Vesti
Kultura

Besplatni časovi violine u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“

U Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Lapljem Selu organizuju se besplatni časovi violine za svu decu koja žele da nauče da sviraju ovaj instrument. Predavanja drži Amerikanka Džozi Mintel koja svoje znanje želi da podeli sa đacima.
Besplatni časovi violine u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“
ÄŒas violine (Foto Kim)

Džozi Mintel je volonterka Mirovnog korpusa SAD iz Čikaga i deci u muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Lapljem Selu drži časove violine utorkom i četvrtkom od 9:00 do 10:30 časova.

„Čula sam da postoji muzička škola ovde, u Lapljem Selu, da ima nekih violina, ali da ne postoji nastavnik violine. Poželela sam da ponudim časove violine deci, jer sviram violinu skoro ceo svoj život“, kazala je Džozi Mintel i dodala da su deca jako zainteresovana za časove i da njih 30 redovno dolazi da vežba violinu.

Iako Džozi ne govori tečno srpski jezik, deci to ne predstavlja problem. Mali đaci su već savladali osnovne stvari u vezi sa kulturom sviranja violine.

„Naučili smo kako se drži gudalo, a Džozi nam je pokazala delove violine“, kazala nam je Jana Karadžić.

„Dolazim na časove violine zato što je zabavno i lepo, interesanto nam je kada Džozi svira, ona zna da svira i `ljuto` i `tužno`, i to je zabavno“, reka je Jelena Samardžić.

„Oduvek me je privlačilo da sviram violinu i zato sam došla na ove časove. Za sada sam naučila kako se drži gudalo i upoznala delove voline“, u dahu je izgovorila Nikolina Kostić.

Džozi, osim što decu uči da sviraju volinu, pomaže i nastavnicima osnovne škole „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu oko predavanja engleskog jezika.

Profesor stručnih predmeta u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ Nemanja Đorđević kaže da svi oni koji žele da se bave muzikom „u ovoj školi mogu dobiti ozbiljan diskurs“.

„Muzička škola ima veoma dugu tradiciju, ova škola ima veoma talentovanu decu, tome svedoče i diplome koje možete videti u našem holu. Škola ove godine proslavlja 70 godina postojanja, tako da se mi pripremamo za završni koncert“, kazao je Đorđević.

„Deca u ovoj Muzičkoj školi ne izvode samo klasičnu, već i tradicionalnu srpsku muziku. Osvajanje nagrada im nije strano, s obzirom na uslove u kojima rade“, objašnjava Đorđević.

Sava Zdravković, učenik ove škole, je na nedavnom međunarodnom takmičenju u Knjaževcu osvojio prvu, a zatim u Beogradu drugu nagradu.

„Mi redovno posećujemo takmičenja, kako republička, tako i međunarodna. Na tim takmičenjima zaista ostvarujemo veoma dobre rezultate. To su uglavnom prve ili druge nagrade. Pripremamo se da ove godine nastupimo na republičkom Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Paraćinu, koji se održava 9. i 10. maja, a zatim sledi međunarodno takmičenje u Novom Sadu i `Mladi virtuoz` u Beogradu“, naveo je Đorđević.

On kaže da u osnovnoj muzičkoj školi postoje dva odseka, za harmoniku i klavir, dok u srednjoj školi postoji samo teorijski odsek.

Muzička škola „Stevan Mokranjac“ u Lapljem Selu ima 160 učenika. Osnovnu pohađa 130 školaraca, a srednju 30 budućih muzičara.

 Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022