Vesti
Kultura

Aleksandra Vajšel pobednica petog ciklusa Likovnih okršaja

Finale petog ciklusa „Likovnih okršaja“ održano je u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici a za pobednicu ovog ciklusa proglašena je Aleksandra Vajšel.
Aleksandra Vajšel pobednica petog ciklusa Likovnih okršaja
Učesnici Likovnih okršaja U PKC Akvarijus (Foto Radio Mitrovica Sever)

U finalnoj borbi nadmetale su se Aleksandra Vajšel iz Kosovske Mitrovice i Julija Stanković iz Žitorađe, obe studentkinje Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Treće mesto osvojio je Stefan Boškoćević iz Štrpca dok je četvrto mesto pripalo Teodori Kostić iz Gračanice, takođe studenti Fakulteta umetnosti.

Pobednica okršaja Aleksandra Vajšel kaže da je zadovoljna rezultatom i ističe da je nagrada sjajna prilika za studente umetnosti da pokažu svoj stil i radove.

„Mislim da je svako dao sve od sebe i uradio najbolje što je mogao. Prošle godine sam osvojila drugo mesto tako da mi je zaista drago da sam ove godine osvojila prvu nagradu. Mislim da je samostalna izložba kao nagrada sjajna prilika za umetnika da pokaže svoj stil i radove, ali sebe ne smatram još tolikom umetnicom zato što se u tom smislu još nisam ostvarila, obzirom da sam prva godina studija“ rekla je ona.

O temama i zadacima takmičara odlučivao je tročlani žiri u sastavu Miljana Dunđerin, Đorđe Baščarević i Aleksandar Kasalović a takmičari su imali vremenski rok od po 30 minuta da obrade zadatu temu.

Član žirija Đorđe Baščarević navodi da su okršaji idealna stvar za studente, jer vežbaju svoj rad i promišljanje, uz pritisak, vremensko ograničenje i neizvesnost.

„Održavanje Likovnih okršaja mi se zaista sviđa, mislim da je to dobra vežba jer za kratko vreme smisliš nešto i treba da ga realizuješ. Mislim da je brzina dosta bitna ali i raspoređivanje vremena, koliko ćeš ti da smišljaš i tehnički se posvetiš. Lepo je što je finalna nagrada samostalna izložba i verujem da će to njima da bude neki podstrek“ rekao je Baščarević.

Za pobednika Likovnih okršaja obezbeđeno je samostalno izlaganje u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ o trošku centra. Za ostale učesnike obezbeđene su nagrade u vidu slikarskog materijala i umetničkog pribora.

Održavanje Likovnih okršaja krenulo je 2016. godine u saradnji sa tadašnjim studentima Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, navodi Aleksandar Dunđerin.

„Oni su važni i interesantni, jer je to originalni umetničko-zabavni program i performans, koji je na neki način izvorno inspirisan nekadašnjim nadmetanjima pariskih umetnika početkom 20. veka. U ovakvom obliku nije održavan nigde i ono što nas raduje je da će se uskoro u Beogradu održati svetsko prvenstvo u nečemu što je nalik na ovo, što znači da je Kosovska Mitrovica bila čak i preteča ovakvih događaja u širem regionu“ navodi Dunđerin.

Likovni okršaji su od velikog značaja za studente umetnosti, jer pored akademskog studiranja imaju alternativnu mogućnnost da pokažu svoj talenat, da se kreativno izraze ali i da nauče nešto van školskog sistema.

Dosadašnji pobednici likovnih okršaja su pokazali da su imali uspešni dalji tok bavljenja umetnosti i mislim da bi trebalo zadržati takav oblik, ističe Dunđerin i dodaje da je samostalna izložba važan segment za dalji napredak u umetničkoj karijeri.

Kako je najavljeno iz PKC „Akvarijus“ sledeća sezona Likovnih okršaja krenuće oktobra meseca.

 

 Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022