Vesti
Kultura

’’Antigona’’ na turneji u Crnoj Gori

Narodno pozorište u Prištini (NPP) i Narodno pozorište Timočke krajine "Zoran Radmilović" kreću na malu crnogorsku turneju sa predstavom „Antigona“ koja će najpre biti izvedena u Nikšiću 26. novembra, a potom, dan za danom, i u Herceg Novom, odnosno Kotoru.
’’Antigona’’ na turneji u Crnoj Gori
Detalj iz predstave Antigona (Foto arhiva Kim)

Predstava „Antigona“ nastavlja svoj uspešan festivalski i pozorišni život. Nakon izvođenja po centralnoj Srbiji, predstojeća turneja je idealna prilika da u modernom tumačenju `Antigone` i lucidnoj režiji Nenada Todorovića uživa i publika u Crnoj Gori.

„Veoma sam srećan što imamo priliku da jedan segment iz našeg stvaralaštva, pored drugih regiona, predstavimo našim prisustvom i u Crnoj Gori. Imali smo priliku da pre dve godine posetimo Herceg Novi, ali je ovo sada mnogo ozbiljnije i veći poduhvat. Takođe je ugovoreno više stastanaka sa direktorima pozorišta i direktorima kulturnih centara u Crnog Gori, pa se nadam se da će to biti početak naše saradnje, da ćemo sa drugim našim predstavama imati priliku da gostujemo u Crnog Gori i tumačimo likove koji nesumnjivo pripadaju našoj kulturi“, rekao je direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić za RTV Kim.

Podsetimo, „Antigona“ je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara i Narodnog pozorišta u Prištini. Saradnja dva teatra otpočela je pre nekoliko godina na festivalu u Zaječaru, kada je potpisan protokol o saradnji.

„Saradnja sa NPP-om za Narodno pozorište Timočke krajine, jedino profesionalno prozorište na istoku Srbije, od Beograda, pa sve do Pirota i Leskovca, je jedno veliko iskustvo i srećna okolnost. Prištinsko pozorište je čest gost u Zaječaru. Prevashodno je došlo do ogromne razmene energije između dva pozorišta, druženja i saradnje između glumaca i to je sve rezultiralo da imamo pozitivne rekacije na naš rad. Radonjić je ugovorio i ovu lepu turneju po Crnoj Gori, a mi tamo nismo išli više godina. To je za sve nas lep povod, da se vidi šta smo uradili i da se čuje za oba naša pozorišta“, rekao je direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović" Vladimir Đuričić.

Prvo izvođenje „Antigone“ u Crnoj Gori biće upriličeno u Nikšiću na „Međunarodnom festivalu glumca - Nikšić 2021“.

„Crnogorskoj publici ćemo se predstaviti ’Antigonom’ koju smo igrali mnogo puta za godinu dana, čast nam je i zadovoljstvo što ćemo nastupiti u Nikšiću, Kotoru i Herceg Novom. Mi smo navikli da igramo u povoljnim uslovima, ali smo svakako na neuslove navikli još više, tako da nas ništa ne može iznenaditi, niti poremetiti. Predstava je velika i da je samo NPP radilo na njoj, ne bismo mogli da je izvedemo zbog brojnosti uloga, pa smo zato odlučili da je uradimo u koprodukciji sa Pozorištem iz Zaječara. Pripreme za turneju smo imali u tom gradu pre pet dana i tom prilikom je ’Antigona’ još jednom odigrana, izveli smo je na najbolji mogući način“, rekao je glumac Narodnog pozorišta u Prištini Igor Damnjanović. On u ovom komadu igra ulogu Kreonta.

Nakon turneje po Crnog Gori ekipa NPP-a nastavlja sa pripremom predstave "Sumnjivo lice" u režiji Milana Neškovića, a premijera se očekuje krajem januara naredne godine. Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, na Kosovu i Metohiji su za decembar predviđena izvođenja nekoliko naslova iz aktuelnog repertoara ovog pozorišta.

Više o radu Narodnog pozorišta u Prištini možete pročitati OVDE, a o radu Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" OVDE.Ostale vesti

U ponedeljak počinje
Deseti Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" održaće se od 29. novembra do 1. decembra 2021. godine u Domu kulture „Gračanica“ koji je i organizator festivala. Pored Doma kulture „Gračanica“ festival će se održati i u Kosovskoj Mitrovici u PKC „Akvarijus“. Svečano otvaranje festivala je 29. 11. 2021. u 20 časova.
  • 27.11.2021
Mila Mihajlović svojim stihovima ostavlja
Zbirka pesama "Večni trag" mlade pesnikinje Mile Mihajlović promovisana je večeras u Gračanici.
  • 26.11.2021
Bista čuvenom svešteniku Milivoju Miletiću čeka svoj postament u Goraždevcu
Vajar Dragan Radenović, poreklom iz Dobrog Dola u okolini Goraždevca, izvajao je bistu čuvenog goraždevačkog sveštenika i prosvetnog predvodnika ovog kraja. Bista čeka da se odredi mesto i uradi postament kako bi bila postavljena.
  • 25.11.2021
“Carski glasovi” odjekivali Gračanicom
U Domu kulture u Gračanici održan je drugi Festival izvornih pesama u čast Jordana Nikolića i Mare Đorđević pod nazivom “Carski glasovi“.
  • 23.11.2021
Svečano otvaranje filmskog festivala večeras u Gračanici
Sedmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) pod sloganom "Ovde" svečano će biti otvoren večeras u 21 čas u Domu kulture "Gračanica". 
  • 19.11.2021
KM: Potpisan ugovor o saradnji NPP-a i Fakulteta umetnosti
U Rektoratu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Predrag Radonjić i dekan Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici Ester Milentijević potptisali su juče ugovor o saradnji ove dve institucije.
  • 18.11.2021