Vesti
Kultura

Banjska: "Pesničko uspenije” uručeno Matiji Bećkoviću

Na 25. jubilarnim pesničkim susretima “Sokolica 2021” održanim sinoć u Banjskoj, najveće književno priznanje “Pesničko uspenije” uručeno je akademiku Matiji Bećkoviću.
Banjska:
Matija Bećković (Foto Radio Kosovska Mitrovica)

Posetioci pesničke svetkovine, koja je ove godine održana u Rajskoj banji Banjska kod Zvečana, bili su iznenađeni kada su među poetama prepoznali lik velikog književnika, akademika Bećkovića.

“Kosovo je sve skuplja i skuplja srpska reč. Nekoga su jednom tako pitali: ’Da li je Kosovo najskuplja srpska reč?’ On je rekao nije. ’Budućnost je najskuplja srpska reč’. Za Srbe, Kosovo je najskuplja reč, a budućnost je za sve ljude, pa i za nas važna. Međutim, kao što vidite, kako vreme prolazi, ona (reč Kosovo) sve više poskupljuje i danas nema nikoga na svetu ko ne zna za tu reč, a ono unutrašnje Kosovo je mnogo veće od ovog stvarnog, spoljašnjeg i ono je svuda gde ima našeg naroda. Da dodam i to da često čujemo da je Kosovo izgubljeno, ali isto tako čujemo i da nam ga traže”, poručio je Bećković.

Srpski akademik je poručio da se Kosovo ne može gledati sa zemlje, jer ono i nije na njoj i potvrdio to Popinim stihovima: “Polje kao nijedno, nad njim nebo, pod njim nebo”.

“Ko bi to rekao da će u našem veku, ono doseći takvu slavu. Razume se, dočekaćemo mi njegovu slobodu, jer, ono ipak na kraju krajeva zavisi od nas i ako bude nas, biće Kosova. Neko je poklonio nešto što nije njegovo, I oni, umesto da mu kažu, dao si nešto što nije tvoje, traže od nas da mi to priznamo i da kažemo da to nije naše.”

Posebnu povelju za doprinos kulturi i afirmaciji kulturnog stvaralaštva na području opštine Zvečan, organizatori su dodelili predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću, koji nije prisustvovao manifestaciji, te je nagrada predata njegovoj porodici.

Svoje stihove, na 25. pesničkim susretima “Sokolica 2021” govorilo je dvadesetak pesnika sa Kosova, iz centralne Srbije, ali i regiona.

Pesnički susreti održavaju se u okviru sedmodnevne 25. kulturne manifestacije “Sokolica 2021”, jedne od najstarijih kulturno-umetničkih smotri koje se na ovom podneblju organizuju u kontinuitetu.

Organizator manifestacije je KUD “Zvečan”, a pokrovitelji su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Zvečan.Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021