Vesti
Kultura

Ansambl Prištinskog pozorišta nestrpljivo čeka povratak na scenu

Plan i program Narodnog pozorišta u Prištini menja se skoro svakih sedam dana zbog aktuelne situacije sa pandemijom koronavirusa. Ukoliko uskoro dođe do ublažavanja epidemioloških mera, u Gračanici će premijerno biti izvedena predstava „Ribarske svađe“ Milana Karadžića, kazao je za RTV Kim direktor NPP Predrag Radonjić.
Ansambl Prištinskog pozorišta nestrpljivo čeka povratak na scenu
Detalj iz predstave Ženidba (Foto Nikola Ilić)

Zbog pooštrenih mera koje uvode Vlada Srbije i Vlada Kosova onemogućen je rad pozorišta, pa su samim tim otkazane sve predstave, ali i većina proba ovog ansambla.

„U svemu tome mi pokušavamo da radimo koliko možemo kada nam se ukaže prilika, u kapacitetima koji su nam omogućeni. Međutim, imali smo zakazano, premijeru predstave `Ribarske svađe` za novembar mesec u Gračanici, pa zatim u Beogradu, ali je sve to odloženo. U ovakvim uslovima je vrlo teško da bilo šta uradimo. Ipak je najbitnije da sačuvamo zdravlje“, kazao je Radonjić.

Međutim, navodi da se nakon ublažavanja mera očekuje prvo igranje u predstave „Ribarske svađe“ reditelja Milana Karadžića u Gračanici, nakon toga je u planu i premijera predstave „Antigona“ u režiji Nenada Todorovića.

Radonjić se osvrnuo i na jučerašnju nagradu za dokumentarni film „Uprkos svemu“ autora Gorana Avramovića i Igora Vukovića koji govori upravo o istoriji Narodnog pozorišta. Radonjić ističe da je film kvalitetno urađen i da prelazi okvire današnjih dokumentarnih filmova.

„Film je kvalitetno urađen, od snimaka do montaže, postprodukcije, autorskog pečata. On prevazilazi okvire nečega što je današnji film. Film pored priče koja je posvećena pozorištu, prikazuje jednu širu priču o stanju kosovskog društva, praktično od kraja Drugog svetskog rata, pa do poslednjeg dana. Pruža jedan društveno politički i sociološki pregled situacije i kao takav zanimljiv je publici“, kazao je on.

Radonjić se nada da će dokumentarini film „Uprkos svemu“ uskoro biti emitovan i na televiziji kako bi ga videla šira publika u Srbiji i na Kosovu.Ostale vesti

Učenici muzičke škole u Lapljem Selu nagrađeni sa devet priznanja
Na Međunarodnom takmičenju klavirista koje je od 23. do 30. decembra 2020. godine održano u OŠ „Vladimir Đorđević“ u Aleksincu, učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Gračanica – Laplje Selo osvojili su tri treće nagrade i jednu pohvalu. Tako su okončali godinu koja je za njih bila zaista uspešna jer su za nepunih mesec dana osvojili čak devet priznanja i nagrada.
  • 23.01.2021
Tamara Tomanović: Nasilje poprima sve veće razmere

"Nažalost, mislim da će proći i hiljadu godina i da će priča o demonstraciji sile nad slabijima biti aktuelna. Nakon premijere filma "Polomljeno rebro" mnogo žena mi je pisalo da mi kažu da su se pronašle u svakoj mojoj rečenici i šta su sve proživele od partnera. Ni sama nisam bila svesna koliko je nasilje učestalo i ne pričam samo o fizičkom, govorim i o psihičkom nasilju, koje poprima sve veće razmere. Nadam se da će ovaj film ohrabriti one žene koje nemaju snage ili mogućnosti ili se, prosto, plaše da napuste zlostavljača, kaže za Telegraf glumica Tamara Tomanović, junakinja "Polomljenog rebra", koje je podržao Populacioni fond Ujedinjenih nacija.

  • 22.01.2021
Gračanica: Tribina

Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Strah i raseljeništvo u stvaranju mladih“ u okviru koje će predstaviti likovni portret mlade goranske likovne umetnice Julije Hočko. Tribina će se održati u petak u 18 časova putem Fejsbuk stranice Doma kulture.

  • 21.01.2021
„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021