Vesti
Kultura

Balerine iz Gračanice na takmičenju u Nišu osvojile nekoliko nagrada

Baletska škola „Gračanica“ danas je na takmičenju u Nišu (IV International Central Balkan Music & Dance Olympiad Mediana Grand Prix 2022.) osvojila pet prvih i dva druga mesta u izuzetno jakoj kategoriji „Repertoar klasičnog baleta“, u kom su se takmičile druge baletske škole iz Bugarske, Rusije i Srbije.
Balerine iz Gračanice na takmičenju u Nišu osvojile nekoliko nagrada
Učenice Baletske škole Gračanica (Foto DKG)

Devojčice su baletsku školu predstavljale sa 7 solo varijacija. U kategoriji “Balet children” (8-11 godina) Anđelka Prica osvojila je prvo mesto sa 36 bodova, Neda Aritonović (34 boda) i Emilija Mihajlović (32 boda) osvojile su drugo mesto, u starijoj kategoriji Balet juniori (12-15 godina), kao jedni od najmlađih takmičara, naše četiri devojčice osvojile su četiri prva mesta, Nikolina Đorđević (35.33 boda), Helena Dimitrijević (35 bodova), Petra Manitašević (35 bodova) i Кatarina Nedeljković (34 boda).

 „Veoma sam zadovoljna našim rezultatom jer je konkurencija bila velika. Trudićemo se i raditi još više, kako bi bile bolje“, kazala je balerina Anđelka Prica.

Naša deca su ponovnim uspehom pokazala da se rad, trud i ljubav prema baletu uvek isplati i bude nagrađen.

„Nastavljamo da nižemo pehare i idemo dalje ka novim pobedama. Uskoro ćemo moći da uživamo na koncertu baletske škole koji devojčice već pripremaju“ kazala je nastavnica baleta Una Stepanović.

Podsetimo, balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta  krajem 2021. godine na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje je organizovala Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

 Ostale vesti

Pokrajinska smotra folklornog stvaralaštva dece KiM
Sedamnaesta po redu Pokrajinska smotra folklornog stvaralaštva dece Kosova i Metohije biće održana danas, u Domu kulture “Stari Kolašin” u Zubinom Potoku.
  • 21.05.2022
Dom kulture ’’Gračanica’’ i Kulturni centar ’’Lukijan Mušicki’’ potpisali protokol o saradnji
Dom kulture “Gračanica” i Kulturni centar “Lukijan Mušicki” iz Temerina potpisali su danas protokol o saradnji koji predviđa razmenu kulturnih sadržaja.
  • 20.05.2022
Gračanica: Prezentacija KC ’’Lukijan Mušicki’’  iz Temerina

Prezentacija Кulturnog centra „Lukijan Mušicki “ iz Temerina održaće se u petak 20. maja 2022. godine u 11 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 19.05.2022
Lidija Dimkovska: Čovekov identitet je relativna stvar
Lidija Dimkovska je trenutno jedan od najboljih i najaktivnijih severnomakedonskih pisaca koji ne želi da bude određen nijednom nacionalnom književnošću. Piše na makedonskom jeziku, ali odbija da bude deo makedonske nacionalne književnosti sve dok ona bude zatvorena za makedonske pisce koji ne pišu na makedonskom jeziku.
  • 19.05.2022
KM: Noć muzeja tragom jevrejskih lekara
Uzbudljivom gradskom šetnjom kroz Кosovsku Mitrovicu, Privatni kulturni centar „Akvarijus“ obeležiće večeras Noć muzeja.
  • 18.05.2022
Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022