Vesti
Kultura

„Američko veče“ na DokuFest-u

Ambasada SAD-a u Prištini večeras, u okviru centralne teme „Američki program“, predstavlja reviju američkih filmova na DokuFest-u u Prizrenu.
„Američko veče“ na DokuFest-u
Prizren (Foto arhiva Kim)

Ambasadorka SAD Trejsi En Džejkobson biće domaćin "Američke večeri“ na DokuFest-u koja počinje u 19 sati.

U saradnji sa Univerzitetom Južne Kalifornije, revija američkih filmova uvrstiće 15 nagrađivanih dokumentarnih filmova o raznovrsnosti i civilnom društvu.

Posredstvom Revije američkog filma, američka ambasada podržala je i dolazak na Kosovo Dejvida Fransa, koji je nominovan za Oskara za dokumentarni film „Kako preživeti kugu“, kao i Kler Agilar, filmske kritičarke, montažerke i urednice filmskog programa sa dvadesetogodišnjim iskustvom u radu na javnom servisu.

Frans i Agilar održaće niz radionica, predavanja, i intervjua tokom trajanja DokuFest-a.  

Festival dokumentarnih i kratkometražnih filmova DokuFest, koji je u Prizrenu počeo prošle subote, trajaće do 24. avgusta. Od rekordnih 2.400 prijava, izabrano je 237 filmova iz 56 država koji će se takmičiti u šest kategorija. Osim takmičarskog, biće predstavljeno i 12 specijalnih programa.Ostale vesti

Festival filmova o umetnosti i umetnicima prvi put u Gračanici
"Festival filmova o umetnosti i umetnicima" održaće se po prvi put u Domu kulture "Gračanica" od 3. do 6. oktobra. Ulaz na sve projekcije je slobodan.
  • 02.10.2023
NPP sledeće sedmice obeležava 75 godina postojanja i otvara novu sezonu
Narodno pozorište u Prištini (NPP) će tokom naredne sedmice otvoriti sezonu 2023/2024. i obeležiti 75. godišnjicu postojanja i rada novim izvođenjima predstave "Ženidba", predstavljanjem dopunjenog izdanja monografije o ovom teatru, izložbom fotografija i najavom nove premijere.
  • 30.09.2023
Izložba slika Zorana Furunovića u Galeriji Doma kulture Gračanica 2. oktobra

Galerija umetnosti Priština i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu slika Zorana Furunovića u ponedeljak (2. oktobar) sa početkom od 20 časova, u Galeriji Doma kulture Gračanica.

  • 29.09.2023
Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023