Vesti
Kultura

„Antigona“ otvara festival „Joakim Vujić“

Predstava "Antigona", po Sofokleu, a u režiji Nenada Todorovića i koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović", otvoriće 57. pozorišni festival "Joakim Vujić" koji će biti održan u Leskovcu od 23. do 30. septembra.

„Antigona“ otvara festival „Joakim Vujić“
Iz predstave Antigona (Foto Kim)

Narodno pozorište u Prištini je bilo vrlo aktivno tokom leta što, kako navodi direktor Predrag Radonjić, ukazuje na ozbiljnost i posvećenost radu.

"Činjenica da smo jako aktivni tokom leta i da učestvujemo na dosta festivala je pravi kuriozitet za jedno pozorište iz unutrašnjosti, te ćemo danas okviru "Bitef" festivala učestvovati sa predstavom "Hajduci", da bi već sutradan u 20 časova u Leskovcu otvorili festival "Joakim Vujić", kazao je Radonjić i dodao:

"To samo govori o našem sve većem i ozbiljnijem pristupu pozorišnom životu Srbije".

On se nada da će teatar novu sezonu u Gračanici otvoriti već početkom sledećeg meseca.

"Nadamo se da ćemo ovu sezonu početi redovno, sedmog ili osmog oktobra, sa nekom od naših predstava u Gračanici i da ćemo biti u prilici da i na Kosovu i Metohiji redovno radimo i izvodimo naše predstave", rekao je direktor NPP-a.

Osim predstavom "Antigona", Nenad Todorović će se publici u Leskovcu predzadnjeg dana festivala predstaviti i komadom „Gde smo ono stali“, po tekstu Marjana Todorovića, a u produkciji Narodnog pozorišta Niš.

Za festival su selektovane i predstave: "Ako dugo gledaš u ponor", pozorišna poema po motivima istoimenog romana Enesa Halilovića, autora i reditelja Zlatka Pakovića, Regionalno pozorište Novi Pazar i Кulturni centar Novi Pazar, zatim "Trpele" Bobana Skerlića i Milene Depolo, režija Aleksandra Кovačević, Кraljevačko pozorište i Šabačko pozorište, "Za sada je sve OK", autorski projekat Nataše Rajković, Snežane Trišić i glumaca predstave, po tekstu Nataše Rajković „Prozor“, rediteljke Snežane Trišić, Кruševačko pozorište. Sledi komad "Bliži nebu" po tekstu i u režiji Željka Hubača, Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara i "Sećanje vode" Šile Stivenson, rediteljke Olje Đorđević, Narodno pozorište Leskovac.

Festivalski žiri ove godine čine glumica Danica Maksimović, scenograf Miodrag Tabački i reditelj Vladimir Lazić, a nagrade će biti dodeljene najboljima u 11 kategorija.

U Leskovcu je prethodni put festival "Joakim Vujić" održan pre sedam godina, kada je obeleženo pola veka trajanja ove manifestacije.Ostale vesti

Deca, polaznici Škole glume Narodnog pozorišta Priština, danas su premijerno izveli predstavu "Veselo povrće" u režiji Radmile Knežević.
  • 23.10.2021
Izložba slika i skulptura Predraga Dragovića u Gračanici
Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju izložbu slika i skulptura Predraga Dragovića „Preko pepela“.
  • 23.10.2021
Nagrada
Književna manifestacija "Pesnička reč u čast profesora i književnika Slobodana Kostica", biće održana sutra, 23. oktobra u kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, sa početkom u 18.00 časova.
  • 22.10.2021
Olivera Radić dobitnica nagrade za novinarsku humanost
Novinarka prištinskog "Jedinstva" Olivera Radić ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije.
  • 22.10.2021
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova i Metohije „Venac“, pokrenuo je internet kanal „TVnet Venac“.
  • 22.10.2021
Gračanica: U subotu premijera predstave

Polaznici Škole glume Narodnog pozorišta u Prištini, u subotu, 23. oktobra u 13 sati će premijerno u Domu kulture “Gračanica” izvesti komediju "Veselo povrće".

  • 21.10.2021