Vesti
Kultura

Baletska predstava ’’Krcko Oraščić’’ sutra pred publikom u Gračanici

U Domu kulture "Gračanica" u četvrtak će u 18 časova biti odigrana dečija baletska predstava "Krcko Oraščić", koju će izvesti polaznici Škole baleta.

Baletska predstava ’’Krcko Oraščić’’ sutra pred publikom u Gračanici
Nastup balerina u Gračanici (Foto arhiva Kim)

„Radujem se što ćemo posle četiri meseca napornog rada izaći na scenu i pokazati koliko smo napredovali. Nadam se da će publika uživati isto onoliko, koliko smo mi uživali pripremajući predstavu“, rekla je koreograf Una Stepanović.

Кrcko Oraščić je balet u dva čina, za koji su koreografiju originalno uradili Marius Petipa i Lev Ivanov, a muziku je napisao Petar Ilič Čajkovski. Libreto baleta bazira se na priči „Кrcko Oraščić i Кralj miševa“, koju je napisao E.T.A. Hofman.

"Zima je, vreme oko Božića, a u kući porodice Štalbaum priređuje se Božićna proslava. Scena je prepuna odraslih i dece u prelepim kostimima, koji se vesele uz muziku i ples. Zabavu prekida dolazak gospodina Droselmajera. Droselmajer je kum devojčice Кlare Štalbaum , a bavi se pravljenjem igračaka. On nije na zabavu došao praznih ruku –doneo je poklone za sve okupljene. Najveću pažnju svima privlači lutka Кrcko, koju Кlara dobija i tada kreće zaplet", navode iz Doma kulture "Gračanica".

Cena karte za baletsku predstavu "Krcko Oraščić" je 200 dinara.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023