Vesti
Kultura

Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije

Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Na probi članova ansambla (Foto Kim)

Prema planu i programu iz 2020. godine milion dinara je izdvojeno za digitalizaciju „Venca“ od strane Ministarstva kulture i informisanja Repubilke Srbije.

Direktorica ansambla narodnih igara „Venac“ Snežana Jovanović ističe da je u planu dodatno ulaganje, kako bi bila nabavljena celokupna kompjuterska oprema „koja će pomoći da se rad `Venca` digitalizuje i predstavi svetu“.

Ona je dodala da je ovo ujedno i prva kulturna ustanova na Кosovu koja je započela proces digitalizacije.

„Želimo da celokupnu arhivu digatilizujemo, sačuvamo, jer je elektornski vid čuvanja arhive prekopotreban. Pripremamo se za budućnost. Sa druge strane, celokupni umetnički rad želimo da prezentujemo putem digitalizacije, ne samo da se snimaju kola, spotovi, nego da digitalizujemo kolo, tačnije da korak digitalizujemo, da ga prikažemo i da bude dostupan, i sve to želimo da kroz projekat `Zaigraj i ti kolo` prikažemo na našem sajtu, jutjub kanalu”, istakla je direktorka “Venca” Snežana Jovanović.

Sekretar „Venca“ Dragana Karadžić radiće na digitalizaciji celokupne arhive ansambla.

“Počevši od ugovora zaposlenih, preko ugovora sa saradnicima, do ugovora sa Domovima kultura gde budemo nastupali. A pored ugovora, radićemo i digitalizaciju svih opštih akata u firmi, kao i celokupne dokumentacije proizvedene u toku godine. Celokupna dokumentacija i postojaća i buduća ući će u proces digitalizacije. To će umnogome olakšati posa, a biće i lakše pronalažnje dokumenta”, rekla je Karadžićeva, koja je obuku o procesu digitilazacije pohađala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Snežana Jovanović napominje da je suština digitalizacije „da sve igre sa prostora Kosova i Metohije budu zabeležene kamerom“.

„Želimo da snimimo način na koji se (kola) igraju, da se prezentuje odakle su, kao i da budu prikazana celokupnoj srpskoj zajednici svuda u svetu, ali ne samo srpskoj zajednici, koju želimo da podučimo i podsetimo da i oni zajedno sa nama čuvaju nematerijalno kulturno nasleđe, već i da sve ostale upoznamo sa tim“, poručila je Jovanović.

Ona ističe da ansambl „Venac“ tokom trajanja epidemije koronavirusa poštuje sve mere, a da su tokom vandrednog stanja, kada je rad bio zabranjen, koreografije uvežbavali „na daljinu“, odnosno putem interneta.

„Poput dece koja su učila kod kuće i mi smo taj princip upotrebili. Komunicirali smo preko društevnih mreža. Umetnički sektor je dobijao zadatke. Od kada je rad dozvoljen, dolazimo u manjim grupama, držimo distancu i bez dodira“.

Ansambl „Venac“ broji oko 60 članova, a na svom repertoaru ima oko 35 različitih koreografija.

Prvi radni dan u novoj godini članovi ansambla "Venac" započeli su danas probom u Srpskom kulturnom centru u Prištini.Ostale vesti

Nova premijera NPP: „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“
Glumci Narodnog pozorišta Priština u saradnji sa kolegama iz Kruševca izvode novu predstavu u Gračanici. U ponedeljak 26. aprila publiku očekuje premijera predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“, po tekstu Bore Ćosića, a u režiji Ivana Vukovića.
  • 22.04.2021
Gimnazijalka Mila Mihajlović objavila zbirku ljubavnih pesama
Mila Mihajlović, učenica prvog razreda Gimnazije u Lapljem Selu objavila je u novembru zbirku ljubavnih pesama pod nazivom „Večni trag“.
  • 07.04.2021
Premijera predstave „Deobe“ i Festival „Mali Joakim“ odlažu se za maj
Dva dana pre najavljene premijere u Gračanici, odlaže se izvođenje predstave „Deobe“ u režiji Juga Radivojevića. Zbog novih mera protiv širenja epidemije koje je uvela Vlada Kosova, pomereno je i održavanje 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, saznaje RTV Kim.
  • 06.04.2021
Gračanica: Od 12. do 18. aprila festival
Narodno pozorište u Prištini i Dom kulture "Gračanica" će od 12 do 18. aprila biti domaćini pozorišnog festivala za decu "Mali Joakim".
  • 01.04.2021
Predstava
Premijerno izvođenje koprodukcijske predstave "Deobe" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Prištini, po tekstu Dobrice Ćosića i u režiji Juga Radivojevića, zakazano je za četvrtak, 8. april u 19:00 časova, u Domu kulture u Gračanici.
  • 01.04.2021
Premijera predstave
Porozišna predstava „Polomljeno rebro“ reditelja Janka Cekića, po scenariju Nadice Đorđević, biće premijerno izvedena večeras pred publikom u Gračanici.
  • 31.03.2021