Vesti
Kultura

Autorski dokumentarci u Akvarijusu

Tokom zime u saradnji sa Udruženjem dokumentarista DokSrbija, a uz podršku Ministrastva kulture Republike Srbije, počev od 16. novembra 2022. godine, u Privatnom kulturnom centru (PKC) "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici biće organizovane besplatne projekcije uspešnih domaćih autorskih dokumentaraca, a potom i dvodnevna radionica za osmišljavanje i produciranje sličnih filmova, namenjena lokalnim stvaraocima.
Autorski dokumentarci u Akvarijusu
Ilustracija (Foto Pixabay)

Prva projekcija u "Akvarijusu" je zakazana za sredu, 16. novembar, kada će u 20.00 časova biti prikazan film Nikole Dragovića i Milutina Petrovića "Zaklinjem se".

Ovaj dokumentarni film prati ličnu priču Igora, tada devetnaestogodišnjeg Beograđanina koji je regrutovan i poslat na obavezno odsluženje vojnog roka u kasarnu u Varaždin 1991. godine, kada su počeli oružani sukobi u Hrvatskoj. Nekoliko meseci kasnije, Igor se vraća iz rata duplo stariji i sa ožiljcima koji verovatno nikada neće biti zalečeni. Film je sastavljen od VHS materijala Predraga Bate Miloševića koji je skrivao od vlasti i porodice punih 30 godina!

U ponedeljak, 21. novembra, biće prikazano ostvarenje Stefana Pavlovića "U potrazi za konjima", a potom, do kraja godine, i filmovi "Četiri godine u 10 minuta" Mladena Кovačevića, kao i "Govori da bih te video" Marije Stojnić.

Radionica, čiji će termin biti naknadno objavljen, obuhvatiće osvrt na prikazane filmove i analizu ideja za lokalne filmove koje će pripremiti ucesnici, a za koje će dobiti uputstva zarad što bolje prijave na konkurse Filmskog centra Srbije za razvoj scenarija, razvoj projekta i produkciju tokom naredne godine.

Učešće u radinoici je besplatno, a vodiće je eminentni domaći dokumentaristi, između ostalih i autori prikazanih filmova.

DokSrbije je nacionalno udruženje dokumetnarista koje okuplja skoro 100 članova i bavi se stvaranjem, lobiranjem, edukacijom i promocijom srpskih dokumentarnih filmova u zemlji i svetu, a ovaj događaj je deo programa decentralizovanih radionica koje finansira Ministarstvo kulture Republike Srbije, a koje DokSrbija organizuje ove godine u Zrenjaninu, Leskovcu, Novom Pazaru i Кosovskoj Mitrovici.

Pored projekcija srpskih dokumentarnih filmova i radionica u vezi sa njima, od decembra 2022. godine u PКC "Akvarijus" počinje i emitovanje najznačajnjih novih filmskih ostvarenja u regionu. Pored projekcija filmova i razgovora sa njihovim autorima, započeće i rad petomesečnih radionica iz oblasti snimanja i postprodukcije dokumentarnog filma koje će voditi eminentni dokumentaristi iz regiona. Ove projekcije i radionice podržava UNMIК u okviru projekta "Art terapija za sve".

Od 5. do 7. decembra 2022. godine PКC "Akvarijus" će biti i domaćin delu programa ovogodišnjeg GRAFEST-a koji organizuje Dom kulture Gračanica.

Više o dokumentarnim filmovima koji će se prikazivati u PКC "Akvarijus" možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022