Vesti
Kultura

’’Autoprotest’’ Vuka Đurića

Izložba „Autoprotest“ likovnog umetnika Vuka Đurića iz Čačka biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 28. aprila 2021. godine u 19 časova.
’’Autoprotest’’ Vuka Đurića
Ilustracija (Printskrin PKC ''Akvarijus'')

Izložbu će otvoriti Miljana Dunđerin, a radovi Vuka Đurića biće izloženi u galeriji do 10. maja.

Đurićeva izložba je druga u ciklusu „Drugi put u Akvarijusu“, u okviru kojeg u galeriji PKC-a do kraja sezone izlažu nekadašnji studenti Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici koji su svoje prve samostalne izložbe imali upravo u „Akvarijusu“.

Pre Vuka Đurića svoje nove likovne radove mitrovačkoj publici predstavio je Aleksandar Glibetić („Presek stanja“), a do kraja sezone planirane su i izložbe Stefana Stevanovića (Kragujevac) i Tijane Rodić (Niš).

Vuk Đurić je rođen 1992. godine u Istoku. Diplomirao je na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, na odseku Grafički dizajn, a na istom fakultetu je završio i master studije. Svoju prvu samostalnu izložbu imao je upravo u galeriji mitrovačkog PKC „Akvarijus“ („Portret disedenta“), koja mu je organizovana kao pobedniku Likovnih okršaja za 2016. godinu.

Usledile su, tokom 2018. godine izložbe u mitrovačkoj Galeriji Fakulteta umetnosti („Savremeni dadaizam kroz brojeve 5.14.4.15“), u Čačku i u Beogradu („Izlaz u slučaju opasnosti“) i u Cirihu („Betwen the lines“).

Likovni radovi Vuka Đurića uvršteni su u retrospektivnu izložbu „Prištinska škola. Savremeno srpsko slikarstvo na Kosovu i Metohiji 1997-2017“ koja je prezentovana u Domu kulture Gračanica i u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Đurić je dobitnik nagrade „Dimitrije Popović“ koju Dom kulture Gračanica dodeljuje najboljem mladom stvaraocu sa Kosova i Metohije i koordinator likovnih delatnosti festivala Dani urbane kulture (DUK) u Čačku.

Izveo je na desetine murala na javnim površinama u zemlji i inostranstvu. Iza sebe ima šest samostalnih i devetnaest kolektivnih, kao i jednu retrospektivnu izložbu.

Više detalja o radu PKC "Akvarijus" možete pronaći OVDE.Ostale vesti

„Mali Joakim“ naredne nedelje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 06.05.2021
Predstava Antigona premijerno u Gračanici
Sofoklova drama „Antigona“ koju je adaptirao i režirao Nenad Torodović svoju premijeru će imati u subotu 8. maja u 19 časova u Gračanici.
  • 05.05.2021
“Priča o snalaženju porodice u različitim sistemima”
Premijera predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” izvedena je sinoć u Gračanici. Reč je o komadu koju su, prema tekstu Bore Ćosića a u režiji Ivana Vukovića, u korpodukciji uradili  Narodno pozorište u Prištini i Kruševačko pozorište.
  • 27.04.2021
„Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ šala sama po sebi
„Mi preživljavamo, idemo dalje, u svemu se trudimo da uživamo, budemo srećni, napredujemo, odgojimo dete, pravimo planove, a istorija nas samo uzima, lomi i baca na sve strane“, rekao je na konferenciji za medije povodom kosovske premijere komada „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ reditelj Ivan Vuković.
  • 26.04.2021
Milojko Milićević gost
Gost Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u utorak, 27. aprila 2021. godine od 19 časova biće pisac, kompozitor i muzičar Milojko Milićević iz Raške.
  • 26.04.2021
Predstava „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ sutra premijerno u Gračanici

Premijerno izvođenje predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“, po tekstu Bore Ćosića, a u režiji Ivana Vukovića zakazano je za sutra u 19 časova u Gračanici. Predstavu izvode glumci Narodnog pozorišta Priština u saradnji sa kolegama iz Kruševca.

  • 25.04.2021