Vesti
Kultura

Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije

Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Na probi članova ansambla (Foto Kim)

Prema planu i programu iz 2020. godine milion dinara je izdvojeno za digitalizaciju „Venca“ od strane Ministarstva kulture i informisanja Repubilke Srbije.

Direktorica ansambla narodnih igara „Venac“ Snežana Jovanović ističe da je u planu dodatno ulaganje, kako bi bila nabavljena celokupna kompjuterska oprema „koja će pomoći da se rad `Venca` digitalizuje i predstavi svetu“.

Ona je dodala da je ovo ujedno i prva kulturna ustanova na Кosovu koja je započela proces digitalizacije.

„Želimo da celokupnu arhivu digatilizujemo, sačuvamo, jer je elektornski vid čuvanja arhive prekopotreban. Pripremamo se za budućnost. Sa druge strane, celokupni umetnički rad želimo da prezentujemo putem digitalizacije, ne samo da se snimaju kola, spotovi, nego da digitalizujemo kolo, tačnije da korak digitalizujemo, da ga prikažemo i da bude dostupan, i sve to želimo da kroz projekat `Zaigraj i ti kolo` prikažemo na našem sajtu, jutjub kanalu”, istakla je direktorka “Venca” Snežana Jovanović.

Sekretar „Venca“ Dragana Karadžić radiće na digitalizaciji celokupne arhive ansambla.

“Počevši od ugovora zaposlenih, preko ugovora sa saradnicima, do ugovora sa Domovima kultura gde budemo nastupali. A pored ugovora, radićemo i digitalizaciju svih opštih akata u firmi, kao i celokupne dokumentacije proizvedene u toku godine. Celokupna dokumentacija i postojaća i buduća ući će u proces digitalizacije. To će umnogome olakšati posa, a biće i lakše pronalažnje dokumenta”, rekla je Karadžićeva, koja je obuku o procesu digitilazacije pohađala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Snežana Jovanović napominje da je suština digitalizacije „da sve igre sa prostora Kosova i Metohije budu zabeležene kamerom“.

„Želimo da snimimo način na koji se (kola) igraju, da se prezentuje odakle su, kao i da budu prikazana celokupnoj srpskoj zajednici svuda u svetu, ali ne samo srpskoj zajednici, koju želimo da podučimo i podsetimo da i oni zajedno sa nama čuvaju nematerijalno kulturno nasleđe, već i da sve ostale upoznamo sa tim“, poručila je Jovanović.

Ona ističe da ansambl „Venac“ tokom trajanja epidemije koronavirusa poštuje sve mere, a da su tokom vandrednog stanja, kada je rad bio zabranjen, koreografije uvežbavali „na daljinu“, odnosno putem interneta.

„Poput dece koja su učila kod kuće i mi smo taj princip upotrebili. Komunicirali smo preko društevnih mreža. Umetnički sektor je dobijao zadatke. Od kada je rad dozvoljen, dolazimo u manjim grupama, držimo distancu i bez dodira“.

Ansambl „Venac“ broji oko 60 članova, a na svom repertoaru ima oko 35 različitih koreografija.

Prvi radni dan u novoj godini članovi ansambla "Venac" započeli su danas probom u Srpskom kulturnom centru u Prištini.Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020
NPP:  Virtuelni festival uz želje za neposrednim susretima sa publikom
Za novogodišnje i božićne praznike Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici organizovalo je revijalni onlajn festival svojih predstava „Uprkos svemu“ koje su izvođene i snimljene tokom prethodnih nekoliko godina. Za realizaciju ovog virtuelnog festivala je izrađena i posebna internet platforma. Shodno periodu godine, iz NPP-a stižu i praznične želje.
  • 29.12.2020