Vesti
Kultura

’’Antigona’’ na Festivalu ’’Joakim Vujić’’

Od 25 predstava koje su se bile prijavljene na konkurs, izabrano je njih osam iz cele Srbije koje će se nadmetati na jednom od najznačajnijih pozorišnih festivala. "Joakim Vujić" će ove godine biti održan od 23. do 30. septembra u Leskovcu, saopšteno je iz Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.
’’Antigona’’ na Festivalu ’’Joakim Vujić’’
Detalj sa premijere ''Antigone'' u Gračanici (Foto Kim)

Po rečima selektora Miroslava Radonjića, ostaje žal što publika tokom jeseni u Leskovcu neće moći da vidi više predstava.

"Na kraju selekcionog ciklusa sam sa dva oprečna mišljenja. S jedne strane sam presrećan što sam odgledao toliko dobrih predstava, a s druge sam pomalo očajan što će se na 57. Festivalu naći samo osam predstava. Čvrsto verujem u uspeh predstava koje leskovačka publika neće videti i duboko sam ubeđen u njihov dug život na matičnim scenama", stoji u objašnjenju selektora.

Među izabranim predstavama je i "Antigona" po Sofokleu, u režiji Nenada Todorovića i koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (sa sedištem u Gračanici) i Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara.

Nenad Todorović će se na ovom pozorišnom festivalu publici predstaviti još jednom režijom. U pitanju je komad "Gde smo ono stali", po tekstu Marjana Todorovića i produkciji Narodnog pozorišta iz Niša.

Osim ovih, početak nove pozorišne sezone u Leskovcu obeležiće i komadi:

"Ako dugo gledaš u ponor", pozorišna poema po motivima istoimenog romana Enesa Halilovića, autor i reditelj Zlatko Paković, Regionalno pozorište Novi Pazar i Kulturni centar Novi Pazar.

"Trpele", Boban Skerlić i Milena Depolo, režija Aleksandra Kovačević, Kraljevačko pozorište i Šabačko pozorište.

"Za sada je sve ok", autorski projekat Nataše Rajković, Snežane Trišić i glumaca predstave, po tekstu Nataše Rajković „Prozor“, reditelj Snežana Trišić, Kruševačko pozorište.

"Bliži nebu", tekst i režija Željko Hubač, Narodno pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“, Zaječar.

"Sećanje vode", Šila Stivenson, reditelj Olja Đorđević, Narodno pozorište Leskovac.

"I to se zove ljubav", Mari Šizgal u režiji Ksenije Krnajski, Narodnog pozorišta Užice.Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021