Vesti
Kultura

Beogradska filharmonija ponovo u Gračanici

Po drugi put za godinu dana u Gračanici gostuje Beogradska filharmonija. Za četvrtak 19. novembar predviđena su dva koncerta, za decu u prepodnevnim satima i za odrasle u večernjim.

Beogradska filharmonija ponovo u Gračanici
Duvački kvinetet Beogradske filharmonije (Foto nadlanu.com)

Koncert će biti održan u velikoj sali Doma kulture u Gračanici, gde će u istom danu duvački kvintet održati program za decu od 12 časova, kao i večernji koncert od 20.00.

Duvači za decu će izvesti „Peća i vuk“ Sergeja Prokofjeva, dok su na programu večernjeg koncerta kompozicije Baha, Betovena, Ibera i Bizea.

Peća i vuk je jedno od najvažnijih dela u muzičkoj literaturi koje prvenstveno služi za muzičku edukaciju dece, njihovo upoznavanje sa instrumentima i uvođenje u svet orkestarske muzike. U ulozi naratora ovoga puta će se naći Aleksandar Lazić.

Na večernjem koncertu, Beogradska filharmonija doneće zvuke, Bahovog „Divertimenta“, Betovenove Varijacije na temu „La ci darem la mano“ iz Mocartove opere „Don Đovani“, Iberova tri kratka komada i Bizeov „Karmen“.

Beogradska filharmonija je već gostovala u Gračanici krajem avgusta. Tada je pred publikom u ovom mestu nastupao kamerni sastav.

Organizatori koncerta su Narodno pozorište Priština i Dom kulture Gračanica.Ostale vesti

Deca, polaznici Škole glume Narodnog pozorišta Priština danas su premijerno izveli predstavu "Veselo povrće" u režiji Radmile Knežević.
  • 23.10.2021
Izložba slika i skulptura Predraga Drgovića u Gračanici
Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju izložbu slika i skulptura Predraga Dragovića „Preko pepela“.
  • 23.10.2021
Nagrada
Književna manifestacija "Pesnička reč u čast profesora i književnika Slobodana Kostica", biće održana sutra, 23. oktobra u kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, sa početkom u 18.00 časova.
  • 22.10.2021
Olivera Radić dobitnica nagrade za novinarsku humanost
Novinarka prištinskog "Jedinstva" Olivera Radić ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije.
  • 22.10.2021
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova i Metohije „Venac“, pokrenuo je internet kanal „TVnet Venac“.
  • 22.10.2021
Gračanica: U subotu premijera predstave

Polaznici Škole glume Narodnog pozorišta u Prištini, u subotu, 23. oktobra u 13 sati će premijerno u Domu kulture “Gračanica” izvesti komediju "Veselo povrće".

  • 21.10.2021