Vesti
Kultura

Ansambl "Venac" organizovao radionice pevanja uz gusle

Ansambl „Venac“ je uz pomoć poznatog srpskog narodnog guslara Boška Vujačića 18.11.2022. organizovao dve radionice pevanja uz gusle u Кosovskoj Кamenici u Кulturnom skloništu "Кrik" i u Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Prištine sa privremenim sedištem u Lapljem Selu.

Ansambl
Sa radionice u Muzičkoj školi u Lapljem Selu (Foto Venac)

Kako je najavljeno, nakon obuke gusle će se u budućnosti uvrstiti u repertoar "Venca".

I prošle godine tokom avgusta i septembra, a u organizaciji "Venca", održane su radionice u Gračanici u Ansamblu "Venac", u Prištini u Srpskom kulturnom centru, u Zubinom Potoku u Domu kulture "Stari Кolašin" i u Velikoj Hoči.

Gusle se od 2018. godine nalaze na Uneskovoj Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa. Gusle su narodni srpski instrument. Guslanje predstavlja jednu solističku izvođačku praksu narodnih epskih pesama u desetercu, koja je tradicionalno negovana i prenošena generacijama i to usmenim putem - s’ kolena, na koleno.

Organizaciju nedavne radionica pomogle su Muzička škola "Stevan Mokranjac" iz Prištine i Osnovna škola "Desanka Maksimović" iz Кosovske Кamenice.

Pokrovitelj organizovanja radionica je Ministarstvo kulture Republike Srbije.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022