Vesti
Kultura

Antigona, raskoš na sceni

Još jedna sjajna predstava Nenada Todorovića, reditelja Narodnog pozorišta u Prištini. Večeras je premijerno izvedena dugo očekivana "Antigona". Ova Sofoklova antička tragedija praćena je bogatim kostimima, scenografijom, songovima i orkestrom na bini.

Antigona, raskoš na sceni
Iz predstave Antigona (Foto Kim)

Nesvakidašnji kulturni događaj u Gračanici. Na sceni u Domu kulture odvijala se grčka tragedija, ali promešana rediteljskom palicom Nenada Todorovića. Na sceni su bili i muzičari koji su pratili sjajnu izvedbu glumaca Narodnog pozorišta u Prištini i njihovih kolega iz Pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara.

Malobrojna publika u Gračanici ih je pozdravila ovacijama i gromoglasnim aplauzom. Ovakva predstava je za njih bila nova, a reditelj ne prestaje da ih iznenađuje.

Nenad Todorović kaže da je srećan zbog eksplozije na sceni.

"Naravno da tu ima još malo posla da ta predstava bude uigrana do te mere da može da se kaže da je spremana za punu energiju. Ona je sada plod velikih problema u tom procesu rada zbog ovih epidemioloških mera, ali mislim da će ova predstava svojim igranjem doći do mere kada će biti predstava koja će biti jaka i čvrsta. Presrećan sam kako smo je radili, a večeras je to eksplodiralo. Valjda od silne želje da ta predstava konačno pokaže ono što je akumuliralo već nekoliko meseci, što rada, što čekanja", kaže nakon premijere reditelj Nenad Todorović.

Glimica Gorica Regodić koja je tumačila lik Antigone se još uvek bori sa osećanjima nakon premijere.

"Treba da prespavam, pa ću znati kakav je utisak, ali generalno meni se jako sviđao kocept, sviđalo mi se šta mi i na koji način ovde pričamo, i u tom smislu sam zadovoljna. Nenad Todorović je jedan apsolutni genijalac. Ne radim prvi put sa njim, igrala sam i u "Podgoričkoj skupštini", to je predstava koju smo radili po transkriptu sa originalne Podgoričke skupštine, a ovo je sada antika, bazirali smo se na delima Sofokla, Žana Muja i Brehta", kaže Gorica.

I njen kolega Igor Damjanović koji je u predstavi igrao Kreonta kaže da je zadovoljan vruhuncem višemesečnog rada.

"Presrećan sam što smo je posle maltene godinu dana rada na ovoj predstavi, bukavalno usred kovid situacije i svega toga uspeli smo da se "porodimo" . Mislim da smo veliki posao uradili, mislim da ovakvu predstavu naša publika nije imala priliku da vidi. Jedno čuveno delo, antička tragedija koja na Nenadov poseban način, posebnim stilom i izrazom predstavljena večeras. Igrajući ovde, ja sam uvek emotivan. Sve bude posebno i posebno je uživanje igrati za ovu publiku".

Damjanovićeva, kao i uloga njegovog kolege Branka Babovića je bila izuzetno fizički zahtevna. Babović je tokom predstave bio priključen na struju, a njegov kostim je rastao poput ogromnog balona.

"Zaista smo svi srećni, trudili smo se. Ovo smo doživeli vrlo emotivno i videli ste i sami kakav je to vizuelni efekat, kakvi su to kostimi. Sjajna muzika, režija izvanredna, dobri smo kao ekipa, divni saradnici iz Zaječara... A što se tiče moga kostima na naduvavanje, to je kreativni bezobrazuluk Nenada Todorovića i ne samo kreativni nego i privatni, koji nema granica", kaže kroz smeh glumac Branko Babović.

Premijera predstave "Antigona" je više puta odlagana zbog epidemiološke situacije i mera koje su u proteklom periodu uvodili predstavnici zdravstvenih institucija kako na Kosovu, tako i u centralnoj Srbiji. Posle igranja u Gračanici, predstava će nastaviti svoj pozorišni život kako premijerom u Zaječaru, tako i na pozorišnim festivalima širom Srbije.

Publiku u Gračanici, i to onu najmlađu, narednih dana očekuje još jedan veliki pozorišni događaj - Festval "Mali Joakim" tokom kojeg će najmlađi od 10. do 16. maja moći da vide sedam najboljih predstava iz Srbije.

 Ostale vesti

Večeras u “Akvarijusu” o stvaralaštvu Grigorija Božovića
U okviru „Pijace knjige“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici večeras od 18 časova predstaviće se Dom kulture „Stari Kolašin“ iz Zubinog Potoka. 
  • 18.10.2021
Predstava „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“ za decu u Gori

Dom kulture „Gračanica“ i Dečije pozorište iz Subotice organizuju izvođenje predstave „Bilo dvaput u jednom kraljevstvu“ rediteljke Divne Stojanov u osnovnim školama u Gori.

  • 18.10.2021
Završen festival ’’Mirdita, dobar dan
Festival „Mirdita, dobar dan!“ završen je sinoć u Prištini prikazivanjem filma „Teret“ reditelja Ognjena Glavonića i uručenjem festivalske nagrade aktivištkinji za ljudska prava Nori Ahmetaj.
  • 17.10.2021
„Mirdita, dobar dan!“ prvi put u Prištini. Festival koji razbija predrasude
Posle osam godina postojanja festivala „Mirdita, dobar dan!“, Priština je prvi put domaćin. Projekcijom filma „Zaceli me“ Danijele Štajnfeld otvoren je ovaj umetnički događaj.
  • 14.10.2021
Počeli Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’
U Gornjem Selu kod Prizrena danas su počeli dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković", posvećeni jednom od najvažnijih savremenih pesnika sa Kosova i Metohije.
  • 14.10.2021
Mali sajam knjiga u PKC ’’Akvarijus’’
Mali sajam knjiga pod nazivom „Pijaca knjiga“ održaće se u Кosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru (PKC) „Akvarijus“ od 15. do 20. oktobra 2021. godine.
  • 14.10.2021