Vesti
Kultura

Bista čuvenom svešteniku Milivoju Miletiću čeka svoj postament u Goraždevcu

Vajar Dragan Radenović, poreklom iz Dobrog Dola u okolini Goraždevca, izvajao je bistu čuvenog goraždevačkog sveštenika i prosvetnog predvodnika ovog kraja. Bista čeka da se odredi mesto i uradi postament kako bi bila postavljena.
Bista čuvenom svešteniku Milivoju Miletiću čeka svoj postament u Goraždevcu
Bista svetšeniku (Foto Dragan Radenović)

„Već petnaestak godina je bila potreba, makar su tako Goraždani rekli, da napravimo u čast i slavu popa Milivoja, a ja sam napravio poprsje koje čeka. Ono se sada nalazi u Osojanima kod mog brata od tetke Sibina Đurića, samo čeka da se napravi postament i da onda postavimo i poprsje oca Milivoja“, rekao je vajar Dragan Radenović.

On je dodao da je sveštenik Miletić heroj svoga vremena, da je učinio mnogo za Goraždevac, okolinu i sve Srbe koji tu žive.

„Čekamo da postavimo bistu u čast onog, maltene, svetitelja, sveštenika koji je za vreme drugog svetskog rata učinio mnogo za Srbe, za Goraždane posebno, za Goraždevac koji je postao simbol otpora, simbol trajanja i simbol budućnosti Srba na Kosovu i Metohiji”, kazao je Radenović.

Prota Milivoje Miletić je došao u Goraždevac 1904. godine, posle završetka Bogoslovije i rukopoloženja. Počeo je i preko dve decenije vršio bogosluženje u staroj crkvi brvnari. Imao je istovremeno više značajnih uloga, sve do poslednjeg daha 1956. godine. Bio je doživotni paroh Goraždevca i organizovao je izgradnju nove crkve. Dugo godina je radio i kao učitelj, uporedo, dosledno, umešno i uspešno.

O vajaru Draganu Radenoviću

Dragan Radenović rođen je 1951. godine u Sarajevu. Osnovnu školu je završio u Šibeniku, a Srednju mašinsku u Beogradu. Vojnu, Akademiju primenjene umetnosti, Pravni i Fakultet bezbednosti završio je u Beogradu. Magistarske studije okončao je u SAD, a doktorske disertacije u Moskvi. Oženjen je Dragicom, otac je dve kćerke i deda dvoje unučadi.Ostale vesti

Uroš Petrović u ’’Akvarijusu’’
Najpopularniji srpskih književnik za decu i mlade, inovator u oblasti literature i obrazovanja, Uroš Petrović, biće gost Privatnog kulturnog centra (PKC) "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u četvrtak, 6. oktobra od 18.00 časova.
  • 05.10.2022
Milan Knežević: Kad god dođem na KiM, ustvari se vraćam kući
U Domu kulture u Gračanici sinoć je održan Književni portret Milana Kneževića, kome je uručeno i priznanje „Velika Gramata“ Društva književnika KiM. „Ako mi zaboravimo Kosovo i Metohiju, neka nas ne zaboravi samo desnica, nego neka nas proklinju naši potomci, a neka nas se preci stide gore na nebu“, poručio je u Gračanici pesnik i političar iz Podgorice Milan Knežević.
  • 05.10.2022
Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022
’’SumLjivo lice’’ u Gračanici za početak jesenje sezone Narodnog pozorišta Priština
Predstava "SumLJivo lice" u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP), rađena prema jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, biće izvedena na obeležavanju godišnjice NPP-a i početku jesenje sezone 8. oktobra, od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica". 
  • 01.10.2022