Vesti
Kultura

’’Antigona’’ ili zašto je pobuna nemoguća

Tragedija „Antigona“ koju je, prema Sofokleovom tekstu, adaptirao i režirao Nenad Todorović, sutra će biti premijerno izvedena od 19:00 na sceni Doma kulture “Gračanica”. Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara.

’’Antigona’’ ili zašto je pobuna nemoguća
Detalj iz predstave (Foto NPP)

Reditelj Todorović je, prema sopstvenom priznanju, “originalnu Antigonu” uzeo kao početnu poziciju sa koje je tumačio osnovnu dramaturšku liniju i pobunu jedne žene protiv osionog vladara.

“Čitali smo na probama različite interpretacije ’Antigone’, uglavnom savremenih pisaca dvadesetog veka koji su ozbiljne veličine svetske dramske baštine. Iščitavali smo i najsavremnije žive pisce i iz njih smo crpeli te dramaturške prelome iz Sofoklea u savremeno društvo. Tako smo iz religijskog prešli na Brehtovo tumačenje ‘Antigone’, koje je političko-ideološko”, rekao je Todorović na konferenciji za medije pred sutrašnju premijeru.

Kao inspiracija za adaptaciju komada, reditelju je poslužio jedan od govora bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa koji je, kako kaže, slušao bez tona.

“To je jedna pomorandža sa crvenim dlakama i perjem koje pada preko njega, a vodi najveću svetsku velesilu. Tu smo saznali da se `Antigona` koja pokušava da se pobuni zbog nepravde, buni zapravo pod cirkuskom šatrom gde je prvi karnevalski lik - vladar, nosilac štafete Kreont. Tako smo krenuli u ispitivanje dokle može da stigne pobuna”, naveo je Todorović i zaključio da danas ne postoji Antigona i da je pobuna nemoguća.

“Prestava će biti zabavna, neće niko zaspati, garantujem. Imamo živi bend na sceni koji doprinosi utisku da nema cirkuske šatre bez dobre muzike. Ono što je važno, napravili smo cirkus smrti. Pobuna nije moguća, ona može da ima posledice - kao u komadu `Antigona` da padne Kreont - ali, naravno da će banda oko njega dovesti sutra novog Kreonta. Antigona ostade mrtva, baš kao i njeni principi i sva njena etička načela. Ključ ovog komada je kada joj sestra kaže: `Gde si pošla tako mala protiv ovako velikih`? Koliko god da je ona simbol snage, u našoj predstavi će doživeti ideološki krah jer živimo u doba prećutnog dogovornog nihilizma, jer smo svi mi postali neznabošci, a kako kaže Dušan Makavejev, koji je bio ateista, `društvo bez Boga ne može dugo da postoji`.

 

 

Nakon zajedničkog rada na predstavi “Žene iz Troje” u režiji Nebojše Bradića, ovo je druga koprodukcija sa Narodnim pozorištem Timočke krajine "Zoran Radmilović", kazao je na konferenciji za medije direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić i dodao da je predstava “Antigona” dugo očekivana i pripremana.

“Nadam se da će biti podjednako uspešna, ako ne i uspešnija od prethodne (zajedničke predstave). `Antigona` po Sofoklu, čini mi se da je ovo `po` u ovom trenutku izrazitije nego ime Sofokla, zapravo zbog toga što je taj klasičan tekst bio samo predložak za novo tumčenje i čitanje, prillično radikalno, prema onome što sam imao prilike da čujem i vidim u tumačenju Nenada Todorovića”, rekao je Radonjić.

Glumica Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" Ivana Bartunjek koja tumači lik Antigone i Ismene kaže da je srećna što je dobila šansu da igra u ovoj predstavi.

“Smatram da je jako važno da svevremenske tekstove poput orginalne `Antigone` neko ko je talentovan, poput Nenada, prilagodi ne samo ovom vremenu, nego prosto da svoj pečat. Prema tome, verujem da je ovo jako važno”, rekla je Bartunjek.

Kompozitor Bratislav Radovanović kazao je da je ponosan što je deo ovog komada i ukazao na dobru saradnju sa rediteljem Nenadom Todorovićem.

“Kada je Nenad Todorović pozvao mene da radim muziku i kada smo imali inicijalni prvi razgovor, neverovatno mi je bilo koliko se moja muzička estetika poklapa sa njegovom rediteljskom estetikom i nije bilo nesporazuma”, rekao je Radovanović.

Glumac Igor Damjanović u predstavi tumači lik Kreonta.

“Pre godinu dana počeli smo rad na ovoj predstavi. Gledaćete jednu veoma zanimljivu predstavu, pre svega estetski. Predstava se na poseban način bavi velikim Sofoklovim delom i nadam se da ćete videti jako interesantan i zanimljiv projekat”, kazao je Damjanović.

“Obećavamo publici posebnu vrstu umetničkog zadovoljstva, nećemo dozvoliti da nikome bude dosadno, ni jedne sekunde. Naravno, sjajna je i ekipa muzičara koju su okupili Predrag Radonjić i Nenad Todorović. Zadovoljstvo je sa njima raditi, slušati i stvarati”, rekao je glumac Branko Babović koji u predstavi tumači lik Tiresije.

„Antigona“ će biti izvedena u subotu, 8. maja, u 19:00 u Domu kulture "Gračanica".

U predstavi igraju: Gorica Regodić, Milica Majstorović, Igor Damnjanović, Jelena Orlović, Miloš Đuričić, Branko Babović, Miloš Đuričić, Nebojša Đođević, Strahinja Bičanin, Nikola Đorđević, Vujadin Milošević i Miloš Tanasković.

Scenograf je Goran Stojčetović, kompozitor Bratislav Radovanović, kostimografkinja Bojana Кostadinović, masker Dragan Smiljanić. Za scenski pokret i koreografiju bila je zadužena Isidora Stanišić, dok je autor patoloških nalaza dr Vladimir Jakšić.

Nakon premijernog izvođenja u Gračanici, predstavu “Antigona”, će imati prilike da vidi i publika širom Srbije, najpre u Zaječaru i Beogradu.

„Mali Joakim“ i još dve premijere u maju

Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“ održaće se 10. do 16. maja, a Narodno pozorište u Prištini ga organizuje sa Domom kulture „Gračanica“ i Zajednicom profesionalnih pozorišta Srbije.

“Mislim da je ovo (‘Mali Joakim’) važna i jedinstvena prilika da se deca na Kosovu i Metohiji susretnu sa pozorištem. Organizovali smo, u saradnji sa Domom kulture `Gračanica`, prevoz za decu iz Osojana i drugih sredina. Ona će imati priliku da tokom sedam dana pogledaju sedam najuspešnijih dečijih predstava koje su proizvele članice Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije”, kazao je direktor NPP-a Predrag Radonjić.

Nakon Festivala „Mali Joakim“, publiku u Gračanici 21. maja očekuje kosovska premijera predstave „Deobe“ koju je Narodno pozorište u Prištini pripremilo u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada i Narodnim pozorištem iz Niša. Premijera predstave „Ajduci“ koju je NPP uradilo u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem zakazana je za 28. maj.Ostale vesti

Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021
’’Akvarijus’’: Predstavljanje slikovnice ’’Utine i Miljanine boje prirode’’
Slikovnica za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) biće predstavljena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u četvrtak, 10. juna 2021. godine, u 12 časova.
  • 09.06.2021
Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici
Operska diva iz Beograda Nataša Tasić Knežević održaće koncert u Domu kulture u Gračanici u sredu od 18 časova.
  • 07.06.2021