Vesti
Kultura

Bista čuvenom svešteniku Milivoju Miletiću čeka svoj postament u Goraždevcu

Vajar Dragan Radenović, poreklom iz Dobrog Dola u okolini Goraždevca, izvajao je bistu čuvenog goraždevačkog sveštenika i prosvetnog predvodnika ovog kraja. Bista čeka da se odredi mesto i uradi postament kako bi bila postavljena.
Bista čuvenom svešteniku Milivoju Miletiću čeka svoj postament u Goraždevcu
Bista svetšeniku (Foto Dragan Radenović)

„Već petnaestak godina je bila potreba, makar su tako Goraždani rekli, da napravimo u čast i slavu popa Milivoja, a ja sam napravio poprsje koje čeka. Ono se sada nalazi u Osojanima kod mog brata od tetke Sibina Đurića, samo čeka da se napravi postament i da onda postavimo i poprsje oca Milivoja“, rekao je vajar Dragan Radenović.

On je dodao da je sveštenik Miletić heroj svoga vremena, da je učinio mnogo za Goraždevac, okolinu i sve Srbe koji tu žive.

„Čekamo da postavimo bistu u čast onog, maltene, svetitelja, sveštenika koji je za vreme drugog svetskog rata učinio mnogo za Srbe, za Goraždane posebno, za Goraždevac koji je postao simbol otpora, simbol trajanja i simbol budućnosti Srba na Kosovu i Metohiji”, kazao je Radenović.

Prota Milivoje Miletić je došao u Goraždevac 1904. godine, posle završetka Bogoslovije i rukopoloženja. Počeo je i preko dve decenije vršio bogosluženje u staroj crkvi brvnari. Imao je istovremeno više značajnih uloga, sve do poslednjeg daha 1956. godine. Bio je doživotni paroh Goraždevca i organizovao je izgradnju nove crkve. Dugo godina je radio i kao učitelj, uporedo, dosledno, umešno i uspešno.

O vajaru Draganu Radenoviću

Dragan Radenović rođen je 1951. godine u Sarajevu. Osnovnu školu je završio u Šibeniku, a Srednju mašinsku u Beogradu. Vojnu, Akademiju primenjene umetnosti, Pravni i Fakultet bezbednosti završio je u Beogradu. Magistarske studije okončao je u SAD, a doktorske disertacije u Moskvi. Oženjen je Dragicom, otac je dve kćerke i deda dvoje unučadi.Ostale vesti

U ponedeljak počinje
Deseti Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" održaće se od 29. novembra do 1. decembra 2021. godine u Domu kulture „Gračanica“ koji je i organizator festivala. Pored Doma kulture „Gračanica“ festival će se održati i u Kosovskoj Mitrovici u PKC „Akvarijus“. Svečano otvaranje festivala je 29. 11. 2021. u 20 časova.
  • 27.11.2021
Mila Mihajlović svojim stihovima ostavlja
Zbirka pesama "Večni trag" mlade pesnikinje Mile Mihajlović promovisana je večeras u Gračanici.
  • 26.11.2021
“Carski glasovi” odjekivali Gračanicom
U Domu kulture u Gračanici održan je drugi Festival izvornih pesama u čast Jordana Nikolića i Mare Đorđević pod nazivom “Carski glasovi“.
  • 23.11.2021
’’Antigona’’ na turneji u Crnoj Gori
Narodno pozorište u Prištini (NPP) i Narodno pozorište Timočke krajine "Zoran Radmilović" kreću na malu crnogorsku turneju sa predstavom „Antigona“ koja će najpre biti izvedena u Nikšiću 26. novembra, a potom, dan za danom, i u Herceg Novom, odnosno Kotoru.
  • 23.11.2021
Svečano otvaranje filmskog festivala večeras u Gračanici
Sedmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) pod sloganom "Ovde" svečano će biti otvoren večeras u 21 čas u Domu kulture "Gračanica". 
  • 19.11.2021
KM: Potpisan ugovor o saradnji NPP-a i Fakulteta umetnosti
U Rektoratu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Predrag Radonjić i dekan Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici Ester Milentijević potptisali su juče ugovor o saradnji ove dve institucije.
  • 18.11.2021