Vesti
Kultura

Arhiv KiM obnavlja izavačku delatnost, danas na Sajmu knjiga

Arhih Kosova i Metohije nakon 23 godine obnavlja svoju izdavačku deletnost. Na Sajmu knjiga u Beogradu danas predstavlja memoare Stojana Zafirovića "Moje službovanje u srpskim školama u Staroj Srbiji u vreme poslednjih godina turske vladavine".
Arhiv KiM obnavlja izavačku delatnost, danas na Sajmu knjiga
Ilustracija (Foto Srna)

Arhiv Kosova i Metohije čije je sedište odnedavno u Domu kulture u Čaglavici, ove godine učestvuje i na Sajmu knjiga u Beogradu.

Direktor Arhiva Marko Marković istakao je da ova institucija nastoji da marljivim radom povrati svoj nekadašnji renome i bude vidljiva i prepoznatljiva na Kosovu. U tom cilju, pored redovnih aktivnosti, težimo obnoviti izdavačke delatnosti, posle dvodecenijske posleratne pauze. Time ćemo od prošlosti otrgnuti znamenite ličnosti i događaje koji zaslužuju poseban istorijski osvrt", napisao Marković.

Na štandu Kancelarije za Kosovu i Metohiju od 16,30 Arhiv Kosova i Metohije predstaviće se se promocijom knjige Stojana Zafirovića "Moje službovanje u srpskim školama u Staroj Srbiji u vreme poslednjih godina turske vladavine".

Stojan Zafirović je bio stipendista srpske vlade, profesor, ali i saradnik srpskih konzula na Kosovu.

Na skupu će se obratiti direktor Arhiva Kosova i Metohije Marko Marković i pomoćnica ministra kulture Republike Srbije Danijela Vanušić, a o knjizi će govoriti Aleksandra Novakov i priređivači Slaviša Nedeljković i Uroš Šešum.

 Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022