Vesti
Kultura

Banjska: "Pesničko uspenije” uručeno Matiji Bećkoviću

Na 25. jubilarnim pesničkim susretima “Sokolica 2021” održanim sinoć u Banjskoj, najveće književno priznanje “Pesničko uspenije” uručeno je akademiku Matiji Bećkoviću.
 • 28.08.2021
 • 13:35 h
 • Kultura
 • izvor: Radio Kosovska Mitrovica
 • komentara:
 • pregleda: 495
Banjska:
Matija Bećković (Foto Radio Kosovska Mitrovica)

Posetioci pesničke svetkovine, koja je ove godine održana u Rajskoj banji Banjska kod Zvečana, bili su iznenađeni kada su među poetama prepoznali lik velikog književnika, akademika Bećkovića.

“Kosovo je sve skuplja i skuplja srpska reč. Nekoga su jednom tako pitali: ’Da li je Kosovo najskuplja srpska reč?’ On je rekao nije. ’Budućnost je najskuplja srpska reč’. Za Srbe, Kosovo je najskuplja reč, a budućnost je za sve ljude, pa i za nas važna. Međutim, kao što vidite, kako vreme prolazi, ona (reč Kosovo) sve više poskupljuje i danas nema nikoga na svetu ko ne zna za tu reč, a ono unutrašnje Kosovo je mnogo veće od ovog stvarnog, spoljašnjeg i ono je svuda gde ima našeg naroda. Da dodam i to da često čujemo da je Kosovo izgubljeno, ali isto tako čujemo i da nam ga traže”, poručio je Bećković.

Srpski akademik je poručio da se Kosovo ne može gledati sa zemlje, jer ono i nije na njoj i potvrdio to Popinim stihovima: “Polje kao nijedno, nad njim nebo, pod njim nebo”.

“Ko bi to rekao da će u našem veku, ono doseći takvu slavu. Razume se, dočekaćemo mi njegovu slobodu, jer, ono ipak na kraju krajeva zavisi od nas i ako bude nas, biće Kosova. Neko je poklonio nešto što nije njegovo, I oni, umesto da mu kažu, dao si nešto što nije tvoje, traže od nas da mi to priznamo i da kažemo da to nije naše.”

Posebnu povelju za doprinos kulturi i afirmaciji kulturnog stvaralaštva na području opštine Zvečan, organizatori su dodelili predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću, koji nije prisustvovao manifestaciji, te je nagrada predata njegovoj porodici.

Svoje stihove, na 25. pesničkim susretima “Sokolica 2021” govorilo je dvadesetak pesnika sa Kosova, iz centralne Srbije, ali i regiona.

Pesnički susreti održavaju se u okviru sedmodnevne 25. kulturne manifestacije “Sokolica 2021”, jedne od najstarijih kulturno-umetničkih smotri koje se na ovom podneblju organizuju u kontinuitetu.

Organizator manifestacije je KUD “Zvečan”, a pokrovitelji su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Zvečan.Ostale vesti

Gračanica: Izložba slika

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom "Identiteti", biće otvorena 29. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

 • 26.11.2022
“Ona koja raspušta vojske” premijerno 30. novembra
Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" koja je urađena po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
 • 26.11.2022
Objavljena nova knjiga Mitre Reljić
U izdanju Kosovskometohijskog odbora Matice srpske objavljena je knjiga prof. dr Mitre Reljić "Identitet i integritet srpskog jezika na Kosovu i Metohiji".
 • 25.11.2022
PKC Akvarijus: Večeras
Dokumentarni film Stefana Pavlovića "U potrazi za konjima" biće prikazan u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" večeras (utorak, 22. novembar) u 20.00 časova.
 • 22.11.2022
Osmi Međunarodni filmski festival KiM otvorio film ’’Strahinja Banović’’

Osmi “Kosovo i Metohija” Međunarodni filmski festival (KMMFF) je svečano otvoren u Domu kulture “Gračanica”, prikazivanjem višestruko nagrađivanog filma „Strahinja Banović” reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića.

 • 21.11.2022
Večeras počinje
Osmo izdanje „Кosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala (КMMFF)“ biće održano od 21. do 23. novembra u Domu kulture „Gračanica“. Za tri dana festivala, biće prikazano devet filmova. Svečano otvaranje festivala zakazano je za 21 čas.
 • 21.11.2022