Arzamas: Ljubav je jača od smrti

U čitaonici "Darinka Jevrić" u Gračanici održano je književno veče sa prošlogodišnjom dobitnicom NIN-ove nagrade Ivanom Dimić. Želela sam da romanom "Arzamas" dokažem da je ljubav jača od smrti, kazala je Dimićeva.

Podeli ovaj članak sa:
 • Tokom književnog razgovora u Gračanici (Foto Kim)

Roman "Arzamas" govori o odnosu majke i ćerke za vreme dok majka boluje od demencije. Borba između ljubavi i smrti, stvarnosti i mističnosti, humora i surove realnosti prikazana je kroz neubičajnu književnu formu. U romanu se naizmenično smenjuju proza, kroz koju su sažete misli pripovedača i drama koja kroz dijalog prenosi svakodnevne događaje dveju junakinja.

Autorku Ivanu Dimić javnost je bolje upoznala tek nakon što je za roman "Arzamas" dobila NIN-ovu nagradu za 2016. godinu. Prva promocija knjige bila je baš u Gračanici u aprilu prošle godine, a prva nagrada "Pero despota Stefana Lazarevića" koja se dodeljuje u okviru "Vidovdanskih svečanosti".

"Kada je u pitanju aktuelnost i praćenje savremenih tokova u kulturi Gračanica prednjači", kazala je sinoć na početku razgovora u čitaonici "Darinka Jevrić" u Gračanici Ivana Dimić.

Pišući roman želela sam da sebi dokažem da je ljubav jača od smrti, kazala je Dimićeva dodajući da je tema o odnosu deteta i majke univerzalna.

"Jedan pisac je jednom rekao ’o majci se ne može pisati’ iz prostog razloga što takva tema vodi u patetiku. Da bi nešto bilo književno validno, pisac mora da jako vodi računa o tome da ne upadne u sentiment. Književnosti se ne tiču naše lične emocije. Ona ne dopušta sentiment. moj zadatak u ovoj knjizi je zato bio težak pošto se radi o smrti majke, to ne može biti tegobnija tema. Ali pomoću ironije i toga da stavite humor u srce smrti možete da se izvučete iz sentimenta", kazala je Dimićeva.

Tokom književne večeri "NIN-ovci u Gračanici" o romanu "Arzamas" govorio je i iguman manastira Draganac otac Ilarion koji je naveo da mu se knjiga dopada zbog iskrenosti.

"Ona je napisana na takav način da se ne prikriva ni ono čemerno ni ružno nego se kao nekim velom lepote osenjuje i preobražava", kazao je otac Ilarion.

Književnik Žarko Milenković knjigu vidi kao fantastičan primer kako se život može rugati smrti.

"Ono što ovu knjigu čini humornom jesu ti dijalozi. Jeste teško čuvati i gledati bolesnu majku ali su ti dijalozi smešni jer majka ima različite zahteve i stalno ima nekog svog posla", kazao je Milenković.

Ostale vesti

 • NPP: Revolucija u Berlinu

  NPP: Revolucija u Berlinu

  Izvođenjem predstave Dantonova smrt na sceni Mombižu teatru u Berlinu, glumci Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici u utorak su zaključili petodnevni boravak u nemačkoj prestonici.

 • Danton umire u Berlinu!

  Danton umire u Berlinu!

  Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici obeležava nizom aktivnosti u avgustu jubilarnu sedamdesetu godišnjicu postojanja.

 • D. Vojnov: Politički problem ili puko ignorisanje

  D. Vojnov: Politički problem ili puko ignorisanje

  Posle objavljivanja rezultata Кonkursa za sufinansiranje žanrovski određenog celovečernjeg filma sa komercijalnim potencijalom, dramaturg, scenarista, glumac i filmski kritičar Dimitrije Vojnov odlučio je da se članovima Upravnog odbora Filmskog centra Srbije obrati otvorenim pismom.

 • “Savršeni sklad“ Hamida Isljamija Šoleta

  “Savršeni sklad“ Hamida Isljamija Šoleta

  U Domu kulture “Gračanica“ je posthumno predstavljena kniga “ Savršen sklad“ pesnika sa Gore Hamida isljamija Šoleta. Promociji zbirke koja je nastala 1998. godine prisustvovali su porodica i prijatelji pokojnog pesnika.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane