Vesti
Kultura

"Autobiografija" – povezanost Nušića sa Kosovom

Pred večerašnju predstavu "Autobiografija", rađenu po komadu Branislava Nušića, direktor drame Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Milovan Filipović kazao je da ovaj komad oslikava povezanost Nušića sa Kosovom.
Detalj iz predstave (Foto Srpsko narodno pozorište)

"Priuštićemo zadovoljstvo publici", kazao je Filipović, govoreći o Nušićevom komadu koju je režirao Predrag Štrbac, a koji izvode glumci Novosadskog pozorišta.

"Autobiografija" Branislava Nušića koja će večeras biti izvedena u Gračanici, ima za zadatak da predstavi život pisca.

Nušić je na veoma humorističan i zanimljiv način davao podatke iz svog života, sa kojima se možemo i sami identifikovati.

Direktor drame Srpskog narodnog pozorišta Milovan Filipović koji je prvi put na Kosovu kazao je da nije slučajno što će se glumci ovog pozorišta predstaviti publici baš ovim komadom.

"To je ta povezanost Nušića sa Kosovom i Metohijom. Taj njegov napor i rad u diplomatiji koji je uložio da bi Kosovo i Metohija pripadala Srbiji i srpskom kulturnom prostoru, tako da to možda ima neke veze i nekog uticaja zašto smo se baš odlučili za Autobiografiju, jer to je roman o kome je Nušić pisao o sebi, ali pre nego što je postao pisac", kazao je Filipović.

Dolazak u Gračanicu i izovđenje ove predstave je rezultat dugoročne umetničke i poslovno-tehničke saradnje Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici koji je potpisan 14. januara ove godine.

"Posebna mi je čast što ovde imamo priliku da ugostimo i privilegiju da gledamo predstavu Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Mi smo sa ovim pozorištem potpisali protokol o saradnji. Gostovali već tri puta u Novom Sadu uspešno, a ovoga puta Srpsko narodno pozorište dolazi kod nas", kazao je direktor NPP sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.

O Nušićevom životu, njegovim rečima i opaskama u predstavi "Autobiografija" igraće glumci: Milovan Filipović, Nebojša Savić, Milan Kovačević, Sonja Damjanović, Sanja Mikitišin i Višnja Obradović.

"Ono što je suštinski najbitnije jeste ova kulturna razmena. Mi smo kroz kulturu zajedno i to je najčvršći most koji nas drži u kojim god zemljama da živimo i gde god da se nalazimo. Mislim da je ova saradnja jako važna", kazala je glumica Sonja Damjanović.

"Uživamo u svakom trenutku i jedva čekamo da odigramo predstavu, koju inače mi obožavamo da igramo. Mi smo uigrana ekipa. Međutim, drago mi je što smo sa ovom predstavom došli zajedno u ovo mesto kod divnih ljudi koji nas ovako lepo dočekuju", kazala je glumica Sanja Mikitišin.

Konferenciji je prisustvovao i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović koji je kazao da će lokalna samouprava raditi na pospešivanju kulturnih događaja.

Osim u Gračanici, predstava "Autobiografija" će biti izvedena u Zvečanu sutra od 20 sati.

Direktori oba pozorišta najavili su nastavak saradnje predstavom "Gogoljeva ženidba", koju će režirati Milan Karadžić.

Premijera ove predstave očekuje se 7. oktobra u Gračanici.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023