Vesti
Kultura

’’Antigona’’ na turneji u Crnoj Gori

Narodno pozorište u Prištini (NPP) i Narodno pozorište Timočke krajine "Zoran Radmilović" kreću na malu crnogorsku turneju sa predstavom „Antigona“ koja će najpre biti izvedena u Nikšiću 26. novembra, a potom, dan za danom, i u Herceg Novom, odnosno Kotoru.
’’Antigona’’ na turneji u Crnoj Gori
Detalj iz predstave Antigona (Foto arhiva Kim)

Predstava „Antigona“ nastavlja svoj uspešan festivalski i pozorišni život. Nakon izvođenja po centralnoj Srbiji, predstojeća turneja je idealna prilika da u modernom tumačenju `Antigone` i lucidnoj režiji Nenada Todorovića uživa i publika u Crnoj Gori.

„Veoma sam srećan što imamo priliku da jedan segment iz našeg stvaralaštva, pored drugih regiona, predstavimo našim prisustvom i u Crnoj Gori. Imali smo priliku da pre dve godine posetimo Herceg Novi, ali je ovo sada mnogo ozbiljnije i veći poduhvat. Takođe je ugovoreno više stastanaka sa direktorima pozorišta i direktorima kulturnih centara u Crnog Gori, pa se nadam se da će to biti početak naše saradnje, da ćemo sa drugim našim predstavama imati priliku da gostujemo u Crnog Gori i tumačimo likove koji nesumnjivo pripadaju našoj kulturi“, rekao je direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić za RTV Kim.

Podsetimo, „Antigona“ je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara i Narodnog pozorišta u Prištini. Saradnja dva teatra otpočela je pre nekoliko godina na festivalu u Zaječaru, kada je potpisan protokol o saradnji.

„Saradnja sa NPP-om za Narodno pozorište Timočke krajine, jedino profesionalno prozorište na istoku Srbije, od Beograda, pa sve do Pirota i Leskovca, je jedno veliko iskustvo i srećna okolnost. Prištinsko pozorište je čest gost u Zaječaru. Prevashodno je došlo do ogromne razmene energije između dva pozorišta, druženja i saradnje između glumaca i to je sve rezultiralo da imamo pozitivne rekacije na naš rad. Radonjić je ugovorio i ovu lepu turneju po Crnoj Gori, a mi tamo nismo išli više godina. To je za sve nas lep povod, da se vidi šta smo uradili i da se čuje za oba naša pozorišta“, rekao je direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović" Vladimir Đuričić.

Prvo izvođenje „Antigone“ u Crnoj Gori biće upriličeno u Nikšiću na „Međunarodnom festivalu glumca - Nikšić 2021“.

„Crnogorskoj publici ćemo se predstaviti ’Antigonom’ koju smo igrali mnogo puta za godinu dana, čast nam je i zadovoljstvo što ćemo nastupiti u Nikšiću, Kotoru i Herceg Novom. Mi smo navikli da igramo u povoljnim uslovima, ali smo svakako na neuslove navikli još više, tako da nas ništa ne može iznenaditi, niti poremetiti. Predstava je velika i da je samo NPP radilo na njoj, ne bismo mogli da je izvedemo zbog brojnosti uloga, pa smo zato odlučili da je uradimo u koprodukciji sa Pozorištem iz Zaječara. Pripreme za turneju smo imali u tom gradu pre pet dana i tom prilikom je ’Antigona’ još jednom odigrana, izveli smo je na najbolji mogući način“, rekao je glumac Narodnog pozorišta u Prištini Igor Damnjanović. On u ovom komadu igra ulogu Kreonta.

Nakon turneje po Crnog Gori ekipa NPP-a nastavlja sa pripremom predstave "Sumnjivo lice" u režiji Milana Neškovića, a premijera se očekuje krajem januara naredne godine. Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, na Kosovu i Metohiji su za decembar predviđena izvođenja nekoliko naslova iz aktuelnog repertoara ovog pozorišta.

Više o radu Narodnog pozorišta u Prištini možete pročitati OVDE, a o radu Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" OVDE.Ostale vesti

Vojvođanska tambura u kosovskom „Vencu“

Nacionalni Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ planira da u svoj repertoar uvrsti i tamburicu, pa su tim povodom u Gračanicu stigli tamburaški eksperti kako bi zajedno sa članovima ovog ansambla pokrenuli radionicu.

  • 07.12.2021
Četiri prva mesta za balerine iz Gračanice

Balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje organizuje Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

  • 05.12.2021
Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021