Vesti
Kultura

Banjska: Pesnički susreti u okviru manifestacije „Sokolica 2023“

Pesnički susreti u sklopu Međunarodne kulturne manifestacije „Sokolica 2023“ održani su sinoć u Banjskoj u sklopu kompleksa „Rajska banja“. Ova kulturna manifestacija, koja tradicionalno okuplja umetnike i zaljubljenike u umetnost iz svih zemalja regiona, ove godine je ugostila 19 slikara i 15 pesnika sa Kosova, centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.
Banjska: Pesnički susreti u okviru manifestacije „Sokolica 2023“
Dodela nagrada (Foto Radio Mitrovica sever)

Pesničke Gospojinske susrete otvorio je prošlogodišnji dobitnik nagrade “Pesničko uspenije” Nenad Jero Radenković , a potom su nastupili Milica Bakrač iz Nikšica, Milenko Jevđević iz Banje Luke, Majo Danilović iz Danilovgrada, Ratko Popović, Radomir Stojanović, Milan Mihajlović, Vidosava Vida Arsenijevic , Ranko Đinovic, Nevena Milosavljević i mnogi drugi pesnici kako zavičajni tako iz zemlje i regiona.

Ovim povodom je priređen prigodan kulturno umetnički program.

Tradicionalna nagrada “Pesničko uspenije”- najprestižnije priznanje pesničkih susreta pripala je Vidaku Maslovariću, a “pesnička povelja” posthumno Nemanji Radovanoviću pesniku iz Zvečana, koju je primila njegova ćerka Simona.

Zahvalnice su dodeljene Kancelariji za Kosovo i Metohiju i dr Momčilu Vuksanoviću iz Podgorice koji je donirao narodnu nošnju.

Međunarodna kulturna manifestacija traje do utorka 29. avgusta. Pokrovitelji manifestacije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Zvečan, a organizator događaja KUD „Zvečan“.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023