „Život i umetnost“ na RTV Kim predsednik Književnog društva Kosova i Metohije i potpredsednik Udruženja književnika Srbije Novica Sovrlić.

 • Cvetković: Nema budućnosti, sve je beskonačna sadašnjost

  Cvetković: Nema budućnosti, sve je beskonačna sadašnjost

  „Kada potičete sa Kosova i Metohije, vaš rad ostaje u senci vas i same informacije odakle dolazite. To je negde značajno u istoj ravni kao da je došlo neko mitološko biće koje je tu i postoji“, rekla je u emisiji RTV Kim „Život i umetnost“ grafičarka Milena Cvetković.

 • Gračanica: Premijerno odigrana “Uspavana lepotica”

  Gračanica: Premijerno odigrana “Uspavana lepotica”

  U prepunoj sali Doma kulture u Gračanici premijerno je izvedena predstava “Uspavana lepotica“, u režiji Radmile Knežević. Novogodišnju radost i raspoloženje ova mešavina više bajki doneće narednih dana i mališanima u Zubinom Potoku, Zvečanu, Partešu i Šilovu.

 • "Uspavana lepotica" za kraj jubilarne godine

  „Cilj dečjih predstava je da se najmlađa publika uvede u svet glume“, kazala je pred premijeru predstave „Uspavana lepotica“, rediteljka Radmila Knežević. Za Narodno pozorište Priština ovo je bila velika godina, u kojoj je ostvaren veliki napredak, kaže njegov direktor Predrag Radonjić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane