Vesti
Kultura

Bećković: Kosovo je DNK srpskog naroda

U Gračanici su otvoreni 49. "Pesnički susreti Lazar Vučković". Dobitnik ovogodišnjeg priznanja koji se dodeljuje u čast  kosovskog pesnika je književnik Matija Bećković.
Bećković: Kosovo je DNK srpskog naroda
Matija Bećković sa gostima (Foto Dom kulture Gračanica)

Nakon uručivanja priznanja, Bećković je održao književni čas.

"U velikoj bitki za pamćenje koju vodi njegov zavičaj, osnovana je ova nagrada i ovi susreti, gde pesnici ne odaju poštu braneći od zaborava samo njega, nego i vrše onu službu koje Kosovo ima u našoj istorijskoj konturi. Jerusalim je jedini grad, a ostalo su mesta. I Kosovo je jedino polje, a ostalo su poljane. Kosovska bitka je jedina bitka koja traje vekovima, a ostalo su tuče. Kosovo polje je najveći vrh naše vere i naše kulture”, istakao je Bećković.

Bećković je istakao da Kosovo predstavlja DNK srpskog naroda, ali i da je ono pre svega najkrupnije delo naše vere i naše poezije.

“Niko nije življi od Kosovke devojke, majke Jugovića i njenih sinova, Srđe Zlopogleđe i Relje Krilatice za koje istorija ne zna. I poezija je ovde našla svoje rodno mesto i odavde je naša sudbina krenula uvis. Tako da se ne govori slučajno da je to naš Jerusalum, i da se povodom Kosova govori ona reč koji su Jevreje govorili vekovima “Jerusalime, ako te zaboravim, neka me zaboravi desnica moja“, istakao je Bećković.

On je srpskom narodu koji na Kosovu živi poslao veoma jasnu poruku.

“Kosovo je boj koji traje vekovima. Ko zna da li će se ikada završiti. Na takvom je mestu postavljeno da nije čudo što je ono i danas poznato celom svetu koji za njega do juče nije čuo. Ali kad vidi Gračanicu, za koju je Are Maron rekao da je najlepša građevina 13 veka, i kad vidi Visoke Dečane, Bogorodicu Ljevišku, Pećku Patrijaršiju on se odmah seti onih stihova kralja Nikola „onamo, ’namo za brda ona““, kazao je Bećković.

Manifestaciju je otvorio zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, koji je istakao da će dokle god postoje kulturne manifestacije, svako dešavanje na Kosovu ostati zapamćeno i zabeleženo.

“Nije bitno na koji će se to način zapisati, da li ćeto biti duhovit, britak ili manje prijatan ili više neprijatan način. Ono što je najvažnije je da smo opstali kroz najmračnije vekove i mnogo teža vremena od onih u kojima smo sad, držeći se naše vere, naše crkve i naših knjiga“, istakao je Kozarev.

Književno veče otvoreno je kazivanjem stihova pesama srpskog akademika, koje je sam pesnik govorio okupljenima. Svaki stih iz pesama poput “Priča o Svetom Savi“, “Majko“, “Bodež“, “Hleba i jezika“, i čuvene pesme “Kosovo polje“, publika je ispratila sa oduševljenjem, što govori gromoglsan aplauz i poziv se pesnik ponovo vrati na binu.

Karavan sa pesnicima nastavlja se i sutra, drugog dana pesničke manifestacije, posetama Vidanju i Goraždevacu.

Organizator pesnički susreta u čast Lazara Vučkovića je NIJP "Panorama", u okviru koje posluje "Jedinstvo", u saradnji sa Domom kulture "Gračanica".Ostale vesti

Politička karijera i javni rad Tomislava Sekulića ostavili su zapažen trag na političkoj sceni Kosova i Metohije krajem 20. veka. U knjigu "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", koja je sinoć promovisana u Domu kulture "Gračanica" autor Stojan Sekulić je utkao dokumenta, novinske tekstove, rukopise svog strica, kako bi sačuvao od zaborava njegov dopripnos sredini u kojoj je delovao, ali i stavio na uvid javnosti sve što je relevantno za razumevanje i tumačenje života i rada ovog kosovskog političara.
  • 24.06.2022
Venac: Premijera programa ’’700’’
Povodom 700 godina manastira Gračanica, uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ansambl ’’Venac’’ sinoć je premijerno izveo koreodramu, program pod nazivom ’’700’’, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
  • 23.06.2022
Ekstra Nena, Oliver Njego i Nikola Rackov večeras u Mitrovačkom dvoru
Koncert umetničkog trija koji čine Snežana Berić - Ekstra Nena, Oliver Njego i Nikola Rackov biće održan večeras od 20h u Mitrovačkom dvoru
  • 23.06.2022
Pesnički susreti ’’Aleksandar Aca Despotović’’: Veče protkano ljubavlju prema poeziji
U okviru 28. Mitrovačkog festivala kulture sinoć su u porti hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici otvoreni pesnički susreti "Aleksandar Aca Despotović".
  • 23.06.2022
Promocija knjiga Stojana Sekulića
U okviru  Vidovdanskih svečanosti, Dom kulture "Gračanica" ogranizuje promociju knjiga "Кosovska hronika Tomislava Sekulića" i "Gračanička trilogija", autora akademika prof. dr Stojana Sekulića.
  • 22.06.2022
Za kraj sezone ’’Ženidba’’ u Velikoj Hoči
Izvođenjem predstave "Ženidba" pred publikom u Velikoj Hoči, Narodno pozorište u Prištni je obeležilo završetak prolećne sezone. Direktor NPP-a Predrag Radonjić kaže da je protekli period obeležilo mnogo premijera, gostovanja i festivala, ali da je igranje predstava u izolovanim srpskim sredinama, poput Hoče, po njemu najznačajniji doprinos ove trupe.
  • 22.06.2022