Bista Nikoli Tesli ispred Fakulteta tehničkih nauka

U dvorištu Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici svečano je otkrivena bista Nikole Tesle, dar “Tesline naučne fondacije” iz Sjedinjenih američkih država.

Podeli ovaj članak sa:
  • Otkrivanje biste(Radio Kosovska Mitrovica)

Dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić zahvalio se Fondaciji i istakao značaj otkrivanja biste.

“Ova bista je na pravom mestu. Drago mi je što je ovde postavljena, jer se ovde školuju budući naučnici, koji između ostalog uče o Teslinom delu. A svi mi znamo da je Teslin lik i delo isnpirisao mnoge ljude da se bave naukom i pronalazaštvom”,poručio je Arsić.

Generalni dekrektor fondacije Zvezdana Stojanović Skat govoreći o Teslinom poreklu, istakla je da je njegova majka, Đuka Mandić, poreklom sa Kosova.

“Svi naši putevi polaze sa našeg Kosova”, poručila je Stojanović Skat i dodala da matica i dijaspora mogu sve udruženim snagama.

“Uz Teslu želimo da spojimo ljude i da radimo zajedno. Uz Teslinu bistu širimo istinu, želju za slobodom i bolje sutra. To je bila njegova misija i mi je nastavljamo”, poručila je Stojanović Skat.

Rektor Univerziteta prof. dr Srećko Milačić smatra da će Teslina bista biti spona između srpskog naroda u zemlji i dijaspori.

“Srećni smo što će ovo mesto krasiti ovaj spomenik, koji će nas podsećati na to ko smo, I šta je naša snaga”, kaže Milačić.

Bista u Kosovskoj Mitrovici, rad Bojana Nikolića, deveta je bista koju je fondacija darovala jednoj instituciji. Širom sveta, biste imaju za cilj da podsećaju ko je Tesla bio I šta je uradio za čovečanstvo. Dovoljno je da kažemo da je uz Ajnštajna, po mišlju mnogih – najznačajniji naučnik na svetu.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane