Beograd: Izložba posvećena odbrani od NATO agresije

U Muzeju grada Beograda sinoć je otvorena izložba Ministarstva odbrane i Vojske Srbije "Odbrana 78", posvećena obeležavanju 20 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Podeli ovaj članak sa:
  • Detalj sa izložbe (Foto mod.gov.rs)
  • Sa otvaranja izložbe (Foto mod.gov.rs)
  • Detalj sa izložbe (Foto mod.gov.rs)
  • Detalj sa izložbe (Foto mod.gov.rs)

Govoreći o izložbi, autor Dušan Jovović istakao je da je reč o projektu koji su inicirali Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije. On je posebno naglasio da su koautori jedinice Vojske Srbije, bez kojih ovu izložbu nije bilo moguće prirediti, uputivši posebnu zahvalnost 250. raketnoj bigadi za PVD.

"Izložba je multimedijalna i interaktivna postavka koja prvi put prikazuje video i štampane materijale koji do sada javnosti nisu bili prikazani, što zbog svoje jačine i načina na koji je to snimano 1999. godine, a svi materijali su digitalno obrađeni" naglasio je Jovović, dodajući da je glavna ideja bila da se interaktivnim pristupom kod publike izazove emocija i da se pokaže da su vojska i narod bili neodvojiva celina i da nije bilo fronta.

On je istakao da je postavka podeljena u osam celina, među kojima je izdvojio "Sigurnu sobu" koja je posvećena nastradaloj deci, a likovnost izložbe počiva na autentičnim artefaktima koji su nastali tokom 1998. i 1999. godine.

Izložbena postavka na jedinstven način prikazuje odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, koja je počela napadom na SR Jugoslaviju 24. marta 1999. godine, bez  odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je, nažalost, bilo i mnoštvo dece. Pre dvadeset godina, 17. aprila je stradala trogodišnja Milica Rakić koju je ubio geler NATO bombe dok je sedela na noši.

Realizaciju izložbe pomogli su "Jugoimport SDPR", Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Vojvodine, televizija Studio B, dnevni listovi Večernje novosti, Politika i Blic, kompanija "Borba", fotografi Srđan Ilić i Tomislav Peternek i novinar Milena Marković i Milutin Popadić.

Na otvaranju izložbe je govorio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, a prisustvovali su drugi ministri u Vladi, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović sa članovima Kolegijuma, članovi Kolegijuma ministra odbrane, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, grada Beograda, penzionisani pripadnici sistema odbrane, kao i predstavnici javnog i kulturnog života. 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane