Vesti
Kultura

“Autobiografija” – Nušić za sva vremena

Glumci Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada sinoć su u Gračanici izveli predstavu “Autobiografija” Branislava Nušića, a u režiji Predraga Štrbca.
“Autobiografija” – Nušić za sva vremena
Detalj iz predstave Autobiografija (Foto Kim)

Ova predstava oslikava život velikog srpskog pisca na humorističan način. Govori o njegovom odrastanju, prvim ljubavima, braku, pisanju i vremenu provedenom u zatvoru.

Glumci i reditelj predstave su ovaj komad približili i aktuelnim dešavanjima, što je kod publike izazivalo smeh i što bi pozdravljala aplauzima.

U toku sinoćne predstave, zbog lošeg vremena je nestala struja, pa su se nakratko i glumci i publika našli u potpunom mraku. Međutim, sve je brzo rešeno i izvođenje je nastavljeno.

I na kraju predstave publika je glumce, a posebno Milovana Filipovića koji je tumačio lik Nušića, pozdravila velikim aplauzom.

Iako su pojedini iz novosadske trupe ranije bili na Kosovu, za većinu je ovo prvi dolazak.

Pre početka predstave, glumci su rekli da su veoma uzbuđeni zbog igranja u Gračanici.

Večeras će od 20 sati igrati u Zvečanu.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023