Vesti
Kultura

Balerine iz Gračanice na takmičenju u Nišu osvojile nekoliko nagrada

Baletska škola „Gračanica“ danas je na takmičenju u Nišu (IV International Central Balkan Music & Dance Olympiad Mediana Grand Prix 2022.) osvojila pet prvih i dva druga mesta u izuzetno jakoj kategoriji „Repertoar klasičnog baleta“, u kom su se takmičile druge baletske škole iz Bugarske, Rusije i Srbije.
Balerine iz Gračanice na takmičenju u Nišu osvojile nekoliko nagrada
Učenice Baletske škole Gračanica (Foto DKG)

Devojčice su baletsku školu predstavljale sa 7 solo varijacija. U kategoriji “Balet children” (8-11 godina) Anđelka Prica osvojila je prvo mesto sa 36 bodova, Neda Aritonović (34 boda) i Emilija Mihajlović (32 boda) osvojile su drugo mesto, u starijoj kategoriji Balet juniori (12-15 godina), kao jedni od najmlađih takmičara, naše četiri devojčice osvojile su četiri prva mesta, Nikolina Đorđević (35.33 boda), Helena Dimitrijević (35 bodova), Petra Manitašević (35 bodova) i Кatarina Nedeljković (34 boda).

 „Veoma sam zadovoljna našim rezultatom jer je konkurencija bila velika. Trudićemo se i raditi još više, kako bi bile bolje“, kazala je balerina Anđelka Prica.

Naša deca su ponovnim uspehom pokazala da se rad, trud i ljubav prema baletu uvek isplati i bude nagrađen.

„Nastavljamo da nižemo pehare i idemo dalje ka novim pobedama. Uskoro ćemo moći da uživamo na koncertu baletske škole koji devojčice već pripremaju“ kazala je nastavnica baleta Una Stepanović.

Podsetimo, balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta  krajem 2021. godine na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje je organizovala Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

 Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’  3. decembra u Gračanici

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" izvešće 3. decembra koreodramu "700" u Domu kulture "Gračanica" u 19.30 časova. "Venac" igra u slavu 700 godina manastira Gračanica.

  • 29.11.2022
Gračanica: Izložba slika

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom "Identiteti", biće otvorena 29. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

  • 26.11.2022
“Ona koja raspušta vojske” premijerno 30. novembra
Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" koja je urađena po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 26.11.2022
Objavljena nova knjiga Mitre Reljić
U izdanju Kosovskometohijskog odbora Matice srpske objavljena je knjiga prof. dr Mitre Reljić "Identitet i integritet srpskog jezika na Kosovu i Metohiji".
  • 25.11.2022
PKC Akvarijus: Večeras
Dokumentarni film Stefana Pavlovića "U potrazi za konjima" biće prikazan u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" večeras (utorak, 22. novembar) u 20.00 časova.
  • 22.11.2022
Osmi Međunarodni filmski festival KiM otvorio film ’’Strahinja Banović’’

Osmi “Kosovo i Metohija” Međunarodni filmski festival (KMMFF) je svečano otvoren u Domu kulture “Gračanica”, prikazivanjem višestruko nagrađivanog filma „Strahinja Banović” reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića.

  • 21.11.2022