Vesti
Kultura

Beograd: Izložba o manastiru Gračanica

Manastir Gračanica, koji se nalazi na Uneskovoj Svetskoj listi kulturne baštine, kao mesto od izuzetne kulturne i istorijske vrednosti i danas je duhovni centar i svetionik za sve Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji,i za sve nas ma gde da se nalazimo, rekao je sinoć državni sekretar Ministarstva kulture Miodrag Ivanović na otvaranju izložbe "Gračanica: Sjaj umetnosti u doba kralja Milutina" u Galeriji SANU.
Beograd: Izložba o manastiru Gračanica
U Galeriji SANU u Beogradu je sinoć otvorena izložba ''Gračanica: Sjaj umetnosti u doba kralja Milutina'' (Foto FoNet/Ministarstvo kulture i informisanja/Dario Konstantinović)

Ivanović je istakao da je manastir Gračanica kroz istoriju postao duhovno i kulturno važno utočište srpskog identiteta na Kosovu i Metohoji i nacinalnog identiteta uopšte, saopštilo je Ministarstvo.

Ivanović je ukazao da je "srpsko kulturno blago na Kosovu i Metohiji i danas direktno i nedvosmisleno ugroženo, u atmosferi svakodnevne kampanje nasilja, pritisaka, i brojnih falsifikata i zloupotreba, o čemu svedoči činjenica da su naši manastiri, uključujući i Gračanicu, i na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti".

Ocenio je da se "već decenijama na Kosovu i Metohiji sprovodi uklanjanje i fizičkih tragova postojanja koji nepobitno govore o korenima i trajanju srpskog naroda".

Ivanović je naglasio da se "apsolutno posvećeno" mora raditi "na zaštiti srpskog kulturnog nasleđa, čuvajući prošlost, ali i budućnost, kao i univerzalne vrednosti srpske baštine za čitavo čovečanstvo“.

Izložba "Gračanica: Sjaj umetnosti u doba kralja Milutina", autorke Aleksandre Davidov Temerinski, koja se realizuje u organizaciji SANU i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, rezultat je obeležavanja dva značajna jubileja - 75 godina od osnivanja RZZSK i sedam vekova od završetka oslikavanja manastira Gračanica, koji su se navršili 2021. godine kada je bio planiran prvobitni termin izložbe, ali je zbog pandemije bio odložen.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023