Vesti
Kultura

Balet, ostvarenje sna devojčica

Nastupom balerina iz gračaničke Škole baleta u Domu kulture, završene su Vidovdanske svečanosti.
Balet, ostvarenje sna devojčica
Nastup balerina (Foto Kim)

Nakon nekoliko meseci rada, usledio je završni koncert malih balerina iz Gračanice. Podeljene u tri grupe i bez i malo treme, plesale su uz Mocartove i arije Ludviga Minkusa, Aleksandra Кonstantinoviča Glazunova i drugih velikana klasinčne muzike, a tema je bila “Zašto volim balet?”. Na video bimu su se smenjivali citati balerina koje su odgovarale upravo na ovo pitanje.

Svaku njihovu izvedenu tačku, publika je nagrađivala gromoglasnim aplauzom.

Pre početka koncerta prisutnima se obratila pedagog Lidija Pavlović Rakočević koja je zahvalila roditeljima strpljenju i podršci, a balerinama poželela da im se ostvare snovi.

“Balet je moj krvotok, ostvarenje mog sna”, kazala je učiteljica Lidija. Ona je kazala da baletska umetnost nema granice.

Inače ovo je drugi koncert balerina Škole baleta u Gračanici. Časove baleta pohađa više od sedamdeset devojčica, što govori da će ova škola nastaviti sa radom u budućnosti. Nakon uspeha u Gračnici, Škola baleta je otvorena u Šilovu.

 Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020