Vesti
Kultura

Banjska: "Pesničko uspenije” uručeno Matiji Bećkoviću

Na 25. jubilarnim pesničkim susretima “Sokolica 2021” održanim sinoć u Banjskoj, najveće književno priznanje “Pesničko uspenije” uručeno je akademiku Matiji Bećkoviću.
 • 28.08.2021
 • 13:35 h
 • Kultura
 • izvor: Radio Kosovska Mitrovica
 • komentara:
 • pregleda: 391
Banjska:
Matija Bećković (Foto Radio Kosovska Mitrovica)

Posetioci pesničke svetkovine, koja je ove godine održana u Rajskoj banji Banjska kod Zvečana, bili su iznenađeni kada su među poetama prepoznali lik velikog književnika, akademika Bećkovića.

“Kosovo je sve skuplja i skuplja srpska reč. Nekoga su jednom tako pitali: ’Da li je Kosovo najskuplja srpska reč?’ On je rekao nije. ’Budućnost je najskuplja srpska reč’. Za Srbe, Kosovo je najskuplja reč, a budućnost je za sve ljude, pa i za nas važna. Međutim, kao što vidite, kako vreme prolazi, ona (reč Kosovo) sve više poskupljuje i danas nema nikoga na svetu ko ne zna za tu reč, a ono unutrašnje Kosovo je mnogo veće od ovog stvarnog, spoljašnjeg i ono je svuda gde ima našeg naroda. Da dodam i to da često čujemo da je Kosovo izgubljeno, ali isto tako čujemo i da nam ga traže”, poručio je Bećković.

Srpski akademik je poručio da se Kosovo ne može gledati sa zemlje, jer ono i nije na njoj i potvrdio to Popinim stihovima: “Polje kao nijedno, nad njim nebo, pod njim nebo”.

“Ko bi to rekao da će u našem veku, ono doseći takvu slavu. Razume se, dočekaćemo mi njegovu slobodu, jer, ono ipak na kraju krajeva zavisi od nas i ako bude nas, biće Kosova. Neko je poklonio nešto što nije njegovo, I oni, umesto da mu kažu, dao si nešto što nije tvoje, traže od nas da mi to priznamo i da kažemo da to nije naše.”

Posebnu povelju za doprinos kulturi i afirmaciji kulturnog stvaralaštva na području opštine Zvečan, organizatori su dodelili predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću, koji nije prisustvovao manifestaciji, te je nagrada predata njegovoj porodici.

Svoje stihove, na 25. pesničkim susretima “Sokolica 2021” govorilo je dvadesetak pesnika sa Kosova, iz centralne Srbije, ali i regiona.

Pesnički susreti održavaju se u okviru sedmodnevne 25. kulturne manifestacije “Sokolica 2021”, jedne od najstarijih kulturno-umetničkih smotri koje se na ovom podneblju organizuju u kontinuitetu.

Organizator manifestacije je KUD “Zvečan”, a pokrovitelji su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Zvečan.Ostale vesti

Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

 • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
 • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
 • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
 • 27.06.2022
Večeras dodela knjževnih nagrada i nastup Big benda RTS-a
U okviru Vidovdanskih svečanosti večeras će biti dodeljene književne nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Кondir Кosovke devojke" i "Pero despota Stefana Lazarevića". Očekuje se i nastup Big benda RTS-a.
 • 27.06.2022
Marijana Simić izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica sinoć je održan „Izbor za Kosovku devojku“. Titulu najlepše je ponela Marijana Simić iz Batusa.
 • 27.06.2022