Vesti
Kultura

Bista Nikoli Tesli ispred Fakulteta tehničkih nauka

U dvorištu Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici svečano je otkrivena bista Nikole Tesle, dar “Tesline naučne fondacije” iz Sjedinjenih američkih država.

 • 28.06.2016
 • 16:32 h
 • Kultura
 • izvor: Radio Kosovska Mitrovica
 • komentara:
 • pregleda: 2672
Bista Nikoli Tesli ispred Fakulteta tehničkih nauka
Otkrivanje biste(Radio Kosovska Mitrovica)

Dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić zahvalio se Fondaciji i istakao značaj otkrivanja biste.

“Ova bista je na pravom mestu. Drago mi je što je ovde postavljena, jer se ovde školuju budući naučnici, koji između ostalog uče o Teslinom delu. A svi mi znamo da je Teslin lik i delo isnpirisao mnoge ljude da se bave naukom i pronalazaštvom”,poručio je Arsić.

Generalni dekrektor fondacije Zvezdana Stojanović Skat govoreći o Teslinom poreklu, istakla je da je njegova majka, Đuka Mandić, poreklom sa Kosova.

“Svi naši putevi polaze sa našeg Kosova”, poručila je Stojanović Skat i dodala da matica i dijaspora mogu sve udruženim snagama.

“Uz Teslu želimo da spojimo ljude i da radimo zajedno. Uz Teslinu bistu širimo istinu, želju za slobodom i bolje sutra. To je bila njegova misija i mi je nastavljamo”, poručila je Stojanović Skat.

Rektor Univerziteta prof. dr Srećko Milačić smatra da će Teslina bista biti spona između srpskog naroda u zemlji i dijaspori.

“Srećni smo što će ovo mesto krasiti ovaj spomenik, koji će nas podsećati na to ko smo, I šta je naša snaga”, kaže Milačić.

Bista u Kosovskoj Mitrovici, rad Bojana Nikolića, deveta je bista koju je fondacija darovala jednoj instituciji. Širom sveta, biste imaju za cilj da podsećaju ko je Tesla bio I šta je uradio za čovečanstvo. Dovoljno je da kažemo da je uz Ajnštajna, po mišlju mnogih – najznačajniji naučnik na svetu.Ostale vesti

Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
 • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
 • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
 • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
 • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
 • 06.09.2023
Jovanu Zafiroviću nagrada ’’Poenta’’ za knjigu ’’Glavom kroz stid’’
Aforističar Jovan Zafirović je dobitnik ovogodišnje nagrade „Poenta“ koja se tradicionalno dodeljuje mladom autoru u okviru Novosadskog festivala knjige. Zafirović je nagrađen za knjigu „Glavom kroz stid“ koju su 2022. godine objavili mitrovački Privatni kulturni centar (PKC) „Akvarijus“ i Društvo književnika КiM.
 • 01.09.2023