Vesti
Kultura

"Autobiografija" – povezanost Nušića sa Kosovom

Pred večerašnju predstavu "Autobiografija", rađenu po komadu Branislava Nušića, direktor drame Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Milovan Filipović kazao je da ovaj komad oslikava povezanost Nušića sa Kosovom.
Detalj iz predstave (Foto Srpsko narodno pozorište)

"Priuštićemo zadovoljstvo publici", kazao je Filipović, govoreći o Nušićevom komadu koju je režirao Predrag Štrbac, a koji izvode glumci Novosadskog pozorišta.

"Autobiografija" Branislava Nušića koja će večeras biti izvedena u Gračanici, ima za zadatak da predstavi život pisca.

Nušić je na veoma humorističan i zanimljiv način davao podatke iz svog života, sa kojima se možemo i sami identifikovati.

Direktor drame Srpskog narodnog pozorišta Milovan Filipović koji je prvi put na Kosovu kazao je da nije slučajno što će se glumci ovog pozorišta predstaviti publici baš ovim komadom.

"To je ta povezanost Nušića sa Kosovom i Metohijom. Taj njegov napor i rad u diplomatiji koji je uložio da bi Kosovo i Metohija pripadala Srbiji i srpskom kulturnom prostoru, tako da to možda ima neke veze i nekog uticaja zašto smo se baš odlučili za Autobiografiju, jer to je roman o kome je Nušić pisao o sebi, ali pre nego što je postao pisac", kazao je Filipović.

Dolazak u Gračanicu i izovđenje ove predstave je rezultat dugoročne umetničke i poslovno-tehničke saradnje Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici koji je potpisan 14. januara ove godine.

"Posebna mi je čast što ovde imamo priliku da ugostimo i privilegiju da gledamo predstavu Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Mi smo sa ovim pozorištem potpisali protokol o saradnji. Gostovali već tri puta u Novom Sadu uspešno, a ovoga puta Srpsko narodno pozorište dolazi kod nas", kazao je direktor NPP sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.

O Nušićevom životu, njegovim rečima i opaskama u predstavi "Autobiografija" igraće glumci: Milovan Filipović, Nebojša Savić, Milan Kovačević, Sonja Damjanović, Sanja Mikitišin i Višnja Obradović.

"Ono što je suštinski najbitnije jeste ova kulturna razmena. Mi smo kroz kulturu zajedno i to je najčvršći most koji nas drži u kojim god zemljama da živimo i gde god da se nalazimo. Mislim da je ova saradnja jako važna", kazala je glumica Sonja Damjanović.

"Uživamo u svakom trenutku i jedva čekamo da odigramo predstavu, koju inače mi obožavamo da igramo. Mi smo uigrana ekipa. Međutim, drago mi je što smo sa ovom predstavom došli zajedno u ovo mesto kod divnih ljudi koji nas ovako lepo dočekuju", kazala je glumica Sanja Mikitišin.

Konferenciji je prisustvovao i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović koji je kazao da će lokalna samouprava raditi na pospešivanju kulturnih događaja.

Osim u Gračanici, predstava "Autobiografija" će biti izvedena u Zvečanu sutra od 20 sati.

Direktori oba pozorišta najavili su nastavak saradnje predstavom "Gogoljeva ženidba", koju će režirati Milan Karadžić.

Premijera ove predstave očekuje se 7. oktobra u Gračanici.Ostale vesti

Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023
Jovanu Zafiroviću nagrada ’’Poenta’’ za knjigu ’’Glavom kroz stid’’
Aforističar Jovan Zafirović je dobitnik ovogodišnje nagrade „Poenta“ koja se tradicionalno dodeljuje mladom autoru u okviru Novosadskog festivala knjige. Zafirović je nagrađen za knjigu „Glavom kroz stid“ koju su 2022. godine objavili mitrovački Privatni kulturni centar (PKC) „Akvarijus“ i Društvo književnika КiM.
  • 01.09.2023