Vesti
Kultura

Američki glumac snimio pesmu o Kosovu

Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Ilustracija (Foto printskrin Jutjub Zadužbina Hilandara)

Džekson je najpoznatiji po dve uloge - Lakija Spensera u ABC drami "General Hospital" (koja mu je donela Emije) i Ejverija Barklija u muzičkoj seriji "Nešvil", u kojoj je uspeo da pokaže i svoj talenat za muziku.

Video za pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)" je urađen uz blagoslov Visokoprepodobnog arhimandrita Metodija Igumana Svete carske srpske lavre Hilandar i postavljen na Jutjub. Traje 5.22 minuta i u njemu se prikazuju "život" manastira Hilandar, ali i prirodna lepota koja ga okružuje, kao i srpske svetinje na Kosovu i Metohiji.

 

 

Muziku i tekst je uradio sam Džekson.

Rođen je 1982. u protestantskoj porodici, a posle proučavanja različiith vera postao je pravoslavac.

Pesmu "Kosovo (Svih žalosnih radost)" napisao je iz ljubavi prema srpskom narodu i Crkvi, dajući lični, umetnički i molitveni doprinos očuvanju Kosova i Metohije, navodi se.

Svešteno bratstvo manastira Hilandara i Zadužbina Hilandara u Beogradu, blagodare Džonatanu Džeksonu, kao i svima koji su učinili da se ovaj spot premijerno prikaže na Vidovdan 2020. godine, stoji ispod videa.Ostale vesti

Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020
Dodeljene likovne nagrade i otvorena izložba radova
Sinoć su u Domu kulture "Gračanica" uručene vidovdanske likovne nagrade ovogodišnjim dobitnicima, a otvorena je izložba radova sa likovne kolonije "Vidovdan 2020".
  • 26.06.2020
„Dok je običaja, biće i Srba“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini etnolog dr Aleksandar Pavlović održao je predavnje o Ženidbi Kraljevića Marka koja se praktikuje u Štrpcu i Sirinićkoj Župi, i Beloj vili, ritualu koji se u celosti praktikuje još samo u Velikoj Hoči. Pavlović je tom prilikom istakao njihov značaj i naveo „dok postoje običaji, biće i Srba“.
  • 24.06.2020